Cosmetisch medisch Cosmetische dermatologie Dermatologie Expertadvies Huidzorg Lichaam

Dr Wu: Hoe erfelijk zijn melanomen, en is de beste controle erop?

dr. Francis Wu
Geschreven door dr. Francis Wu

Bij ca 10% is melanoom erfelijk

Francis-WuHoe erfelijk zijn melanomen

Een lezeres stelde ons onlangs de vraag over de erfelijkeheid van melanoom, omdat haar vader het heeft. Ook vraagt ze zich af hoe je het beste op melanoom kan controleren.

De dermatoloog in ons expertteam, dr Francis Wu, geeft uitgebreide uitleg:

 

Melanomen ontstaan uit pigmentcellen. Ze bevinden zich over het gehele lichaam, vooral in de opperhuid. Bij mannen vaak op de romp en bij vrouwen op de benen. Meestal ontstaat een melanoom vanuit een moedervlek. 

De volgende ABCD-methode wordt vaak gebruikt om een melanoom op je huid te herkennen:

 • Asymmetrie: de vlek heeft niet aan beide kanten dezelfde vorm.
  bron: Huisarts en Wetenschap

  Spreidend melanoom . bron: Huisarts en Wetenschap

 • Borders (randen): de vlek heeft een vage, soms aflopende, rafelige rand.
 • Colour (kleur): de vlek bestaat uit verschillende kleuren (wit, bruin, zwart en rood).
 • Diameter: de plek is een stuk groter dan een normale moedervlek (de regel is een diameter van meer dan 6 millimeter).

Bij jeuk en andere irritatie

Verder is het raadzaam een arts te raadplegen als een moedervlek bloedt en/of irriteert met steken en jeuk en ontsteking.

Een verhoogde risico op melanoom: totaal aantal moedervlekken > 100, lichte huidskleur, blond of rood haar, blauwe ogen en sproeten.

Bron: Huisarts en Wetenschap

Lentigo melanoom. Bron: Huisarts en Wetenschap

Soorten melanomen

Het meest voorkomende melanoom vorm is het superficieel spreidend melanoom (70%), nodulaire type (20%) groeit zowel in de diepte als zijwaarts, lentigo maligna melanoom (5%) en de zeldzame acrolentigeneuze melanoom (ongeveer 5%) komt op de handpalmen, voetzolen of onder de nagel voor.

Ongeveer 2% van de melanomen komen bij mensen jonger dan 20 jaar en 0.3-0.4% bij prepuberale kinderen.

De erfelijke vorm
nodulair melanoom

Nodulair melanoom. Bron: Huisarts en Wetenschap.

Het familiair melanoom / FAMMM (familial atypical multiple mole-melanoma) syndroom is gedefinieerd als er 3 of meer melanomen, waarvan 2 bij eerste graadsverwanten (ouders, kinderen, broers en zussen) voorkomen. In ongeveer 10% van de gevallen komt melanoom erfelijk in de familie voor en bij 40% van de gevallen is er een CDKN2A-gen afwijking.

Ben je drager van deze genafwijking dan is de lifetime risico oplopend tot 70% op 80 jarige leeftijd.Er is ook een combinatie melanoma pancreatic cancer syndrome waarbij er zowel melanoom als alvleesklier kanker ( 17-20% rond de leeftijd van 50 jaar) voorkomt.


Acrolentigineus melanoom. Bron: huisarts en Wetenschap.

Acrolentigineus melanoom. Bron: huisarts en Wetenschap.

Heb jij een vraag aan dermatoloog Francis Wu over je huid?

Stuur hem naar het contactformulier van BeautyJournaal ovv Francis. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Dermatoloog Francis Wu is werkzaam bij Dermatologisch Centrum Amstel en Vechtstreek met zijn praktijk Shape Aesthetics. Lees hier meer.

 

Meer weten?

Over deze schrijver

dr. Francis Wu

dr. Francis Wu

In 2004 is dermatoloog Francis Wu gepromoveerd op chirurgisch gebied en wondgenezing en sinds 2008 is hij dermatoloog.
Naast algemene en oncologische dermatologie is hij ook actief in de esthetische dermatologie. De stap naar huidverbetering is heel klein. Voor hem is de esthetische dermatologie een interessant en dynamisch gebied, daarnaast is het een verlenging van het vak dermatologie.
‘Mijn streven is om een gebalanceerde en natuurlijke uitstraling te creëren bij al mijn behandelingen. De nieuwe veranderingen moeten bij iemand passen.’

2 reacties

 • Beste mevrouw Kremers, wat vervelend en het kan zeker heel veel pijn geven. Aloe vera, kan iets verlichting geven maar jammergenoeg niet heel veel. Deze neuropathische pijn is moeilijk te behandelen.
  Paracetamol, soms combineren met een NSAID (ibuprofen, naprosyne, diclofenac) mits er geen contra-indicaties zijn, cold packs en lidocaine creme. Bespreek het met de huisarts bij sommige mensen kunnen anti-epileptica helpen.

 • goedeavond.

  ik ben mevr. Kremers 63 jaar. ik heb sinds 1 dikke week gordelroos. onder rechter borst en rechter schouder blad. ik kan met alles leven alleen heb ik in mijn schouderblad ontzettend veel pijn. net spierpijn. ik heb dit volgens mij na een zware totaal operatie gekregen. 6 weken geleden. maar nu is mijn punt ik ben zelfstandige in de zorg en ben al wat weken uit de running met mijn werk. ik zou graag willen weten wat ik tegen de pijn kan doen. heb al gelezen aluivera olie. nu heb ik mentolpoeder en paracetamol 4x per dag 1000 mg. graag had ik een antwoord van U.

  groet Mevr, Kremers

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.