Een lekkere, spannende uniseks geur

03:56 - 02:21
luistertijd 03:56 - leestijd 02:21

Getest Kenzo Totem Blue parfum

Kenzo is zo’n lekker eigenzinnig merk, dat zich weinig aantrekt van de parfumtrends en zijn eigen ding doet. In plaats van een nieuwe parfumrelease, besloot Kenzo tot een drieluik: Kenzo Totem, staande uit drie unisex geuren waaronder Totem Orange, Totem Yellow en de geur die ik ga reviewen: Kenzo Totem Blue.
Homepage Kenzo Totem Blue

Geen alledaagse geur

Totem Blue is gemaakt door parfumeur Antoine Lie. Hij is bij parfumista’s vooral bekend van het controversiële parfumhuis Etat Libre dOrange. Het parfum Secretions Magnifique, een geur van moedermelk, bloed en sperma (ja echt!) deed de parfumwereld een aantal jaar geleden behoorlijk opschudden. BeautyJournaals Maxim sprak er hier al eerder over. Als ik de naam van deze parfumeur hoor, verwacht ik dus geen alledaagse geur.

Unisex parfum in een totempaal?!

De flacon is om te beginnen al onconventioneel. Een  zwarte fles in de vorm van … jawel, een totempaal met strakke patronen in blauw. Ook het doosje doet denken aan de gezichtsverf van bepaalde Indiaanse stammen. Heel strak, grafisch en ook stoer.

Kenzo Totem BlueDaarnaast is de geur voor een mainstreamparfum zeker eigenzinnig te noemen. Zo is het een unisex parfum en dat is voor een parfum op zich al bijzonder bij de doorsnee parfumerie. Want waar gaan zij het plaatsen? Bij de dames- of de herenkant? Of allebei?

Inspiratie door online community’s

Kenzo Totem Blue is tot stand gekomen door input van online community’s om een geur te creëren die past bij de smaak van de huidige generatie. Een parfum voor jonge mannen en vrouwen door gebruik te maken van dezelfde ingrediënten. In dit geval de vrouwelijke geurnoot van fruit en een mannelijke geurnoot van hout.

Gegrilde ananas

De geur opent in ieder geval zeker heel fruitig, met een sappige  ananasgeur. Heel smakelijk, maar meteen ruik ik daaronder iets kruidigs. Dat blijkt kardemom te zijn. Ik heb zelf wel eens ananas gegrild met basterdsuiker en kardemom, en dat is heerlijk en geurig… maar het lijkt niet op dit parfum. Totem Blue is minder ‘eetbaar’ en veel droger dan de combinatie doet vermoeden. Dat komt doordat er nog een aquatische noot in zit, samen met iets houtachtigs. Hierdoor blijft Totem Blue een echt parfum en neigt zelfs een beetje naar de mannelijke kant.

Zoetig hout

Als geurnoten zijn enkel ananas, kardemom en cederhout bekend, maar Totem Blue ruikt een stuk complexer dan deze drie noten. De sappige opening verdwijnt en dan droogt de geur op. Ik ruik droog hout met nog steeds iets zoetigs. Cederhout heeft een fruitige ondertoon en die zorgt er in dit geval voor dat het fruitige van de geur lang bij je blijft.

Kenzo SfeerbeeldEen geur die zich aanpast aan de drager

Wat ik zo spannend vind aan Totem Blue is dat het speelt met de verwachtingen van de gebruiker. Eerst denk je een fruitig niemendalletje te ruiken, dan wordt de geur ineens stoerder en mannelijker, maar uiteindelijk blijf je achter met een warme fruitige houtgeur, die misschien toch weer net iets te zoet is om echt mannelijk te noemen. De geur neigt ook het ene moment naar koel en waterachtig, en het andere moment denk ik een fruitige geur te ruiken die juist iets warms in zich heeft.

Lekker uniseks

Bij een man is dit een veel koelere en kruidigere geur dan bij mij. Bij mij ervaar ik het fruitige zoetje veel duidelijker. Het ligt er dus maar net aan wie de geur draagt en dat maakt dit een bijzondere geur en geschikt voor zowel dames als heren. Kortom, een heerlijke unisex geur dus!

Lees ook