Vrij van acht schadelijke stoffen, maar blijft het zitten?

08:34 - 05:08
luistertijd 08:34 - leestijd 05:08

Getest Lily Lolo 8-free nagellak

Claims:

Vandaag de dag zijn buzz words als ‘groen’, ‘eco, ‘puur’ en ‘organisch’ vrijwel niet meer weg te denken uit het beauty landschap. We zijn ons niet alleen meer en meer bewust van wat we in ons lijf stoppen (denk aan: superfoods, onverzadigde vetten, onbespoten groenten etc.), maar letten ook goed op bij wat we op ons lijf smeren. Organische skin care en minerale make-up is niet voor niets in opmars. Bekijk hier bijvoorbeeld de review van het BeautyJournaal team over Miss W organische make-up.

Nagellak wordt nog vaak vergeten…

Een typisch beauty product dat in bovengenoemde gezondheidsrevolutie nog wel eens over het hoofd wordt gezien is nagellak. En dat is ook niet geheel onbegrijpelijk, want je zult een nagellak nooit 100% natuurlijk of organisch kunnen maken. Doe je dat wel, dan spoel je de lak bij de eerste de beste keer handen wassen van je nagels af. Je hebt nu eenmaal niet-natuurlijk en niet-organische ingrediënten nodig om ervoor te zorgen dat de lak zich aan je nagels hecht en enkele dagen mooi blijft zitten. Toch doen cosmeticamerken hun uiterste best om nagellak zo weinig mogelijk schadelijke stoffen te laten bevatten. Een goed voorbeeld is Lily Lolo, het van oorsprong Britse merk dat bekend staat om zijn mooie minerale make-up. Ik test vandaag de Lily Lolo 8-free nagellak voor je uit. Nagelstyliste Esther Kalkman testte eerder al veganistische nagellak; lees haar review hier.

Wat is 8-free eigenlijk?

De term ‘8-free’ refereert aan de acht meest voorkomende agressieve ingrediënten in traditionele nagellak: Formaldehyde, Formaldehyde Resin, Tolueen, Dibutyl Ftalaat (DBT), Kamfer, Parabenen, Triphenyl Fosfaat (TPHP) en Sulfaten. Al deze acht ingrediënten zijn in meer of mindere mate giftig of slecht voor je nagel. Waarom? Dat leg ik je nu kort uit.

Formaldehyde en Formaldehyde Resin

Formaldehyde wordt veel gebruikt als conserveringsmiddel, maar ook als ontsmettingsmiddel. De stof kan problemen met luchtwegen veroorzaken en onderzoek toont aan dat het kankerverwekkend is.

Formaldehyde Resin is een verharder, die ervoor zorgt dat je nagellak hard (en glanzend) opdroogt. Deze stof is minder schadelijk dan formaldehyde, maar kan bij sommigen leiden tot allergische huidreacties.

Tolueen

Ben je wel eens duizelig of draaierig geworden tijdens het lakken van je nagels? Dan is de kans vrij groot dat je nagellak gebruikte met daarin Tolueen. Tolueen voorkomt dat je nagellak klontert door het te verdunnen, maar staat ook bekend als een stof die het centrale zenuwstelsel kan aantasten. Andere effecten van Tolueen zijn: verwarring, vermoeidheid, bewusteloosheid, misselijkheid, hartritmestoornissen… (bron)

Dibutyl Ftalaat

In het verleden werd Dibutyl Ftalaat gebruikt als een weekmaker in nagellak, die het ‘chippen’ van je lak voorkomt. Inmiddels is het een verboden stof in de Europese Unie en dienen alle nagellakken die in de EU worden verkocht vrij te zijn van Dibutyl Ftalaat. Dat is niet voor niets, want de stof is kankerverwekkend en kan de hormoonbalans ernstig verstoren.

Kamfer

In het verleden werd Kamfer regelmatig toegevoegd aan nagellak als conserveringsmiddel. De stof is op de huid of op de nagel niet schadelijk, maar kan inwendig wel leiden tot irritaties en bijvoorbeeld misselijkheid. Vanwege het risico dat Kamfer via de nagelriem of het nagelbed toch in je bloedbaan terecht komt, besluiten veel fabrikanten om Kamfer achterwege te laten en op zoek te gaan naar alternatieve conserveringsmiddelen.

Parabenen

Parabenen worden in cosmetica toegepast als conserveringsmiddel. Het is een stof die al jaren de gemoederen bezighoudt. Om die reden besluiten veel merken om – zekerheidshalve – te kiezen voor formules zonder parabenen.

