Dieper slapen, een regelmatiger stoelgang, meer concentratie!

12:27 - 07:28
luistertijd 12:27 - leestijd 07:28

Zin of onzin, feit of fabel…? De opvattingen over het effect van supplementen op een mooie en gezonde huid zijn nogal verdeeld. De een vindt het lariekoek, de ander zweert erbij. Zelf gebruik ik al jaren supplementen vanuit de gedachte “baat het niet, dan schaadt het ook niet,” maar veel intelligentie zit daar ook niet achter. Ik laat me regelmatig leiden door adviezen van vrienden (“Magnesiumnitraat móet je echt proberen!”), maar evenzo goed door aanbiedingen van supplementenwebsites (“Twee halen één betalen.”). Hoogste tijd dus om langs te gaan bij supplementengoeroe Caroline de Haas van ScKIN Nutrition in Zuid-Beijerland.

Caroline de Haas

Resultaten laten zich lastig voorspellen

Laten we beginnen met een gezonde dosis verwachtingenmanagement. Caroline legt me uit dat de resultaten van bijvoorbeeld collageensuppletie – evenals van alle andere vormen van suppletie – heel persoonsgebonden zijn en zich lastig laten voorspellen. “Ik krijg bijna dagelijks de vraag wanneer je resultaat mag verwachten van Collagen+ van ScKIN. Het eerlijke antwoord is dat ik dat niet weet. Hoe snel je resultaat ziet, heeft te maken met de conditie van je weefsels. We denken vaak dat collageen alleen in de huid zit, maar het zit in alle weefsels. Van bindweefsel tot orgaanwanden, van gewrichten tot je darmwand. Je lichaam gebruikt Collagen+ eerst om deze interne weefsels te repareren. Pas als die helemaal op orde zijn, is er meer collageen voor je huid beschikbaar.”

Het vervelende van die inwendige weefsels is dat je aan de buitenkant niet kunt zien in welke conditie de weefsels zijn. Ik denk dat ik een bewuste lifestyle heb, met gezonde voeding en regelmatig sporten, maar of mijn weefsels daar ook zo over denken?

Het effect van voeding

Caroline vertelt dat het effect van voeding op je huid groter is dan je denkt. Met alleen supplementen ben je er niet, maar sommige ogenschijnlijke gezonde voedingsmiddelen werken juist averechts. Een goed voorbeeld is zuivel. Wie is er niet groot gebracht met het idee dat melk zorgt voor sterke botten en neemt daarom dagelijks een glas melk? Caroline: “Als je iets eet, stijgt je bloedsuikerspiegel. Insuline zorgt dat deze weer omlaag gaat, zodat je bloedsuikerspiegel een constante waarde heeft. Zuivel zorgt voor een insulinepiek en bevat bovendien stoffen die laaggradige ontstekingen veroorzaken. Dat is in algemene zin ongewenst, maar kan in het bijzonder bij acne en rosacea tot problemen leiden.”

Alsof dat niet genoeg is, voegt Caroline toe dat zuivel de slijmvlieslaag in je darmen kan aantasten. Hierdoor kan in combinatie met stress een lekkende darm ontstaan. Note to self… voortaan geen dierlijke zuivel meer! Caroline: “Plantaardige zuivel kan prima, maar liever geen soja. En ga voor ongezoet.”

Groeispurt tijdens de lockdown

Tijdens de lockdown maakte ScKIN Nutrition een ware groeispurt. “Schoonheidsspecialistes hadden eindelijk weer eens tijd om te kijken naar hoe ze hun instituut konden doorontwikkelen. Voor velen betekende dit het aanbieden van supplementen en daar verdiepten ze zich dan ook in. Bij de eerstvolgende online training zaten er plotseling honderd vakgenoten naar mij te luisteren. Kort daarna groeiden we met vijf verkooppunten per week,” vertelt Caroline.

Op een eerlijke manier een product neerzetten

Caroline heeft in het verleden een huidkliniek gehad, met veel aandacht voor de inwendige mens. Ook volgde ze verschillende orthomoleculaire opleidingen. Die ervaring past ze toe bij ScKIN Nutrition, waar ze niet alleen oprichter en eigenaar is, maar ook trainer. En alsof dat niet genoeg is, staat ze model voor haar eigen reclame-uitingen en ontwikkelt ze haar eigen producten. Ze vertelt: “Ik wil op een eerlijke manier een product neerzetten. Veel concurrenten rekenen terug vanaf een prijs… Wat moet een product gaan kosten en wat mag er dan inzitten? Ik denk andersom… wat moet erin zitten en wat kost het dan?”

