Artsen Floor Claus en Tom van Eijk over Botox bij littekens, geinjecteerde skincare en traangootjes

12:05 - 07:15
luistertijd 12:05 - leestijd 07:15

Toekomst? De injectable met anti-aging stoffen als ‘onderhuidse’ creme

Injectables zijn niet meer weg te denken in een plan van aanpak om gezichtsveroudering af te remmen. De technieken verfijnen steeds meer, de inzichten verdiepen. De resultaten worden steeds natuurlijker. We willen onze natuurlijke schoonheid behouden en er fris uitzien. Glamourlooks met overdreven features zijn passe.

In dit dubbelinterview met cosmetisch artsen Floor Claus en Tom van Eijk, beiden werkzaam bij het Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam, bespreken we de trends en nieuwe inzichten. En natuurlijk, hun passie voor het vak.

drs Floor Claus en drs Tom van Eijk, cosmetisch artsen bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen, Amsterdam

Zachter en gelijkmatiger

‘De trend is een zachtere uitstraling,’ begint Tom van Eijk ons gesprek als ik vraag naar de meest populaire injectables-stoffen op dit moment. ‘We willen eruit zien zoals we ons voelen. Dus geen fronsrimpels die erin gesleten zijn door langdurig spiergebruik en je er bozig uit laat zien, terwijl je je vrolijk voelt. De uitstraling moet overeenstemmen met het gevoel.

Trouwens, wist je dat fronsrimpels die ontstaan door met je ogen te knijpen vooral voorkomen bij mensen met blauwe ogen? Blauwe ogen laten meer zonlicht door, waardoor ze gevoeliger reageren op zonlicht.’ En het is inmiddels ook bekend dat spieren die betrokken zijn bij sombere emoties, die emoties afremmen als die spieren minder gebruikt worden. Tom: ‘De signaaloverdracht in de hersenen verandert, zo kunnen zelfs depressies afgeremd worden.’

Schedelvormverandering afremmen

Tom is gefascineerd door Botox. Er komen telkens nieuwe toepassingsmogelijkheden met deze spierverlammende stof. Later in het gesprek zal hij uitleggen wat hij ermee kan bij littekens, maar vertelt hij over de rol van spieren van schedelvormverandering als je ouder wordt. ‘Naarmate je ouder wordt, zakt niet alleen de huid uit, ook je schedelvorm verandert. Zo worden je kaken breder en oogkassen zakken uit schuin naar beneden. Dit uitzakken is een actief proces dat veroorzaakt wordt door overmatige spieractiviteit. Door met Botox de spieren minder actief te maken, is het mogelijk deze uitzakking af te remmen, maar hier moet nog wel meer onderzoek naar gedaan worden.’

Op je zeventigste nog effect

De trend van superstrak en opgeblazen is voorbij, maar zo benadrukt de arts: ‘Sommige mensen hebben een behoorlijke dosis Botox nodig om rimpels weg te kunnen werken, waardoor de expressie helaas alsnog verdwijnt. Dit zien we vooral bij rokers en zonnebankgebruikers. We gebruiken dan ook het liefst een combinatie van Botox en hyaluronzuur. Deze stof is namelijk in staat de conditie van de huid te verbeteren door collageenaanmaak te stimuleren; je hoeft de spier dan niet helemaal lam te leggen.” Floor Claus voegt toe: ‘Het is nu zelfs duidelijk geworden dat het injecteren van hyaluronzuur op je zeventigste nog een huidverbeterend effect heeft, als je het maar op de juiste diepte in de huid neerlegt.’

Rustig opbouwen, want huidstevigheid neemt toe

Tom benadrukt dat hyaluronzuur een fantastische stof is om mee te werken. ‘De deeltjes worden steeds kleiner gemaakt, waardoor ze nog beter doordringen in de huid. Om een natuurlijk effect te behouden, bouwen we op in kleine hoeveelheden. We zien ook dat naarmate mensen langer onder behandeling zijn, er steeds minder nodig is om de stevigheid van de huid op niveau te houden. Dat is weer die collageenstimulatie.’ Floor benadrukt dat zowel zij als collega Tom trouw zijn aan een aantal vaste, grote merken, zoals Restylane. ‘Er komen steeds meer nieuwe merken bij, maar hun veiligheidsprofielen zijn niet goed dichtgetimmerd. Injectables met hyaluronzuur zijn formeel geen medicijn, dus dat kan men vrij eenvoudig op de markt brengen, zonder al teveel onderzoek of technische onderbouwing. We pionieren niet met nieuwe materialen, die nog maar op een handjevol mensen zijn uitgetest. Veiligheid voor onze klanten is het allerbelangrijkste.’

