Kijk goed naar je omega vetten en vitamine D in voeding

07:45 - 04:39
luistertijd 07:45 - leestijd 04:39

Huidcoach Marielle over verticale rimpels in je decolletéPsoriasis en voeding.

Onlangs stelde een lezeres deze vraag aan Marielle Eggenkamp, de tophuidcoach van hannah:

“Ik heb dit jaar ondervonden dat ik psoriasis heb. Het komt van binnen uit, heb alles al geprobeerd en bakken met geld uitgegeven. Het heeft een enorme impact op je leven, dus houd ik het voortaan bij goede voeding. Kunnen jullie meer vertellen over de impact van voeding op mijn huidconditie?”

Marielle vertelt:

Psoriasis is een auto-immuunaandoening waarbij de huid zich binnen 6-7 dagen vernieuwd, terwijl dit normaliter ongeveer 28 tot 30 dagen duurt. Het kenmerkt zich in de meeste gevallen door homogeen rode plaques bedekt met zilverwitte schilfers. Voorkeurslocaties zijn de strekzijden van knieën en ellenbogen, de behaarde hoofdhuid en de onderrug.

Aanleg en triggers

Psoriasis ontwikkel je niet zomaar, je moet er aanleg voor hebben. Er is een genetische factor. Ook zijn er bepaalde triggers die psoriasis kunnen uitlokken zoals letsel, infecties, roken, bepaalde medicatie en stress, maar dan moet de aanleg wel aanwezig zijn.  Het gaat gepaard met periodes dat het heel heftig is en periodes dat de huid redelijk rustig is (exacerbatie en remissie). Dit zie je vaker met ontstekingsaandoeningen in de huid, denk aan eczeem en rosacea. Hoewel je niet kan genezen van psoriasis is het zeker mogelijk om de klachten te verminderen en de periodes van relatieve rust langer te laten duren ten opzichte van de periodes van uitbraak.

Medische behandeling

Psoriasis wordt in eerste instantie behandeld met bijv. corticosteroïden crème ditranol en calcipotriol en/of PUVA, UVB. Bij onvoldoende reactie kan worden overgegaan op systemische therapie (Methotrexaat, Ciclosporine, Biologicals). Bedenk wel dat de meeste van deze therapieën gepaard gaan met behoorlijke bijwerkingen.

Huidverzorging bij psoriasis

Voordat ik inga op de vraag over voeding vertel ik graag eerst meer over huidverzorging met betrekking tot psoriasis. Ik ben tenslotte een huidcoach.

Heel belangrijk is dat de huid niet uitdroogt. Een droge huid is gevoeliger voor het ontwikkelen van nieuwe psoriasis plekken. Liever douchen dan in bad, en niet te lang en niet te heet.

Zonder parfum

Gebruik zo min mogelijk badproducten en zeker geen geparfumeerde middelen. Heel geschikt is de Shower Treatment op basis van sojaboonolie. Droog de huid goed en deppend af. Ik kan me goed voorstellen dat dat erg moeilijk is, maar probeer niet te krabben of te pulken aan de plekken, want dat stimuleert de jeukprikkel.

Voorkom droge huid

Om uitdroging te voorkomen is het verstandig om de huid dagelijks goed in te smeren met een goede body olie of lotion. De Body Oil van hannah werkt goed en is lekker voor de droge huid. Indien nodig, kun je de psoriasis plekken nog extra insmeren met een vette zalf, zoals locobase repaircrème of lanette-vaselinezalf.

De rol van voeding

Over het algemeen blijkt dat er heel veel winst valt te behalen bij het aanpassen van het voedingspatroon. Houd er alleen wel rekening mee dat de resultaten niet bij iedere psoriasis patiënt hetzelfde zijn en dat de reactie op verschillende voedingsstoffen varieert per persoon. Nu weet ik best het een en ander over voeding, maar een voedingsexpert ben ik niet. Ik heb hiervoor hulp ingeroepen van cosmetisch arts en trainer Hormoonfactor drs. Elle Vissers.