Shop ScKIN Nutrition hier online

 

Alles in één product

Caroline heeft ScKIN Nutrition zo ontwikkeld dat je verder nog maar weinig andere supplementen nodig hebt. “Met ScKIN Nutrition krijg je alles in één product binnen. Bovendien hebben veel stoffen een synergetisch effect. Vitamine C is bijvoorbeeld belangrijk voor de collageenaanmaak. Wanneer je uitsluitend collageen inneemt, bereik je nooit hetzelfde effect. Daarom vind je in Collagen+ ook vitamine C.”

Totaalaanpak

Caroline vervolgt: “Je huid in balans krijgen is je systeem in balans krijgen. Hoe zijn je inwendige weefsels, heb je stress, slaap je goed? Het gaat om de totaalaanpak.” Caroline vraagt me dan ook het hemd van mijn lijf, wanneer we samen een behandelplan opstellen. “Hoe is je ontlasting, blijft het drijven of zinkt het naar de bodem van de toiletpot? Slaap je makkelijk in en slaap je goed door…?”

Na het doornemen van alle vragen, in combinatie met een collageen huidscan en microscopische bloedanalyse adviseert Caroline een protocol dat bestaat uit de Collagen+ en de Vegan Detox kuur. Deze kuur pakt onder meer de vrije radicaalschade aan, die Caroline in mijn bloed heeft geconstateerd. Op onderstaande foto zie je dat aan de witte plekken in het bloed.

Shop ScKIN Nutrition hier online

 

“Een reset van je systeem, die je oer-genen activeert”

Zo noemt Caroline de Vegan Detox kuur van 10 dagen, waarbij je plantaardig en vooral ook veel eet. “Wees maar niet bang dat je honger krijgt, je zult eerder je best moeten doen om je bord leeg te eten,” vult ze lachend aan. En ze blijkt gelijk te hebben. Met behulp van de meegeleverde recepten en bijbehorende boodschappenlijstjes, vul ik na mijn bezoek aan Caroline met gemak mijn winkelwagentje met bergen groente en fruit. De hoeveelheid spinazie en andere gezonde voeding die ik in mijn blender – samen met de Supergreens – mix tot een voedzame smoothie is indrukwekkend.

Wat ook indrukwekkend is, is de reset van mijn systeem. Ik slaap tijdens de kuur als een roos en plas als een gieter. En op mijn stoelgang kan je (voor het eerst in jaren…) de klok gelijk zetten. Dat laatste komt vooral door de psyllium vezels en probiotica in de Supergreens. Bij iedere maaltijd én voor het slapen gaan gebruik ik een tablet uit de meegeleverde suppletiestrip.

Collagen+

Dit supplement bevat maar liefst 6 gram viscollageen per dosering, voor een stevige huid, haren en nagels, en een goed werkend immuunsysteem. Vitamine C versterkt het effect van collageen, anti-oxidanten beschermen je huid tegen huidveroudering. Ik roer per dag één maatschep door een glas water. Wanneer Caroline vertel dat ik Collagen+ niet heel lekker vind, maar ook niet heel vies (het smaakt lichtjes naar sinaasappel), reageert ze niet verbaasd. “Ik voeg bewust geen kunstmatige smaakstoffen of heel veel zoetstoffen toe. Het liefst wil ik een product zo puur mogelijk hebben. Tegelijkertijd houd ik altijd in de gaten dat een supplement prettig moet zijn om in te nemen. Anders houden mensen het niet vol. Sowieso moet je bij supplementen geduld hebben, net als bij skin care.”

Geduld is inderdaad een schone zaak

Na drie maanden spreek ik weer af met Caroline voor een tussenmeting. De collageenscan laat niet of nauwelijks resultaat zien en we proberen te verklaren hoe dat komt. Uiteindelijk blijken sporten, vochttekort en stress de boosdoeners te zijn. Vochttekort herkent Caroline aan kleine ijsschots-achtige grillige vormen in mijn bloedanalyse.

