Dit voorjaar brak een rel los dankzij een publicatie in een Engelse krant over de zelfbruinende stof dihydroxyacetone.

01:25 - 00:51
luistertijd 01:25 - leestijd 00:51

Dit voorjaar brak een rel los dankzij een publicatie in een Engelse krant over de zelfbruinende stof dihydroxyacetone. Je zou er kanker van kunnen krijgen, zo luidde de stelling. Ook in Nederland verspreidde menig medium dit bericht. De stof wordt zowel in zelfbruincremes gebruikt als in tanningsalons.

Inmiddels heeft het wetenschappelijk comité van de Europese Commissie (de SCCS) zich over de kwestie gebogen en de feiten onderzocht. Chris Flower, de directeur-generaal van de CTPA laat weten dat de stof veilig is in het huidige gebruik. “The assessment looks to ensure you would still be safe even if you used the product 100 times more frequently than normal. This 100-fold safety margin is actually much greater than for drinking water!”

Dit geldt overigens voor heel erg veel stoffen. In theorie zijn erg veel stoffen schadelijk als ze in grote hoeveelheden worden gebruikt, zelfs zoiets simpels als water kan giftig zijn. Maar de hoeveelheden die gebruikt worden in cosmetica zijn dermate klein dat er vaak nauwelijks sprake is van onveiligheid. Berichten moeten zorgvuldig op hun merites beoordeel worden en verhoudingen moeten niet uit het oog verloren worden.

Overigens is het wel opvallend dat nooit weersproken is dat DHA de vrije radicaalreactie in de huid stimuleert. Lees daarover hier nog eens.

Lees hier meer over cosmetica en veiligheid.

Lees ook