Beste dokter, uw stuk lezend over de Endotine behandeling, lijkt het geen oplossing te zijn dus om het gebied rond het oog, lopend naar het voorhoofd te liften.

02:14 - 01:20
luistertijd 02:14 - leestijd 01:20

Beste dokter, uw stuk lezend over de Endotine behandeling, lijkt het geen oplossing te zijn dus om het gebied rond het oog, lopend naar het voorhoofd te liften. Nu vraag ik mij af of een draadlift (aptoslift) wel voor het voorhoofd gedaan kan worden? Door omstandigheden kan ik geen operatie onder narcose ondergaan, en nu vraag ik mij af of ik de draadlift wel zou kunnen doen. Bij mij is een zijde rond de wenkbrauw 1 tot 1,5 cm uitgezakt. De andere kant niet. Ook mijn oogleden moeten gedaan worden.

Is zo’n draadlift zinvol en hoe lang blijft die zitten? Ik heb wel eens gelezen dat er een soort kaasdraad-effect optreedt waarbij de huid loskomt van de onderhuid. Gaat het daardoor uiteindelijk niet alleen maar verder uitzakken?

dr. Frank Niessen, plastisch chirurg bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam antwoordt:

Geachte lezeres,

Een Endotine voor een gezakte wenkbrauw kan wel een oplossing zijn voor iets gezakte wenkbrauwen, maar zou mijns inziens ook iets simpeler kunnen. Voor wenkbrauwen die meer gezakt zijn is er de endoscopische voorhoofdslift. Maar voor het gebied tussen deze twee ingrepen in zijn er vele wegen naar Rome, dus de beste weg is niet bekend. In uw geval is narcose niet mogelijk. Een draadlift onder plaatselijke verdoving is een goed alternatief. Onduidelijk is hoe lang de termijn is waarbij het effect blijft. Uiteindelijk zal de huid langzaam door de hechting heen scheuren en zal de wenkbrauw weer langzaam zakken. Wanneer u daar een aantal jaren baat bij heeft is het een goede ingreep met weinig risico’s. Bij terugkeer van de klachten is de ingreep zonder problemen nogmaals te herhalen.
De huid wordt niet kapot getrokken door de draden, zodat uw klachten toenemen. Daar hoeft u zich geen zorgen over te maken.

Met vriendelijke groet,

Dr. Frank Niessen

Bekijk ook deze film waarin Frank Niessen een gecombineerde oog-wenkbrauw lift doet met draad:

 

Heb jij ook een vraag aan de arts? Stuur hem via het contactformulier.

 

Lees ook