Kun je emotieloos worden door Botox?

03:46 - 02:15
luistertijd 03:46 - leestijd 02:15

Botox gevoelens

Op de site van De Telegraaf lazen we dat Botox je gelukkiger kan maken, zo zou uit een niet nader genoemd onderzoek van Amerikaanse Organisatie voor Psychologische Wetenschap blijken. Via een wakkere lezeres hebben we ook de oorspronkelijke bron kunnen traceren. De krant stelt: ‘Het anti-rimpelmedicijn (Botox, red.) zorgt ervoor dat mensen niet meer kunnen fronsen, en dus ervaren de hersenen ook minder momenten waarop gefronst zou moeten worden. Minder fronsen zorgt voor minder ongelukkige gevoelens, aldus de wetenschappers.’

We kwamen ook een een artikel op het spoor van de Universiteit van Wisconsin (+ lees daarna ook dit uitgebreidere artikel erover) in Amerika waaruit zou blijken dat Botox emoties überhaupt lamlegt, dus niet alleen je mimische rimpels. Uit het onderzoek zou blijken dat de aangezichtsspieren een belangrijke rol spelen bij de overdracht van emoties in de hersens. Als je dus met je gezichtsspieren reageert met vrolijkheid of boosheid of iets in die trant dan gaan de signalen ook direct naar de hersenen toe en worden daar de emoties verwerkt. Als een stof als Botox deze spiercontracties verlamd, kan er dus ook geen overdracht van die emoties meer plaatsvinden en word je dus als het ware een beetje emotieloos. Althans: er ontstaat verwarring in de hersens.

Opmerkelijk he? Er blijkt dus een relatie te zijn tussen de verwerking van boodschappen gegeven door spiercontracties en wat het emotioneel brein zelf oppikt. Wij zijn toch eigenlijk wel heel benieuwd hoe vrouwen om ons heen dit ervaren (vraag aan jullie dus, omdat we zelf nog geen Botox injectie hebben ervaren). Herken jij je hierin? Op zich klinkt het ons als een feestjes in de oren: nooit meer boze gevoelens, chagrijn, noem maar op! Maar de keerzijde zou dus zijn dat je ook vrolijkheid minder ervaart. En om die emotie op niveau te houden zul je je zelf dus moeten aanleren om overdreven en altijd een kunstmatige lach bij de hand te hebben, of wellicht zelfs je make-up op standje zonneschijn te zetten?

Wat denken Nederlandse injectables artsen hier eigenlijk over?

We vroegen het aan Tom van Eijk, als cosmetisch arts verbonden aan o.a. de kliniek Emmastraat in Amsterdam. Van Eijk: ‘Wat veel voorkomt is dat mensen die zonder Botox constant fronsen zonder dat ze boos zijn (en daar negatieve reacties van hun omgeving over krijgen) merken dat anderen positief reageren als hun oogopslag meer open en ontspannen wordt. Dit reflecteert natuurlijk naar de behandelde patiënt en kan zo resulteren in een prettigere sociale omgang. In mijn praktijk heb ik maar één vrouw meegemaakt die vermeldde dat ze écht opvallend gelukkig werd van Botox, zoals gesuggereerd in het artikel van De Telegraaf. In breder verband is deze ‘embodied cognition’-theorie van de Univeristeit van Wisconsin waarnaar je ook verwijst heel interessant, en we merken allemaal dagelijks dat je van uitingen van vrolijkheid zoals lachen of dansen inderdaad blijer wordt, dus het werkt niet alleen van binnen naar buiten, maar blijkbaar ook andersom.’Tot slot vragen we hem naar zijn ervaringen met vervlakking van emoties, en daarop antwoordt hij: ‘Nee, ik heb nog nooit iemand gesproken die daar over klaagde. Zelf gebruik ik sinds zeven jaar Botox, en alle emoties doen het bij mij nog!’

Lees meer over injectables:

Lees ook