Wordt het een subtiele glow of een echte beach look?

04:54 - 02:56
luistertijd 04:54 - leestijd 02:56

Dior Bronze Self Tanning Cream-Gel

Ik gebruik eigenlijk nooit een zelfbruiner voor mijn gezicht. Die gezonde kleur laat ik – met de bescherming van een goede SPF – door de zon veroorzaken. Dan krijg ik tenminste ook sproetjes. Toen ik gevraagd werd om een zelfbruiningscrème voor mijn gezicht te testen voor de zonspecial van Beautyjournaal was ik natuurlijk wel nieuwsgierig. Ik test Dior Bronze Self-Tanning Cream-Gel Natural Glow.

De zelfbruiner is verpakt in een handzame tube van 50 ml. Een prachtige metallic bruin doosje, met zilveren letters en praeging. De tube is al net zo knap als het doosje en misstaat niet in mijn badkamer vol eye-candy voor een design-minnende beautygeek.

Dior Auto-Bronzant op hand

De geur van….zomer

Met een lichte druk op de tube komt er een bescheiden hoeveelheid crème uit. De crème heeft een lichtbruine kleur en is licht geparfumeerd. De geur vind ik bijzonder prettig: een geur die me doet denken aan Frankrijk (bloesem… jasmijn?) in combinatie met zonneproducten (ik ruik een licht hintje van kokos en arganolie).

Gel structuur

De crème smeert makkelijk uit. Het verandert na twee keer smeren in een soort van gelachtige substantie die bijzonder snel in de huid trekt. De geur wordt intenser door de warmte van mijn huid. Wat een feest! Het is inderdaad net alsof ik met vakantie ben. De huid voelt extreem zacht en glad aan en krijgt een mooie glow. De beloften van een zachte huid, glow en de mood-uplift worden dus absoluut waargemaakt.

Maar er wordt meer geclaimd… Namelijk een beautiful fake teint, een stimulans van de beta-endorfinen en een moisturized gezicht. Waar wordt dat dan door geregeld?

Een gebruinde teint en DHA: een paar kanttekeningen

Een gebruinde teint wordt door de stof DHA (dihydroxyacetone) veroorzaakt. Het gaat een reactie aan met bepaalde eiwitten op de huid, waardoor verkleuring ontstaat. In elke zelfbruiner is deze grondstof te vinden. Het is een stof die flink ter discussie staat c.q. stond. Al eerder is er op BeautyJournaal in verschillende artikelen geschreven over de minder leuke kanten van DHA. Lees meer over selftanners en hoe deze de vrije radicalen in de huid versterken.

Vrije radicalen

Inmiddels is door de wetenschappelijke commissie van de EU de claim weerlegt dat DHA kankerverwekkend is bij inademing (lees ook het artikel op BeautyJournaal voor meer informatie), maar het blijft een feit dat DHA de vrije radicalen verhoogt. Je kunt hier voorzorgsmaatregelen tegen nemen, door een antioxidant serum te gebruiken en veel fruit, groente en ander voedsel dat rijk is aan antioxidanten te eten. En veel zonnebrand te smeren voordat je naar buiten gaat.

Stimulans van beta-endorfinen (het stofje dat je happy maakt)

De website en de verpakking van Dior vermelden dat een plantaardig ingrediënt de natuurlijke afscheiding van beta-endorfinen stimuleert, waardoor je je direct fijner voelt, net alsof je in de zon hebt gezeten. Welk plantenextract dat precies is, kan ik niet vinden en wordt niet vermeld. Maar een search in de INCI-lijst levert twee plantenextracten op: het Helichrysum Italicum Dior Auto-Bronzant op Hand na 1 Dag

Extract en het Plectranthus Barbatus Root extract (ook wel Indian Coleus). Als we de natuurgeneeskunde mogen geloven bevat de laatste stof diverse versterkende maar ook ontspannende stoffen, maar ik zie geen relatie met de happy-claim. Volgens mij is het gewoon de geur die je happy maakt.

Verder heeft het product moisturizing eigenschappen, dit betekent oppervlakkig vochtbindende eigenschappen, maar niet dieper in de huid (zie voor meer informatie dit artikel). In de INCI ontdek ik de mother of all moisturizers: Glycerine.

Het resultaat is zeer subtiel (zie de foto hierboven, links van mijn duim). Voor een intensere kleur, moet je het product drie uur na het aanbrengen nog een keer aanbrengen. Je kunt de zelfbruiner twee tot drie keer gebruiken in een week.

Dior Auto-Bronzant Eindresultaat

Het eindresultaat: een stralende look. Ik voel me goed!

Effect en eindoordeel

Ik heb al een lichte teint van de paar keren zonnestralen vangen op het terras. Maar een extra teint is altijd welkom. En die krijg ik. Geen overdreven bruine kleur, maar net dat beetje extra. Zonder vlekken, alsof ik daadwerkelijk in de zon heb gezeten. Ik krijg complimenten dat ik er goed uit zie en zo voel ik me ook. De teint blijft ruim vier dagen zichtbaar. Met andere zelfbruiningscrèmes houd ik toch vaak oranje handen (ondanks het goed wassen van de handen). Dit is bij deze crème echt niet het geval. Wat een fijn product!

Lees ook