De stofwisseling van de huid en de aanmaak van collageen wordt positief beïnvloed

03:28 - 02:05
luistertijd 03:28 - leestijd 02:05

Onderzoeksdoorbraak: fillers met hyaluronzuur voor ouderen

We weten het allemaal: een oude huid ziet er niet hetzelfde uit als een jonge huid. Een jonge huid is dik, glad, glanzend en stevig, een oudere huid is dunner, doffer, losser, fragieler en gerimpeld. De tijd is helaas nog steeds niet helemaal terug te draaien, maar inmiddels zijn we er wel achter gekomen dat een oudere huid een enorme oppepper kan krijgen door het injecteren met fillers die hyaluronzuur bevatten. Ze stimuleren de huid namelijk tot het aanmaken van meer collageen, waardoor de huid weer dikker en vooral steviger wordt.

De extracellulaire matrix

Een team van wetenschappers heeft hier onderzoek naar gedaan en publiceerden hun zeer prettige bevindingen in het oktobernummer van Journal of Investigative Dermatology. Voor trouwe lezers van BeautyJournaal is het wellicht al bekende materie: de huid dankt zijn stevigheid aan de extracellulaire matrix. Deze extracellulaire matrix bestaat grotendeels uit collageen, dat wordt aangemaakt door de in de huid aanwezige fibroblasten.  Naar mate we ouder worden veranderen de fibroblasten van vorm – ze worden rond in plaats van langwerpig – en ze gaan minder collageen produceren. Daardoor verliest de extracellulaire matrix, en daarmee de huid, zijn stevigheid en wordt dunner en fragieler. Tegen de tijd dat we zeventig zijn is een losse, rimpelige huid het gevolg.

Het onderzoek

De onderzoekers ontdekten dat het injecteren van fillers met hyaluronzuur bij mensen van zeventig jaar en ouder tot gevolg heeft dat de fibroblasten niet alleen hun voormalige, langwerpige vorm weer terugkrijgen, maar ook weer meer collageen gaan aanmaken, hetgeen de elasticiteit en stevigheid van de extracellulaire matrix, en dus de huid, zeer ten goede komt.

Het team testte dit door een filler met hyaluronzuur te injecteren in de billen van een aantal proefpersonen van rond de tachtig jaar oud. Na één, twee, vier en twaalf weken werd een huidbiopt genomen  en onderzocht. De fibroblasten in de huid rondom de filler, die niet met de filler in contact waren gekomen bleken na vier weken wel twaalf keer zo veel collageen te produceren. Ze hadden ook hun voormalige, langwerpige vorm weer gekregen. Na twaalf weken was dit effect nog steeds waarneembaar. Niet alleen dat: het collageen, dat in een oudere huid vaak ‘los’ rond de matrix hangt en zodoende weinig bijdraagt aan de stevigheid er van, bleek zich in de huid rondom de filler te gedragen zoals het zich in een jonge huid gedraagt: het hechtte zich aan de matrix en droeg zo bij aan de stevigheid van de huid. Na vier weken was de huid 19% dikker – na twaalf weken was dit nog steeds 14%. Ook was de cel activiteit en de bloedsomloop in de huid sterk verbeterd – tot wel 60%.

Een mooie en gezonde huid

Het team acht daarmee bewezen dat de stofwisseling van de huid en de aanmaak van collageen positief beïnvloed kan worden door het injecteren van fillers met hyaluronzuur. Ze gaan er van uit dat door het op deze manier in stand houden van de extracellulaire matrix de conditie en de gezondheid van de oudere huid sterk kan verbeteren, waardoor de huid er niet alleen veel beter uitziet, maar ook bijvoorbeeld wondjes veel sneller helen.

Lees ook