Cindy vertelt wat geurnoten doen voor een parfum

06:53 - 04:08
luistertijd 06:53 - leestijd 04:08

Tips van Cindy! Vergelijk parfums eens met elkaar

In het vervolg op mijn vorige artikel waarin ik jullie heb verteld hoe je beter leert ruiken, gaan we nu een stapje verder. Want enig gevoel voor geur is een ding, maar een beetje basiskennis helpt je straks ook bij je zoektocht naar een nieuw parfum. Hoe is een parfum eigenlijk opgebouwd, hoe zit dat in elkaar?

Parfumista Cindy leert je beter ruiken..

Geurnoten, de bouwstenen van een parfum

Je bent inmiddels op de hoogte van de meest gangbare geurnoten en kunt ze herkennen. Citroen is duidelijk, je kunt een roos van een jasmijn onderscheiden. Zodra je dat kunt, wordt het interessant om te ervaren wat sommige geurnoten doen in combinatie met andere geurnoten. Want de ene rozengeur is de andere niet. Ze zijn anders samengesteld en komen daardoor anders over.

Als je wilt leren lezen, is het ook niet de bedoeling dat je alle letters los van elkaar blijft zien. Pas zodra je meerdere letters samen bij elkaar kunt zien, kun je spreken van echt lezen.  Dat geldt ook voor parfum. Een parfum is opgebouwd uit geurnoten. Als je die geurnoten met elkaar samen ervaart, de ontwikkeling van een parfum volgt van begin tot eind, ken je pas het hele parfum.

Laagjes

Grof gezegd bestaat een parfum uit drie lagen die gedurende de tijd dat je de geur draagt, in elkaar overgaan. Elke laag heeft een functie, zoals het volgende plaatje laar zien.

De eerste laag is de top. Dat is het visitekaartje van de geur, de binnenkomer. Vaak zit er een frisse component in zoals citrus, waardoor je meteen geprikkeld wordt. In de top zitten de vluchtigste geurnoten, die het snelste weg zijn. Daarom ruik je de top alleen maar als je de geur net hebt aangebracht. Na een paar minuten zijn die geurnoten verdwenen en kom je bij de tweede laag.

In die tweede laag, het hart, zit de essentie van de geur. Dit zijn de geurnoten die de geur kenmerken en die geur ruik je gedurende de dag het langst. Vaak zitten hier de bloemige noten in. Als een parfum draait om jasmijn, zul je dan ook de jasmijn en de geurnoten die de jasmijn aanvullen hier treffen.

Pas op het laatst ruik je de basis. Die basis is al eerder te ervaren, maar dan zit deze verstopt onder de hartnoten. De onderste laag geeft de hartnoten een bodem en zorgt ervoor dat de geur lang blijft hangen. Vaak zijn het donkere aardse of warme geurnoten. Als de basis patchouli heeft, geeft dat een parfum en aards gevoel, iets donkers. Zit er meer tonkaboon in de basis, dan heeft een geur iets eetbaars, knuffeligs of zoets. Zo bepaalt de basis haast ongemerkt de stemming van de geur. Pas na een hele poos, een aantal uren, ruik je de basis vooral op zichzelf. De beste parfums zijn dan nog steeds de moeite van het snuffelen waard. Bij parfums die minder goed van samenstelling zijn, vaak zijn dat de goedkopere geuren, is de basis meer een restje van het hart en zul je dus eerder geneigd zijn de geur bij te werken. Een goed parfum heeft drie lagen die allemaal de moeite waard zijn.

Hier vind je nog meer informatie als je meer wil weten over de opbouw van een parfum.

Wat vormt het karakter van een geur?

De plaatsing van een geurnoot, in welke laag, is van belang voor het karakter van de hele geur. Een parfum waarin mandarijn alleen in de top zit, ruikt anders dan een parfum waarin dezelfde mandarijn in de basis aanwezig is. Een geurnoot in de top zorgt namelijk alleen voor een kenmerkende opening, maar wanneer die geurnoot in de basis zit, is hij veel belangrijker voor het karakter van de hele geur. Dat kun je alleen ervaren door parfums met elkaar te vergelijken. Eau de Mandarine Ambree van Hermes draait bijvoorbeeld helemaal om mandarijn. De mandarijn zit dan ook in het hart van de geur. Je vind ook mandarijn in de top van Guerlains Shalimar. Maar daar is de mandarijn echter zo verdwenen en heeft de geur uiteindelijk verder niet zoveel met dit fruit te maken.

Ook in combinatie met andere geurnoten kan eenzelfde geurnoot een ander effect creëren. Dezelfde mandarijn kan in een bloemig parfum, zoals Miss Dior, voor een fris accent zorgen, terwijl dezelfde geurnoot een frisse cologne zoals 4711 Aqua Colonia Mandarine & Cardemom juist wat zoeter en fruitiger maakt.

Een roos is niet altijd een roos

Ook het ene rozenparfum is het andere niet. Waar de een heel scherp en groen is, kan het andere poederig en lieflijk zijn, maar je hebt ook zwoele diepe rozengeuren. Ruik het verschil maar eens tussen Amouage Lyric en Chloé eau de parfum. Beide zijn rozengeuren, maar de eerste is dramatisch met wierook, terwijl de Chloé heel lieflijk en charmant is. Of ken je Estee Lauder Knowing? Een hele heftige en haast bittere rozengeur met mos. Vergelijk die maar eens met Paris van Yves Saint Laurent, een rozengeur met zoete viooltjes en fruit. Paris is ook heftig, maar dan in haar poederige zoetheid.

Het is dus te kort door de bocht om te zeggen dat je van rozengeuren houdt. Daarvoor zijn er teveel verschillen.

Vanaf linksonder met de klok mee: Serge Lutens Fille de Berlin, Estee Lauder Knowing, Ungaro Diva Yardley English Rose en helemaal onderaan Yves Rocher Rose Absolue. Allemaal rozengeuren, maar toch ieder uniek.

Wat vind jij lekker?

Wanneer je verschillende geuren rondom dezelfde geurnoot naast elkaar gaat testen, zul je uiteindelijk de verschillende nuances in geurnoten kunnen ontdekken. Dit helpt je beter te ruiken en om beter te kunnen definiëren wat je zelf lekker vindt. Een geur als Prada Prada is haast niet te vergelijken met Thierry Mugler Alien hoewel ze beide amber als belangrijke geurnoot hebben. Als je je dat realiseert, helpt je dat weer om verder te zoeken naar jouw geur! Stel je dus de vraag: wat vind ik nu precies lekker aan dit parfum? Of wat juist niet?

Heel veel plezier met snuffelen en tot de volgende keer. Dan gaan we ons richten op de klassiekers……

Lees ook