De valkuil: 180% meer vrije radicalen op de huid

02:41 - 01:36
luistertijd 02:41 - leestijd 01:36

Smeren met een selftanner is beter dan een bezoek aan de zonnebankstudio of urenlang zonnen op het strand? Dan moet je even wat extra’s weten, want ook hier kleven risico’s aan als we het artikel op Future Derm zo lezen. (Dit is de officiële bron).

Selftanners bevatten dihydroxyaceton ofwel DHA . Dit verhoogt vrije radicalen op de huid met 180 procent als je huid binnen 24 uur na het aanbrengen ervan in aanraking komt met de zon. Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor oxidatieve schade van de huid en kan het DNA van je huid aantasten.

In 2012 publiceerden we al op BeautyJournaal een artikel waarin stond dat DHA kanker zou veroorzaken, maar dat de het wetenschappelijk comité van de Europese Commissie (de SCCS)  na onderzoek, de stof toch veilig vond. Verrassend genoeg komt er nu, twee jaar later, het bericht naar buiten dat DHA toch een pittige stof is.

Hoe werkt een zelfbruiner

DHA is de stof die voor een bruine kleur zorgt. Het is een kunstmatige suiker die de bovenste huidlaag – de hoornlaag – verkleurt. Het typische luchtje in zelfbruiners is de DHA, een zoetige lucht die niet iedereen even lekker vindt. En blijkbaar is het toch ook schadelijk voor je huid.

Wat je kunt doen om je huid enigszins te beschermen na het aanbrengen van een zelfbruiner is om je huid erna in te smeren met een antioxidant serum en veel fruit, groente en ander voedsel dat rijk is aan antioxidanten te eten. Ook is het belangrijk om de selftanner 1 tot 2 dagen voordat je gaat zonnen aan te brengen. Hierna moet je dan nog steeds de hele dag een antioxidant serum en zonnebrand smeren om je te beschermen tegen de verhoging van het aantal vrije radicalen blijkt maar weer.

Zijn er dan zelfbruiners op de markt zonder DHA? Nicki van Future Derm deed research en concludeerde dat ze er simpelweg niet zijn. Zelfs bij selftanners op natuurlijk basis bleek er DHA in de lotion te zitten.

Advies

Voor iedereen die niet zonder een zelfbruiner kan, raadt Nicki aan om 1 tot 2 dagen voordat je gaat zonnen, een zelfbruiner te smeren en je huid de daarop volgende dagen regelmatig in te smeren met een antioxidanten serum en anti-zonnebrandcrème.

Smeren of zonnen. That’s the question. Overigens is dit nieuws over de vrije radicaalschade niet nieuw, we schreven er in 2009 ook al over.

Ook interessant om te lezen: waarom bij sommige mensen een zelfbruiner geen kleur geeft

Lees ook