Is er de laatste jaren veel veranderd op het gebied van inspuittechnieken met hyaluronzuur?

Floor: ‘Je hebt in principe de keuze tussen een naald en een canule. Met een naald werk je preciezer, maar er is ook een grotere kans op blauwe plekken. Mijn voorkeur heeft de canule, het geeft minder ‘trauma’ en een direct resultaat. Het vergt wel wat oefening maar je komt onzichtbaar behandeld naar buiten. Het is zelfs mogelijk om lippen zo te verfraaien zonder dat je ziet dat er iets is gebeurd.’

Injecteren als een matje

Tom heeft een eigen techniek ontwikkeld, de Fern Pattern Technique (van varen, de plant), waarbij met injectables een soort matje over de rimpel heen wordt gelegd. Tom licht toe: ‘Dit matje geeft in eerste instantie stevigheid door de injectable. Door de collageenproductie neemt de huid ter plekke van het matje de stevigheid als het ware over. Dit huideigen collageen blijft jaren zitten, zelfs als de injectable al lang weg is.’

De focus is verlegd: van deel naar geheel….

Tot enkele jaren geleden werd er vooral gefocust op een probleemgebied, populair was de neus-lipplooi, maar vooruitstrevende artsen zijn daarvan teruggekomen. Floor: ‘Als je dan lacht, plooit de huid rondom de mond alle kanten op. Het is onnatuurlijk. Ik werk tegenwoordig aan globale volume, en dan werk je vanuit het middengezicht. Daar vindt het grootste volume verlies plaats. Als dat gaat zakken, zakt het rond de mond ook in.’ Tom herkent dit probleem: ‘Het is tegenwoordig minder ‘u vraagt, wij draaien’, en meer: ‘U vraagt dit, maar laten we eens kijken wat er daadwerkelijk aan de hand is. We bekijken het grotere geheel.’

We horen nu ook veel over het opvullen van het traangootje, wat is dat?

Tom: ‘de ‘tear trough’, dit is de ruimte tussen het onderste ooglid en de bovenkant van je wang. Door deze holte te vullen, lijkt het alsof je minder kringen hebt onder je ogen en minder vermoeid bent.’ Floor behandelt het ook vaak, maar kent ook de valkuilen: ‘Sommige mensen hebben een overschot aan vel en vet onder hun ogen, waardoor het lijkt of er een holte bestaat. Als je dat vult met hyaluronzuur voeg je volume toe op een plek die weliswaar hol lijkt, maar in werkelijkheid niet is. Je creëert juist een bult. Het kan niet in alle gevallen de ooglidcorrectie vervangen.’

Denken jullie dat het injecteren met gefilterd plasma uit het eigen bloed, ofwel de Platelet Rich Plasma (PRP), nog een vlucht gaat nemen?

Volgens Tom is het een interessante behandeling voor zware rokers, met een levenloze huid: ‘PRP maakt de huid soepeler en levendiger. Door PRP maakt het lichaam nieuwe bloedvaatjes aan, de doorbloeding van de huid wordt gestimuleerd en daarmee de voeding naar de huid toe. Helaas is in Nederland nog weinig vraag naar PRP, terwijl de methode in Frankrijk razend populair is. Nederlanders vinden het toch eng, bloed roept angst op.’ Floor is groot fan, zegt ze. ‘Ik gebruik het zelf ook. Mijn huid straalt, kleine lijntjes zijn verdwenen, de huid onder mijn ogen is steviger geworden. Ik heb zelfs minder huidverzorgingsproduct nodig, sterker, ik gebruik alleen nog een uv-filter. Mijn huid kan ook niet goed tegen cremes.’

Hoe werkt PRP precies?

Floor: ‘Bloed van de patiënt wordt tijdens de behandeling afgenomen en ter plekke gecentrifugeerd.