Ons ‘normale’ eten is sterk ontstekingsbevorderend

Kort door de bocht: het dieet waar ontstekingsaandoeningen zoals psoriasis goed op gedijen zijn suiker, zuivel, tarwe en gluten… Kortom, vrijwel alles waar ons hele westerse voedingspatroon op is gebaseerd werkt ontstekingsbevorderend. Ons gangbare dieet met veel brood, granen, snelle suikers en zuivel heeft een verstorende werking op ons darmmilieu.

Slecht functionerende darmen

Een bekende uiting van een verstoord darmmilieu is het optreden van een huidaandoening zoals eczeem, acne of psoriasis. Onderstaande link leidt naar een inspirerend filmpje waarin dit geïllustreerd wordt en die even kan helpen de schok te laten bezinken. Ik krijg in ieder geval meteen de neiging om groenten en noten te gaan eten bij het zien van dit filmpje.

Nu is het voor bijna niemand mogelijk om van de ene op de andere dag je hele voedingspatroon om te gooien en dat dan ook nog vol te houden. Dit moet je met kleine stapjes doen en het liefst onder begeleiding van een deskundige. Treedt er dan verbetering op, wordt het ook steeds makkelijker om door te zetten.

Omega 3 en 6: neem ze allebei in de juiste verhouding

Omegavetten 3 en 6 hebben ontstekingsremmende eigenschappen, net zoals vitamine D en A. Dit werkt positief bij psoriasis. Belangrijk om te weten is dat je de omega’s 3 en 6 wel in dezelfde hoeveelheden moet binnen krijgen. Is er een overbalans van omega 6 ten opzichte van omega 3, werkt dat weer averrechts. En dat gebeurt dus veel omdat omega 6 ook in allerlei koek- en snoepgoed zit (ook mueslirepen!), in bakolie en andere vetten, en in plantaardige olie. Lees er hier meer over.

psoriasisVitamine D – hogere inname noodzakelijk

Vitamine D (D3) werkt niet alleen ontstekingsremmend, het bevordert ook een normaal verhoorningsproces van de huid. Omdat de verhoorning is verstoord bij psoriasis is het niet gek dat vitamine D als zalf, crème of lotion wordt ingezet ter bestrijding van deze huidaandoening.

Bijna iedereen heeft tekort

Overigens is inmiddels algemeen bekend dat de meeste Nederlanders kampen met een vitamine D tekort. Bij bloedprikken zou er een minimum van 80 nm/L ( nano-mol per liter) naar voren moeten komen. Veel vaker zit men ruim onder de 35nm/L. Dat is slecht voor je huid en botten, maar erger is nog dat tekorten aan vitamine D in verband worden gebracht met verschillende vormen van kanker. Met name de hormonale varianten zoals borst-, eierstok- en prostaatkanker.

Stel 40% van je huid bloot aan zonlicht

Vitamine D wordt het meest efficiënt aangemaakt via de huid onder invloed van zonlicht. En dan ook nog alleen maar als minimaal 40% van je huid daaraan wordt blootgesteld. Let wel, zonder zonbescherming. Met een blanke huid is 15 tot 20 minuten al voldoende voor een goede dagdosis vitamine D. Daarna kan je uit de zon gaan of je goed gaan insmeren zodat je niet verbrand.

Alleen van juni tot september is de zon in ons land krachtig genoeg

Helaas is het Nederlandse klimaat niet toereikend voor voldoende vitamine D productie. Alleen in de maanden juni tot september is de zon krachtig genoeg om vitamine D aan te maken. Voor de rest moeten we gebruik maken van suppletie.

Ter conclusie, met voeding is zeker resultaat te bereiken bij huidaandoeningen zoals psoriasis. Het is echter wel vaak een uitdaging om de juiste balans te vinden en te ontdekken welke voedingsmiddelen de huidklachten triggeren. Een goed begin kan in ieder geval gemaakt worden door de inname van voldoende omega-3-vetzuren en vitamine D3 en natuurlijk een goed huidadvies van je huidcoach!

 

 

hannah_logo_payoff

 

Lees ook