Lightening of brightening?

05:48 - 03:29
luistertijd 05:48 - leestijd 03:29

Paula’s Choice expert advies voor pigmentvlekken

101 Dalmatiërs…

Naarmate we ouder worden, verschijnen er steeds meer ontsierende vlekjes en plekjes op de huid in verschillende schakeringen bruin… of heeft het ontstaan ervan niets met leeftijd te maken?!

Inderdaad. Het ontstaan van pigmentvlekjes wordt niet per se veroorzaakt door je leeftijd, maar wel door onbeschermde blootstelling aan de zon (… en vlak de zonnebank niet uit) of door huidproblemen, zoals acne en puistjes.

 

In dit artikel geeft Fleur van Norden, productspecialist bij Paula’s Choice uitleg over pigmentvlekken, hoe ze ontstaan en wat je er (zelf) aan kunt doen.

Vorming van melanine: een natuurlijk proces

De vorming van melanine (pigment) in de huid wordt veroorzaakt door UV-straling en vindt plaats in de onderste laag van de opperhuid. De pigmentcellen (melanocyten) maken melanosomen aan die melanine in de opperhuid verspreiden. Dit “bruin worden” is eigenlijk een natuurlijke bescherming van de huid tegen de zon, want een huid die meer pigment bevat, verbrandt namelijk minder snel.

Shop hier alles voor je pigmentvlekken

 

Bovendien verdikt de hoornlaag ook door blootstelling aan UV-straling, wat van nature ook enige bescherming biedt. Wacht…dit betekent niet dat je nu je product met zonnefilter in de prullenbak kunt gooien! Integendeel, je moet dagelijks een product met een breedspectrum zonnefilter gebruiken wil je de vorming van pigmentvlekken tegengaan.

Samenklontering van pigment

Als de huid normaal functioneert, zorgt dat voor een egale verspreiding van pigment in de huid. Maar als de huidcellen zijn beschadigd door bijvoorbeeld zon of ontstekingsreacties belemmert dat een gedoseerde pigmentafgifte aan de huid. Er vindt een samenklontering van pigment plaats, wat te zien is als een bruine pigmentvlek op de huid. Daarnaast kan de huid er door de ophoping van dode huidcellen vlekkerig en dof uitzien.

Shop hier alles voor je pigmentvlekken

 

Lightening of brightening?

Een medisch middel dat sterk werkt tegen pigmentvlekken is hydrochinon. Dit valt onder de categorie “lightening” producten die de pigmentvorming remmen. Hydrochinon is in Europa echter uitsluitend verkrijgbaar op voorschrift van een arts, omdat dit middel onder begeleiding gebruikt dient te worden. Er komen daarnaast steeds meer zogenaamde “brightening” producten op de markt. Dit zijn de cosmetische alternatieven voor producten met hydrochinon en deze zijn vrij verkrijgbaar en zonder begeleiding te gebruiken.

Vraag: Wat zit er dan in dit soort brightening producten dat ze effectief maakt tegen pigmentvlekken en andere huidverkleuringen?

Ingrediënten zoals vitamine C, acetyl glucosamine, zoethout extract, arbutine en niacinamide (lees meer over de 10% Niacinamide van PC!) hebben een vervagende werking op huidverkleuringen, zoals pigmentvlekjes en bruine vlekjes ná puistjes. De pigmentvorming wordt belemmerd en melanine wordt egaler verspreid door de huid. Verder helpen deze ingrediënten om de huid normaler en gezonder te laten functioneren.
Sommige brightening producten bevatten ook mineraalpoeders die licht weerkaatsen, waardoor ze ook al direct na het aanbrengen je huid laten stralen.

Shop hier alles voor je pigmentvlekken

 

Wat kun je nog meer doen?

Het gebruik van een exfoliant kan – zeker in aanvulling op een brightening product – ook bijdragen aan een beter resultaat. Het verwijdert opgehoopte dode huidcellen, waardoor de huid gladder aanvoelt en er gezonder en egaler uitziet. Het toevoegen van een AHA-exfoliant aan je dagelijkse huidverzorgingsroutine, met een concentratie van tenminste 4% (bijv. glycolzuur) en een pH-waarde van tussen de 3 en 4 verwijdert effectief dode huidcellen en geeft een mooi resultaat op een doffe huid.

Bouw het gebruik van een exfoliant wel voorzichtig op en ga niet perse voor de hoogste concentratie (5%-8% AHA is prima voor dagelijks gebruik). Als je een exfoliant te vaak gebruikt of dagelijks hogere concentraties gebruikt (boven de 10%), vergroot je de kans op huidirritatie en dat is altijd een probleem voor je huid. Als je huid gevoelig is of als je last hebt van puistjes en mee-eters kun je beter kiezen voor een BHA-exfoliant.

Fleur van Norden, productspecialist bij Paula’s Choice.

Wees je ervan bewust dat door het gebruik van een exfoliant je huid gevoeliger wordt voor zonlicht, dus is het nóg belangrijker om je huid goed tegen de zon te beschermen. Wil je weten hoe? Lees dan hier mijn artikel over zonbescherming.

Shop hier alles voor je pigmentvlekken

 

 

Realistische verwachting

Last but not least; het vervagen van pigmentvlekken en andere huidverkleuringen met cosmetische brightening producten is alleen mogelijk als het een verkleuring betreft die oppervlakkig in de huid ligt (zoals de meeste zonneschade). Uiteraard heeft het gebruik van dit soort producten enkel nut als je écht dagelijks je huid beschermt tegen uv-straling!

Wat vindt het BeautyJournaal team van Paula’s Choice producten?

Bekijk hier alle reviews die het BeautyJournaal team maakte over Paula’s Choice producten.

Lees ook