Triphenyl Fosfaat

Net als Dibutyl Ftalaat wordt deze stof toegepast als weekmaker. De effecten ervan op de gezondheid zijn eveneens vergelijkbaar; Triphenyl Fosfaat is kankerverwekkend en kan de hormoonbalans verstoren.

Bij mannen reduceert het de spermaproductie. Alhoewel dat in een artikel over nagellak wellicht iets minder relevant is…

Sulfaat

Sulfaat (en dan vooral de variant: Barium Sulfaat) wordt veel toegepast in cosmetica om het minder transparant te maken. Of in andere woorden: beter dekkend. En dat is precies wat je wilt voor een nagellak, natuurlijk. Maar meer in algemene zin staan sulfaten erom bekend vrij agressief te zijn voor mens, dier en milieu, plus mogelijkerwijs kankerverwekkend.

Terug naar Lily Lolo…

Met bovenstaande in gedachten vraag ik me af wat Lily Lolo dan wel in de lakjes heeft gedaan om ervoor te zorgen dat deze zich aan de nagel hechten, mooi opdrogen, lang blijven zitten en een mooie glans hebben. De eerste blik op de INCI-lijst doet me denken aan mijn scheikundelessen op de middelbare school, dus het vergt even wat research om dit uit te zoeken. De belangrijkste zijn:

Kortom, ook een 8-free lak bevat alle ingrediënten die je nodig hebt voor een mooi gelakte nagels.

Lily Lolo is verkrijgbaar in diverse salons. Wil je weten waar bij jou in de buurt een salon te vinden is? Stel je vraag dan via de Facebook Pagina van Lily Lolo.

 

Lakken maar!

De Nail Polish is beschikbaar in 6 vrolijke kleuren voor de zomer. Plotseling bedenk ik me dat de collectie geen basis- of topcoat bevat. Da’s gek?! Navraag bij Lily Lolo leert dat je de lak zonder basis- of topcoat kunt gebruiken. Omdat ik dat vooral bij de donkere kleuren toch wat griezelig vind, besluit ik eerst een lichte kleur te testen: Soft Coral. Wanneer deze niet afgeeft op mijn nagel, kan ik altijd nog overstappen op een donkerder kleur.

De lak brengt fijn aan en droogt erg snel. Wel is het resultaat na één laagje nog wat transparant en streperig, zodat ik nog een tweede en derde laag aanbrengt.

Eén laagje Soft Coral.

Drie laagjes Soft Coral. Zelf zonder top coat een mooie glans.

Het eindresultaat is een mooi gelakte en glanzende nagel. Nee, hierbij heb je inderdaad geen aparte topcoat meer nodig. Ik heb al met al vijf dagen plezier van mijn gelakte nagels. Ook fijn is dat de lak absoluut niet chipt, maar gelijkmatig slijt aan de bovenrand van de nagels. Voor nog een extra dag plezier van mijn nagellak, vijl ik het slijtrandje van mijn nagels.

Het is verrassend hoe een nagellak die zo goed hecht aan de nagel zich zo makkelijk laat verwijderen met nagellakremover. Even een wattenschijfje met remover over mijn nagel en klaar. En inderdaad… Lily Lolo had gelijk: mijn nagel is niet verkleurd. Op naar de donkere kleur: 9-to-5.

Eén laagje 9-to-5.

Deze dekt meteen bij het eerste laagje al wat beter en is minder streperig. Nu heb ik aan twee laagjes genoeg voor een glanzend en mooi dekkend resultaat.

Twee laagjes 9-to-5.

En ook deze donkere kleur blijft lang zitten, laat zich makkelijk verwijderen en ook niet onbelangrijk… mijn nagels zijn niet verkleurd. Daarin heeft Lily Lolo gelijk gekregen. Kortom, een aanrader.

Pluspunten Minpunten
  • 8-free
  • Geen base coat en top coat nodig; lekker snel en toch een schitterende glans
  • Blijft lang zitten en chipt niet
  • Laat zich makkelijk verwijderen met nagellakremover
  • Verkleurt de nagel niet
  • De lichte kleuren hebben wel minimaal drie laagjes nodig om mooi te dekken

 

Lily Lolo is verkrijgbaar in diverse salons. Wil je weten waar bij jou in de buurt een salon te vinden is? Stel je vraag dan via de Facebook Pagina van Lily Lolo. Meer over Lily Lolo lees je hier.

Lees ook