Bij ca 10% is melanoom erfelijk

03:04 - 01:50
luistertijd 03:04 - leestijd 01:50

Francis-WuHoe erfelijk zijn melanomen

Een lezeres stelde ons onlangs de vraag over de erfelijkeheid van melanoom, omdat haar vader het heeft. Ook vraagt ze zich af hoe je het beste op melanoom kan controleren.

De dermatoloog in ons expertteam, dr Francis Wu, geeft uitgebreide uitleg:

 

Melanomen ontstaan uit pigmentcellen. Ze bevinden zich over het gehele lichaam, vooral in de opperhuid. Bij mannen vaak op de romp en bij vrouwen op de benen. Meestal ontstaat een melanoom vanuit een moedervlek. 

De volgende ABCD-methode wordt vaak gebruikt om een melanoom op je huid te herkennen:

Bij jeuk en andere irritatie

Verder is het raadzaam een arts te raadplegen als een moedervlek bloedt en/of irriteert met steken en jeuk en ontsteking.

Een verhoogde risico op melanoom: totaal aantal moedervlekken > 100, lichte huidskleur, blond of rood haar, blauwe ogen en sproeten.

Bron: Huisarts en Wetenschap

Lentigo melanoom. Bron: Huisarts en Wetenschap

Soorten melanomen

Het meest voorkomende melanoom vorm is het superficieel spreidend melanoom (70%), nodulaire type (20%) groeit zowel in de diepte als zijwaarts, lentigo maligna melanoom (5%) en de zeldzame acrolentigeneuze melanoom (ongeveer 5%) komt op de handpalmen, voetzolen of onder de nagel voor.

Ongeveer 2% van de melanomen komen bij mensen jonger dan 20 jaar en 0.3-0.4% bij prepuberale kinderen.

De erfelijke vorm
nodulair melanoom

Nodulair melanoom. Bron: Huisarts en Wetenschap.

Het familiair melanoom / FAMMM (familial atypical multiple mole-melanoma) syndroom is gedefinieerd als er 3 of meer melanomen, waarvan 2 bij eerste graadsverwanten (ouders, kinderen, broers en zussen) voorkomen. In ongeveer 10% van de gevallen komt melanoom erfelijk in de familie voor en bij 40% van de gevallen is er een CDKN2A-gen afwijking.

Ben je drager van deze genafwijking dan is de lifetime risico oplopend tot 70% op 80 jarige leeftijd.Er is ook een combinatie melanoma pancreatic cancer syndrome waarbij er zowel melanoom als alvleesklier kanker ( 17-20% rond de leeftijd van 50 jaar) voorkomt.


Acrolentigineus melanoom. Bron: huisarts en Wetenschap.

Acrolentigineus melanoom. Bron: huisarts en Wetenschap.

Heb jij een vraag aan dermatoloog Francis Wu over je huid?

Stuur hem naar het contactformulier van BeautyJournaal ovv Francis. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Dermatoloog Francis Wu is werkzaam bij Dermatologisch Centrum Amstel en Vechtstreek met zijn praktijk Shape Aesthetics. Lees hier meer.

 

Meer weten?

Lees ook