Tegenwoordig kan het bloed ook worden vermengd met hyaluronzuur. Vervolgens wordt het vrij oppervlakkig geïnjecteerd, vergelijkbaar met de diepte van een muggenprik. Je kunt het ook met een tatoeëerapparaatje inbrengen. De rode kleur wordt trouwens uit het bloed gefilterd; de vloeistof die je terug injecteert is helder.’

Tom legt uit wat er daarna in de huid gebeurt: ‘Groeifactoren geven een signaal af dat de huid moet genezen. Dat gebeurt ook bij een wondje of bij gebruik van bijvoorbeeld een dermaroller, met dat verschil dat je de huid dan beschadigt. Bij PRP heb je genezing zonder beschadiging.”

En de draadlift, het werd zo gehyped in de media?

Floor ziet mooie en minder mooie resultaten. ‘Het is een relatief kostbare behandeling (1500 tot 3000 euro). Als de draadlift goed uitpakt, kan het resultaat ook spectaculair zijn, zo zag ik onlangs weer. Maar bijwerkingen als verschoven draadjes en onderhuidse bobbels komen ook voor. Ik onderzoek de mogelijkheden nog steeds.’

Welke techniek heeft momenteel je persoonlijke aandacht of voorkeur?

Tom: ‘Ik ben bezig om de inspuittechniek rondom het oog te verfijnen en daar een wetenschappelijk artikel over te schrijven. Voor donkere kringen en fijne lijntjes, voor meer volume en stevigheid. Ik noem deze techniek de PalmaWave. Dit is een doorontwikkeling van mijn Fern Pattern techniek.’

Leiden de nieuwe technieken en inzichten tot een toegenomen vraag naar injectables?

Floor geeft aan dat Nederlanders nog steeds erg terughoudend zijn om iets aan zichzelf te laten doen. Tom voegt daaraan toe: ‘Ze zijn bovendien ook bang voor prikken en snijden. Onderzoek heeft aangetoond dat van de 100 mensen die graag iets aan zichzelf willen laten doen, er uiteindelijk 7 ook daadwerkelijk doorzetten. Het calvinistische element van ‘doe maar gewoon’ speelt nog steeds parten. Fillers zijn nog niet ‘normaal’ in Nederland.’

Preventief beleid houdt de effecten natuurlijk

Op onze vraag of de nog steeds opgeblazen gezichten op tv, die meer glamour dan schoonheid uitstralen, ook geen beste reclame zijn, knikken beide artsen bevestigend. Floor: ‘Het is zonde dat mensen zich af laten schrikken door slechte voorbeelden en daardoor niet eerder beginnen met een preventief onderhoud.

Want daarmee voorkom je wel dat over 10-20 jaar de hele trukendoos open moet om de grovere sporen van veroudering weer te minimaliseren. Dat wordt altijd minder mooi. Ik bedoel: je gaat toch ook regelmatig naar de tandarts? Hoe beter je gebit onderhouden wordt, hoe langer je facings en dergelijke kunt uitstellen.’

Dus, als de eerste lijntjes verschijnen, kun je al beginnen? Floor: ‘Ja, dat is meestal rond je dertigste. Maar het is ook afhankelijk van hoe sterk je je mimische spieren gebruikt, en dat is genetisch bepaald en zelfs cultuurgebonden. Zijn ze krachtig betrokken bij het praten, verschijnen plooitjes eerder.’

Tot slot… waar dromen jullie van als cosmetisch arts?

Daar hoeft Tom niet lang over na te denken: “Nog meer controle over de huid. We zijn nu zover dat we het gezicht kunnen vullen bij volumetekort, de huid steviger kunnen maken, en soepeler bij droogheid. Ik zet nu ook Botox bij verse littekens, om de jeuk en roodheid weg te nemen en het wondgenezingsproces te beteugelen. Dit effect houdt zo’n 4 maanden aan. Het zijn de instrumenten waar ik naar op zoek ben… Om mensen nog mooier te kunnen maken.”

Floor ziet een duidelijke rol weggelegd voor de toevoeging van specifieke anti-aging stoffen aan injectables, waardoor er echt van binnenuit verjongd kan worden. Gegeven het feit dat haar huid slecht crèmes verdraagt, is dat natuurlijk ook een mooie oplossing. Nooit meer teveel glans en vettigheid, door cosmetica. Verbetering komt dan 100% van binnenuit.

 

Bekijk hieronder ook nog een film met drs Floor Claus over de Liquid Facelift:

 

Lees ook