Hoe personaliseer je een geur? Met lichaamssappen….

05:14 - 03:08
luistertijd 05:14 - leestijd 03:08

Hoe ruimdenkend wij ook mogen zijn, seks en alles wat daarbij hoort, blijft vaak gedeeltelijk maar soms ook geheel in de taboesfeer liggen. Het is een gebied van instincten, en dat nestelt zich grotendeels in ons onderbewuste. Marketeers weten daar goed gebruik van te maken. Uitdagende poses, verleidelijke kleding en veelbelovende gezichtsuitdrukkingen van de modellen proberen onze gevoelige snaar te raken en ervoor te zorgen dat wij de bevrediging van onze lusten onbewust met hun product associëren.

Een snufje urine

Nu is dat nog onschuldig, maar het kan inmiddels ook verder gaan. Door te shockeren, door niet te communiceren in de taal van bloemen, maar te praten over lichaamssappen. Oei….gewaagd. Herinner je je nog mijn review over het parfum van Lady Gaga. Het gerucht gaat dat deze geur akkoorden van bloed en sperma zou bevatten en zelfs een stukje DNA uit het bloed van Lady Gaga. Ook de excentrieke parfumkunstenaar Angelo Orazio Pregon, neus en oprichter van het merk O’Driu, zal ons binnenkort verrassen met een nieuw uniek concept om parfum te kunnen personaliseren: door er 1 ml urine aan toe te voegen: Peety

Vaginaal vocht als parfum

Maar ik ga nog even verder….want er bestaan zelfs parfums waarin lichaamssappen een onderdeel van de compositie lijken te zijn. Neem het parfum Vulva van Vivaeros uit 2008. Er zouden geurassociaties van vrouwelijke lichaamssappen in zitten. Dit zou je moeten verleiden om aan een vagina te denken. In diezelfde periode kwam er ook een boek uit van de Franse schrijfster Charlotte Roche waarin de hoofdpersoon haar eigen vaginale geur als parfum gebruikt. Het boek heet Vochtige Streken. Nog bekender is de geur “Sécrétions Magnifiques” van Etat Libre d’Orange uit 2006. Parfumeur Antoine Lie wilde ons shockeren met akkoorden van melk, bloed, speeksel, sperma en vaginaal vocht.

De natuur ruikt naar….

Maar hoe worden deze geuren dan gemaakt? Wees gerust – er worden geen echte lichaamssappen verwerkt in parfums. En ook worden er geen vluchtige essenties onttrokken aan bloed of sperma. De parfumeur gaat gewoon op zoek naar de ingrediënten die één of meerdere aspecten van deze lichaamsvloeistoffen bezitten. Daarna worden ze in een geurakkoord gecombineerd. Net alsof je lelietjes-van-dalen maakt. Alleen het referentiekader is dan anders.

Serge Lutens weet hoe….

Neem bijvoorbeeld de dierlijke componenten zoals muskus of civetvervangers. Als je aan een pure grondstof ruikt, dan voelt het net alsof je met je neus tussen iemands billen zit. Verdund kan het aan de geur van het menselijk lichaam doen denken. Musc Koublai Khan van Serge Lutens is een goed voorbeeld van een dergelijk effect. Ook de geur van komijn heeft een duidelijke “lichamelijke” nuance. Muskusmoleculen bezitten vaak een ziltig aspect wat ook bij sperma, speeksel of vaginaal vocht aanwezig is.

Musk en komijn

Zo bestaat het bovengenoemde parfum Vulva voor bijna de helft uit de muskusmoleculen en ongeveer 15% komijn (wat volgens parfumeriemaatstaven een vrij hoge concentratie is). Een accent van metaal kan een illusie van bloed creëren. In Anarchiste van Caron is zo’n metaalachtige noot van “bloed” duidelijk aanwezig. En een aantal aquatische moleculen helpen om het gevoel van vochtigheid of “nattigheid” te ondersteunen. Een goed voorbeeld ervan is misschien het parfum M/MINK van Byredo.

Het klinkt natuurlijk allemaal geweldig. Op papier lezen deze verhalen heerlijk weg, en de parfumeur kan eindeloos door associëren. Maar wat neem jij als consument ervan waar? Hoe ruiken dit soort shockerende parfums eigenlijk?

The wonderfull smells of an actual pussy

Het parfum Vulva heb ik zelf nog nooit geroken. Maar volgens de kenners roept de geur geen levendige associatie op met wat de naam voorstelt. Zo gaf de manager van Babeland (een door vrouwen opgerichte en gerunde seksshop in de VS) de volgende reactie: “I don’t know what it smells like. It doesn’t have all the wonderful scents of an actual pussy.”

Secrétions Magnifuques van Etat Libre d’Orange is een soort haat-liefde parfum. Veel mensen vinden het vies. Het ruikt inderdaad vochtig en ziltig, met elementen van melk en witte bloemen. Geuren van bloed, sperma en vaginaal vocht kan ik er niet uit halen. De ene keer doet het me deken aan een net schoongemaakt urinoir, de andere keer ruik ik vogelpoep in de regen. Toch zijn er ook positieve reacties op dit parfum. Het ligt maar net aan je eigen associaties en het vermogen van je brein om geurmoleculen te detecteren en te vertalen naar iets herkenbaars. Iemand vergeleek dit parfum ooit met de geur van een zeemeermin. Dus, mocht je willen weten hoe een meermin ruikt…

Probeer één of alle genoemde geuren en kijk wat ze met je doen. Als we de trendsetters mogen geloven is het jouw weg naar  gepersonaliseerd parfum…..net zoals in het dierenrijk.

Maxim

Lees ook