Voor een mooie, gladde en vooral stralende huid

07:23 - 04:26
luistertijd 07:23 - leestijd 04:26

Paula’s Choice expert tips voor exfoliëren

Iedereen wil graag een mooie, gladde en vooral stralende huid. Er bestaan meerdere huidverzorgingsproducten die daarbij kunnen helpen. Eén product dat niet mag ontbreken in je routine is een exfoliant met AHA of BHA. Paula’s Choice expert Fleur van Norden geeft je in dit artikel tips voor exfoliëren.

Shop hier alle exfolianten

 

Exfoliëren: afschilferen van dode huidcellen

Je weet misschien dat onze opperhuid (bovenste huidlaag) uit meerdere lagen bestaat en dat er dagelijks nieuwe huidcellen ontstaan in de onderste laag van die opperhuid, die langzaam naar de oppervlakte schuiven (hoornlaag) en uiteindelijk als dode huidcellen van de huid afschilferen. Als dit natuurlijke afschilferingsproces wordt verstoord of stopgezet door zonneschade, een droge of vette huid, genetische factoren of een huidaandoening, zie je al snel de gevolgen van deze dikke laag verhoornde huidcellen: een doffe, droge of schilferige huid, verstopte poriën, puistjes, gerstekorrels (milia) en/of een oneffen teint.

Paula’s Choice expert Fleur van Norden over AHA en BHA.

Om dit afschilferingsproces een handje te helpen en weer in balans te brengen, kan een exfoliant een wereld van verschil maken! Een exfoliant verwijdert verhoornde huidcellen op een milde manier door deze als het ware van elkaar los te weken zodat ze geleidelijk van de huid loslaten. Met als resultaat een gezondere, gladdere en jonger uitziende huid waarop andere producten beter inwerken.

Shop hier alle exfolianten

 

Verschil tussen AHA en BHA

Als het product goed is geformuleerd, is zowel een AHA als BHA exfoliant een uitstekende keuze om het huidoppervlak mee te exfoliëren. Zowel AHA (alphahydroxyzuur) als BHA (betahydroxyzuur) helpen rimpels te verminderen, stimuleren de aanmaak van collageen en verstevigen de huid, maar beide hebben specifieke eigenschappen waarmee je rekening moet houden bij de keuze voor welke je wilt gebruiken.

AHA’s (bijv. glycolzuur of melkzuur) worden aangeraden voor een door de zon beschadigde en droge huid, omdat ze het huidoppervlak exfoliëren en bovendien de vochtgehalte van de huid verbeteren waardoor je huid een mooie, gezonde glans (terug)krijgt.

Shop hier alle exfolianten

 

BHA (salicylzuur) wordt aangeraden voor een gecombineerde tot vette huid en voor een huid die last heeft van puistjes en/of comedonen, omdat BHA in vet oplosbaar is en dus ook exfolieert aan de binnenkant van de porie. Daarnaast heeft BHA een ontstekingsremmende en antibacteriële werking, wat twee extra redenen zijn om een BHA exfoliant te gebruiken als je puistjes of een gevoelige, rode huid hebt. Zelfs bij rosacea is een BHA exfoliant een interessante optie om te overwegen, maar houd wel goed in de gaten hoe je huid reageert. Niet iedere huid met rosacea tolereert een exfoliant.

Shop hier alle exfolianten

 

Leestip! Lees hier het artikel van Fleur van Norden met tips voor de rosacea gevoelige huid.

AHA heeft deze laatste twee eigenschappen niet en is daarom minder geschikt bij puistjes, comedonen of een gevoelige huid.

Aanschaf van een exfoliant

Er is een aantal dingen waar je op kunt letten, zodat je zeker weet dat je een goed geformuleerde en dus effectieve exfoliant kiest:

  1. In de eerste plaats zijn de exfolianten waarnaar we in dit artikel verwijzen voor (dagelijks) thuisgebruik en bevatten effectieve concentraties AHA (5-10%) en BHA (1-2%). Niet te verwarren met professionele peelings (in hoge concentraties) die uitsluitend worden uitgevoerd door huidprofessionals! De exfolianten voor thuisgebruik zijn wel zeer geschikt om te gebruiken ter voorbereiding op een professionele peeling of nadien om het resultaat langer te behouden. Volg hiervoor altijd het advies op van de huidprofessional waar je onder behandeling bent.
  2. Ten tweede kun je erop letten of een exfoliant geen irriterende ingrediënten bevat zoals geurstoffen (linalool, cinnamal etc.) of uitdrogende alcohol (alcohol denat.).
  3. Kies de juiste soort voor jouw huid: AHA of BHA, maar ook de concentratie en textuur spelen een rol in welke exfoliant het meest geschikt is voor jouw huidtype of -problemen.
  4. Verpakking: Als het product in een (airless) pompje of een ondoorzichtig flesje zit, is dat een prima keuze. Ga liever niet voor een potverpakking. De effectiviteit van sommige ingrediënten gaat verloren als het product wordt blootgesteld aan licht en zuurstof. Dit advies geldt overigens ook bij de keuze voor andere huidverzorgingsproducten.
  5. De optimale pH-waarde van een exfoliant ligt tussen de 3 en 4 om effectief te zijn.
  6. Tot slot werkt een exfoliant het beste op een gereinigde huid.
Shop hier alle exfolianten

 

Hoe zit het dan met scrubs?

Scrubs zijn zeker een optie om de huid mee te exfoliëren, maar ze hebben beperkingen vergeleken met AHA en BHA exfolianten. Ze behandelen alleen de buitenste huidlaag aan de huidoppervlakte en bereiken het merendeel van de opgebouwde verhoornde huidcellen niet. Het grootste probleem is dat veel scrubs een (te) ruwe textuur hebben, wat leidt tot minuscule huidbeschadigingen die de huidbarrière aantasten. Scrubs veroorzaken vaak meer problemen dan ze kunnen oplossen. Een zacht washandje met een beetje van je reiniger erop is een prima alternatief als je de voorkeur geeft aan een manuele exfoliatie.

Belangrijke tips bij gebruik van een AHA of BHA exfoliant

Kortgezegd, iedere huid kan baat hebben bij het regelmatig gebruik van een AHA of BHA exfoliant. Het is eenvoudig toe voegen aan je huidverzorgingsroutine en je ziet snel resultaat: een gladde, zachte en gezonde huid.

Shop hier alle exfolianten

 

Lees ook