Ga je mee uitwaaien aan zee?

04:12 - 02:31
luistertijd 04:12 - leestijd 02:31

Als er een parfum is dat de afgelopen weken perfect bij het weer paste, dan is het Jo Malone Wood Sage & Sea Salt. Deze frisse cologne wekt meteen beelden van de zee en het strand bij me op. Ik moet eerlijk bekennen, dat ik sinds mijn tienerjaren – die doordrenkt waren van Light Blue – geen fan meer ben van marine- oftewel watergeuren. Ik vind ze doorgaans saai of gewoon niet lekker. Dat aquatische is vaak zo dominant dat je niets anders meer ruikt. En echt ruiken naar de zee? Nee, hooguit naar een kunstmatige watermeloen of zo.

Hout en zout aan de Engelse kust

Maar als Jo Malone (hier lees je meer over haar) met een nieuwe geur komt, ben ik altijd geïnteresseerd. Zij weet met een eenvoudig concept elegante en smaakvolle geuren te creëren. Zo is Wood Sage & Sea Salt een cologne gebaseerd op… hout en zout. Spannend!

Jo Malone’s Master Parfumer Christine Nagel haalde haar inspiratie dicht bij huis: de Engelse kust. “Ontsnap aan de dagelijkse sleur en ga lekker uitwaaien aan zee. De golven breken met witte schuimkoppen, de lucht is fris en zilt van het opspattende schuim. De ruwe kliffen verspreiden de opwekkende geur van mineralen, vermengd met de aardsheid van salie. Wervelend, bruisend, vol leven,” aldus Christine.

Jo Malone Wood Sage Sfeerbeeld

Ook aan de andere kant van de Noordzee, hier in Nederland, kennen wij die woeste zeewind en dat gevoel na een dagje strand, helemaal uitgewaaid en opgepept. Dat gevoel wil deze geur opwekken.

Zeeduik

Het verkwikkende en koele effect ervaar ik meteen bij het aanbrengen: alsof je een duik neemt in de zee. In de geur zit grapefruit, salie, zeewier, ambrettezaad en zout. Wat ik als eerste ruik, is zilt water en lichtbittere grapefruit; dat geeft die lekkere oppepper. Daarna wordt de geur wat droger en mineraalachtiger. Het gesteente en drijfhout kan ik me zo heel goed voor de geest halen, maar de geur blijft transparant en aquatisch.  Verder gebeurt er niet zoveel in de geur, maar dat is juist de kracht.

Jo Malone Sfeerbeeld 2Combineerbare cologne

Jo Malone noemt de creaties ‘colognes’ en ze zijn dan ook heel licht, meer richting eau de toilette, dan eau de parfum. Het zijn eenvoudige geuren die gemaakt zijn om over elkaar en met elkaar te dragen. De collectie van Jo Malone is aanzienlijk en de combinaties zijn talloos. Voor Wood Sage & Sea Salt adviseert Jo Malone zelf de groene en frisse Lime Basil & Mandarine of de zoete Nectarine Blossom & Honey, maar ook met parfums van andere huizen is deze geur prima te combineren. Ik kan me voorstellen dat Wood Sage & Sea Salt heel lekker is met een tropische bloemengeur die iets fris ontbeert, of een frisse citrus die net wat meer karakter nodig heeft.

Natuurlijke stijl

Gelukkig is Wood Sage &Sea Salt ook interessant genoeg om op zichzelf te dragen. Het heeft iets zoetigs en tegelijkertijd iets droogs dat past bij zowel dames als heren. Wood Sage & Sea Salt is zacht, aangenaam en komt heel natuurlijk over. De naam is misschien wat ongeïnspireerd, maar dekt precies de lading en past goed in de stijl van Jo Malone: stijlvol zonder veel poespas, waarbij kwaliteit bovenaan staat.

foto_cindy-zwPrijskaartje en een tip

Het enige wat ik tegen heb op deze geur is het prijskaartje. Want hoewel dit een cologne is, met bijbehorende sillage en de geur vrij kort waarneembaar is, is de prijs niet mals: €95 voor 100 ml. Voor dat bedrag moet je toch wel erg veel en vaak sprayen, om er de hele dag van te kunnen genieten.

Wat nog wel eens wil helpen, is de geur op je kleding te sprayen. Met Wood Sage & Sea Salt lijkt het dan net alsof je juist van het strand afkomt. En dat heeft zeker zijn charme!

Lees ook