Over must-sniff geuren en de saus van Chanel

07:54 - 04:44
luistertijd 07:54 - leestijd 04:44

Cindy tipt: Ken je klassieke parfums

In mijn vorige artikel ging het over het vergelijken van parfums (klik hier om het artikel nogmaals te lezen). Naast het vergelijken van parfums uit dezelfde geurenfamilie, is het ook leuk om je te richten op een bepaald parfumhuis. Het is heel leerzaam om je klassiekers te (leren) kennen. Klassieke parfums, de geuren die al jaren te koop zijn en vaak erg populair, laten je ruiken hoe parfums zich door de jaren heen ontwikkeld hebben. Ze geven je als het ware een kader, een kijkje in de keuken van de parfumhuizen.

Klassieke parfums ruiken vaak anders dan we nu gewend zijn. Net zoals mode zijn ook parfums onderhevig aan trends. Wat dertig jaar geleden hip was, ruikt nu ouderwets. Maar trends komen terug. Daarom is het leuk oudere geuren te ervaren. Vanwege de geschiedenis, maar ook om huidige parfums anders te waarderen. In dit artikel leg ik je uit hoe dit werkt.

Signatuur van parfumhuizen

Klassieke parfumhuizen maken al jarenlang geuren en hebben daardoor vaak een bepaalde signatuur. Die signatuur is de sfeer die het parfumhuis wil uitstralen. Het gaat om een bepaalde basis of geurnotencombinatie, iets duidelijk herkenbaars dat je zult gaan herkennen wanneer je meerdere geuren naast elkaar test.

De saus van Chanel en Thierry Mugler

Laten we een bekend parfumhuis nemen: Chanel. Stel, je bent dol op Chanel Eau Premiere. Heb je dan No. 5 al eens geprobeerd? En wat vind je van No 19. Poudré of Coco Mademoiselle? Heb je al eens andere geuren van hetzelfde huis geprobeerd?

De geuren van Chanel ruiken niet persé op elkaar. Zeker niet de geuren die al decennia lang bestaan en de geuren van tegenwoordig, maar hebben wel een bepaalde chique Chanel- stijl. Ze zijn bijna deftig te noemen, bloemig, luchtig en stralend. Stuk voor stuk op een andere manier.

Overeenkomsten tussen parfums uit hetzelfde huis

Sommige parfums van hetzelfde huis die op het eerste gezicht niet zoveel op elkaar lijken, blijken als je ze test, ineens overeenkomsten te hebben. Een soort kenmerkende ondertoon of iets wat je zou kunnen omschrijven als een ‘huisgeur’. Thierry Mugler bijvoorbeeld heeft een patent op uitgesproken geuren. De eerste geur, Angel, is een heftige combinatie van fruit, chocolade en patchouli. Die combinatie is echt uniek en heel herkenbaar. Daarnaast is de geur ook nog eens ontzettend sterk. Alien is heel anders, een geur met jasmijn en amber, maar net zo heftig en uniek als Angel. Ook Alien herken je uit duizenden. Dat maakt Mugler heel anders dan andere parfumhuizen. Het zijn love-or-hategeuren met een herkenbaar sausje.

Koosnaampje Guerlinade

Guerlains accoord van tonkaboon, vanille, witte bloemen, roos en iris heeft zelfs een koosnaampje gekregen: de Guerlinade. Heel veel van de geuren van Guerlain hebben dat accoord en hoewel de meeste geuren het eerste uren compleet anders zijn, zul je na een paar uren deze ondertoon gaan ruiken. Kruidig en zoet poeder.

 

Parfumista Cindy is dol op klassieke parfums

De oerparfums

Wanneer je je meer in parfums gaat verdiepen, dan kom je bepaalde parfumnamen vaak tegen. Er zijn namelijk een aantal ‘oerparfums’ die heel belangrijk zijn in de geschiedenis van het parfum. Denk aan een parfum dat voor het eerst bepaalde geurnoten met elkaar combineerde, of een geur die totaal met alle regels van dat moment brak. Die parfums zijn de oorsprong van de huidige parfums en vaak herken je elementen uit deze oudere geuren in nieuwe parfums.