Bij vochttekort kan ik me nog wel iets ongezonds voorstellen, maar sporten lijkt me juist gezond. Ik ben dan ook verbaasd over het uitblijven van resultaten door sporten. Caroline legt uit: “Als je veel sport, heb je meer eiwit nodig. Wanneer je dat onvoldoende binnenkrijgt, wordt je collegeenaanmaak belemmert door het eiwittekort.”

Shop ScKIN Nutrition hier online

 

Naast ijsschotsjes ook bergketens in mijn bloed

Mijn bloedanalyse laat nog iets verontrustend zien… Het lijkt nog het meeste op bergketens op een satellietfoto. Alsof je vanuit de hemel neerkijkt op de Alpen; grillige lijnen met vertakkingen naar de zijkanten toe.

Caroline: “Die bergketens vertellen me dat je bijnieren harder hebben moeten werken door een verhoogd cortisolniveau in je bloed. En dat kan komen door slecht slapen, tekort slapen, medicijngebruik of stress. Overigens hoef je stress niet per se als stress te ervaren. Een volle agenda en weinig slaap jagen je cortisolniveau ook omhoog.” Tja, bloed liegt niet, want ik moet eerlijk bekennen dat mijn agenda de laatste periode meer dan vol is geweest en mijn nachten meer dan kort.

Caroline adviseert me om meer plantaardige eiwitten (immers: zuivel is uit den boze) te eten, zoals noten, peulvruchten, zaden en pitten en geeft me Vitamin B12+  mee, voor extra energie en minder ‘ruis’ in mijn hoofd in drukke tijden. En het werkt, want meteen bij het innemen van het eerste tablet, dat ik laat smelten onder mijn tong, merk ik een soort helderheid in mijn hoofd. Als na een dubbele espresso, maar dan zonder het gejaagde gevoel en veel langer aanhoudend.

Caroline benadrukt: “Bij vitamine B12 kan het gaan om een tijdelijk tekort, of blijvend tekort als je bepaalde genen mist en je lichaam B12 niet omzet. Voor de een helpt het als je de triggers, zoals stress, wegneemt, voor de ander is suppletie voor langere tijd nodig.”

Er is trouwens ook goed nieuws… de bloedanalyse geeft aan dat de vrije radicaalschade grotendeels is hersteld. Mijn bloed vertoont veel minder witte plekken.

Ditmaal geven we mijn systeem meer tijd

Ik schreef het al: “Je huid in balans is je systeem in balans” en ditmaal geven we mijn systeem meer tijd om in balans te komen. Ik test niet drie maanden, maar zes maanden, voordat ik weer een bezoek breng aan de prachtige trainingslocatie en tevens hoofdkantoor van ScKIN in het pittoreske Zuid-Beijerland. Ditmaal wordt geduld beloond.

Shop ScKIN Nutrition hier online

 

Meten is weten

De collageenmeting laat een groot verschil zien tussen de allereerste meting en de laatste meting, op alle drie de huidlagen.

Collageenscan voor en na

Van links naar rechts op de scan zie je de opperhuid, de lederhuid en het bindweefsel. Caroline: “Ik zeg altijd: Hoe geler hoe beter en je ziet op de scan heel goed dat je lederhuid veel geler is – dus meer collageen bevat – dan bij de eerste meting. Ook is je opperhuid nu heel mooi in balans. Dat zie ik aan de strakke rechte lijn; bij de eerste meting zaten daar nog wat karteltjes in. Een opperhuid die uit balans is, geeft minder bescherming en laat kwalijke stoffen van buitenaf door, waardoor de huidlagen erachter sneller verouderen.”

Naast een prachtig resultaat vooral ook een leerzaam avontuur

Ik ben overtuigd. De collageenhuidscan en microscopische bloedanalyse spreken voor zich en ik voel me fit. Naast een prachtig gezonde huid heb ik in de afgelopen maanden meer vruchten geplukt van ScKIN Nutrition. Dieper slapen, een regelmatiger stoelgang, meer concentratie.

Het was vooral ook een leerzaam avontuur. Je kunt je huid en je systeem inderdaad niet los van elkaar beschouwen. Bovendien: je hoeft maar aan één element van het systeem iets te veranderen (wel zuivel, geen zuivel, wel stress, geen stress, voldoende eiwit, onvoldoende eiwit) en je hele systeem reageert daar op. Laat je daarom goed adviseren bij een ScKIN verkooppunt. Succes!

Shop ScKIN Nutrition hier online

 

beautyjournaal shop

Lees ook