Vitamine a zuur creme werkt echt niet altijd

06:17 - 03:46
luistertijd 06:17 - leestijd 03:46

Vette huid ondanks retinoïde creme

Onlangs mailde een lezers/schoonheiddspecialiste ons dat ze ondanks haar 43-jarige leeftijd last blijft houden van een vette huid met verstopte poriën. Ze gebruikt nu retinoïde creme 0,5% en in haar praktijk werkt ze met merken als Maria Galland en Neoderma. Ze vraagt of ons wij haar nog andere merken of producten kunnen adviseren.

Wat een mooie vraag voor ons testpanel, waarin een drietal gloednieuwe schoonheidsspecialisten hebben zitting genomen (binnenkort daarover meer). Hier komen hun praktijkadviezen!

Els van Meenen

Retinoïde crème of Vitamine A zuur is verkrijgbaar in verschillende concentraties. De belangrijkste werking van vitamine A zuur is het stimuleren van de collageen en elastine aanmaak en de peelende werking. Op talgproductie zelf heeft het dus geen effect. Dit kan een reden zijn waarom er geen verbetering is.

Resultaat moet binnen 4 maanden zijn

Ik weet niet hoe lang zij de creme nu gebruikt. Je moet retinoïde 8 – 12 maanden gebruiken om resultaat te zien. Is er na 4 maanden nog geen verandering waarneembaar dan moet je kijken naar een andere oplossing.

Reinig met olie

Om een goed productadvies te kunnen geven zou ik eigenlijk willen weten wat mevrouw tot nu toe gebruikt heeft. Ervan uitgaand dat haar basisverzorging goed is, zou ik voor de reiniging een hydrofiele olie adviseren, bijvoorbeeld de Cleansing Oil van hannah (BJ review). De olie en het talg zullen zich, omdat het allebei vetten zijn, makkelijk mengen waardoor overmatige talg goed verwijderd wordt. Daarnaast, in het begin dagelijks, de Cleansing Clay van hannah (BJ review).  Een intensieve ‘detox-behandeling’ op basis van twee soorten klei: kaolien en bentoniet. Het absorbeert onzuiverheden en overtollig talg.

Naast een aanpassing in haar huidverzorging zou ze ook naar haar voeding kunnen kijken. Door zo zuiver mogelijk te eten, de juiste vetten en koolhydraten kan ze hier misschien ook nog winst uit halen.

Lees meer over Hannah op BeautyJournaal – hier.

 

Simone van den Bos

Hoewel ik een groot voorstander ben van het gebruik van Vitamine A bij huidproblemen ben ik van mening dat er een goede opbouw en goede begeleiding gewenst is voor een optimaal resultaat.

Je huid reageert niet goed

Retinoïde creme is een Vitamine A zuur dat langzaam opgebouwd dient te worden en waarvan het resultaat na ongeveer 8-12 maanden zichtbaar is, zoals Els ook al aangeeft. Onduidelijk is, op het moment van schrijven, hoe lang je op dit moment de creme al gebruikt. Omdat de problemen aanhouden is het ook mogelijk dat je huid helemaal niet reageert op retinoïde. En inderdaad, is er na 4 maanden geen verbetering, dan kun je beter stoppen en op zoek gaan naar een andere oplossing.

Let op reiniging

Een vette huid boven de 40 jaar kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan een bepaald dieet, hormoonveranderingen of stress. Maar ook het gebruik van bepaalde cosmetica. Welke producten gebruik je in je dagelijkse routine? De reiniging bijvoorbeeld. In veel anti-acne reinigingsproducten wordt alcohol toegepast wat de talg productie alleen maar doet toenemen. Staat bv. Ethanol, Benzyl Alcohol of Methanol hoog in de ingrediëntenlijst dan raad ik je aan op zoek te gaan naar een andere reiniging.

Beter is te kiezen voor een milde reiniging op basis van Salicylzuur en Lactaatzuur. Deze zuren zorgen voor het behoud van de natuurlijke zuurgraad van de huid en hebben een licht exfoliërende werking. Verder adviseer ik een dag- en nachtverzorging in de vorm van een Body Oil met Vitamine A, C en E. Deze normaliseren de cel- en huidfuncties in combinatie met krachtige antioxidanten.

Primer voor de vette huid

Beide producten zijn van Environ en in mijn salon zie ik goede resultaten bij dagelijks gebruik. Gebruik make-up op basis van natuurlijke mineralen (gebruik geen make-up op basis van talk) om de huid niet te verstoppen. Bijvoorbeeld in combinatie met de nieuwe Smooth Affair primer, speciaal voor de vettere huid, van Jane Iredale. Het geeft een langdurig mat resultaat. En onthoud een ding: een vette huid heeft ook zo zijn voordelen: minder rimpels!

Lees meer over Environ op BeautyJournaal – hier.

 

Su Chen Wong

Het is zoals mijn collega’s al aangeven mogelijk dat de retinoïde niet aanslaat bij jou. Normaliter moet de huid zich snel vernieuwen en zal de aanmaak van extra talg en verstopping verminderen. In jouw geval gebeurd dat niet, en blijft je huid maar getriggerd worden om talg aan te maken. De kans bestaat dat de retinoïde juist door het vitamine a-zuur een averechtse werking heeft.

Ook vochtarme huid maakt meer talg aan

Door de actieve celdeling kan je huid gaan schilferen (vochtarm worden). Als dit het geval is, dan gaat je huid juist meer talg aanmaken om die vochtarme conditie op te heffen. Zo belandt je in een vicieuze cirkel.

Daarnaast geef je aan dat je twee merken gebruikt met hoge concentraties werkstoffen. Door eventuele hormoonveranderingen is de kans dat je huid deze werkstoffen anders opneemt en dat het juist de talgproductie activeert.

Breng eerst balans terug in de huid, daarna bouw je weer op

Mijn advies is om jouw huid eerst in balans terug te brengen. Door de hoog werkzame stoffen in jouw producten kan je huid uit balans zijn geraakt. Breng je huid terug in de originele conditie, dan kun je beter zien wat het probleem is. En dan kun je weer gaan opbouwen.

In de Lookx Balance lijn (shop hier online!)  zitten diverse stoffen die hierbij kunnen helpen. Blackcurrent (bestaat uit omega 3 en 6 vetzuren en vitamine F) – het is een perfecte moisturizer en beschermt de membraanlipiden. Stimutex AS (bestaat uit meerdere graansoorten, amandelolie en sheabutter_ – het kalmeert de huid. Hypericum (bestaat uit sint-janskruid) –  een vrije radicalenvanger die weerstand verhogend werkt.

Lees ook