De iconen uit de parfumgeschiedenis. Je hoeft ze niet allemaal even mooi te vinden, maar het is wel prettig om er kennis mee gemaakt te hebben.

Must-sniff parfums

Welke klassiekers zijn belangrijk? Als je interesse hebt in parfums, dan zijn er een paar parfums die je als parfumliefhebber toch eigenlijk wel geroken moet hebben:

Chanel No. 5: Dit parfum is misschien wel de allergrootste klassieker. Een parfum met aldehyden, een beetje een zepige geurnoot waardoor het vaak geassocieerd wordt met oude dametjesgeur. Zodra je door die zepige opening heen bent, ruik je waarom dit parfum zo geliefd is. No. 5 wordt na een poosje dragen een warme bloemengeur die heel sensueel overkomt. Zeer herkenbaar en uniek. Mocht je dit parfum niet de eerste keer prettig vinden, probeer het dan toch nog een paar keer. Bepaalde geuren hebben een paar keer dragen nodig om gewaardeerd te kunnen worden. Chanel No. 5 is net als een goede olijf… het is misschien even wennen maar daarna verslavend lekker.

Thierry Mugler Angel: Dit parfum was in de jaren ’90 baanbrekend vanwege de rare combinatie van mannelijke patchouli, zoet fruit en chocolade. Een van de eerste gourmand parfums waarin echt eetbare geurnoten (chocolade en fruit) zat. Als je deze geur zelf niet draagt, dan moet je hem toch wel eens op straat hebben geroken, het is namelijk nogal een walmer.

Guerlain Shalimar: Dit parfum staat bekend als het eerste oriëntaalse parfum. Ook al is dat niet helemaal waar, ze bestaat al meer dan 90 jaar. Dat is wel een beetje te ruiken, ze is zwaar en poederig, met wierook, vanille en balsems. Deze geur ademt geschiedenis. Hier lees je mijn review.

Estee Lauder Youth Dew: In Amerika oorspronkelijk als badolie ontwikkeld, zodat vrouwen zich op die manier konden parfumeren. Het was in die tijd (1953) niet gebruikelijk dat je parfum gebruikte. Het is een hele kruidige geur met  het hele specerijenkabinet erin gekieperd, verwarmend met iets wat aan cola doet denken. Deze geur verwarmt jou en je omgeving erbij.

Jean Patou Joy: Staat nog steeds bekend als het duurste parfum aller tijden, ook al is dat allang niet meer zo. Een op en top klassiek parfum met witte bloemen.  Dit is een heel weelderig parfum met bloemen die haast dierlijk ruiken.

Clinique Aromatics Elixir: Het lijkt wel alsof de parfums van vroeger alleen maar walmers waren. Dit is er ook weer een. Een groene en bloemige geur die het prototype is van de klassieke chypre. Hierin ruik je eikenmos, dat vroeger heel veel in parfums werd gebruikt. Het geeft een geur iets aards, stroefs en pittigs.

Dior Poison: In de jaren ’80 bestond er in sommige restaurants een verbod op dit parfum. Het is een een bom, zwaar, zoet en donker. Alles is er té aan. Dit moet je dus een keer ervaren hebben. Maar wees wel voorzichtig met sprayen…

Een goede start

Ik zou er zeker nog tien kunnen noemen, maar dit is een goede start. Probeer ze allemaal eens een keer, maar nog liever wat vaker, uit. Ze hebben tijd nodig, omdat ze zich erg ontwikkelen en vanaf de eerste minuut tot vele uren later hele verschillende ervaringen opleveren. Daarnaast zijn het uitgesproken geuren die anders zijn dan wat je misschien gewend bent in vergelijking met hedendaagse geuren.

Een ander perspectief

Het verrijkt in ieder geval je mentale parfumbibliotheek om je klassiekers te kennen. Wanneer er weer eens een flanker van zo’n klassieker uitkomt, maar ook om nieuwe parfums een plekje te geven. Klassiekers geven je een ander perspectief, waarmee je een parfum anders kunt beoordelen dan alleen maar “lekker” of “mwah”.  Al blijft dat laatste natuurlijk voor de meesten van ons het allerbelangrijkst.

Veel plezier met je ontdekkingstocht!

Lees ook