En wat zeggen internationale experts over diamantpoeder?

06:29 - 03:53
luistertijd 06:29 - leestijd 03:53

Begin vorig jaar bracht Monique een bezoekje aan de Forever Flawless winkel in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Ze deed hiervan uitgebreid verslag , want iets in Monique was waakzaam… Er rammelde iets, het klopte niet. Opdringerige verkopers, gehaaide verkooptechnieken, zogenaamde ‘diamond infused skincare’ met diamantpoeder voor astronomisch hoge prijzen. Armoedige verpakkingen. En afdingen was heel normaal, zelfs in de P.C.

Er volgde een stormvloed aan reacties (echt vele honderden) op het artikel van Monique. Variërend van uiterst positief tot zeer negatief. Het leidde ertoe dat zelfs het tv programma Radar er aandacht aan besteedde. Dan wel niet aan de verkooppraktijken, maar aan het ‘kostbare’ ingredient diamantpoeder.

Ik heb de reacties met veel interesse gelezen, maar had zelf geen ervaring met Forever Flawless. Dat veranderde toen ik afgelopen december een bezoek bracht aan San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico.

Ook al in San Juan?!

Het oude centrum van San Juan wordt gekarakteriseerd door kleine straatjes met blauwgekleurde kinderkopjes en staat al jaren op de Werelderfgoedlijst. Doordat het stadje dagelijks wordt bezocht door duizenden cruiseschippassagiers (de haven is op loopafstand) vind je hier vooral taxfree diamantwinkels en horlogezaken, evenals outlets van de duurdere kledingmerken, zoals Michael Kors. Een Forever Flawless winkel had ik hier niet direct verwacht.

Met het artikel van Monique – en de vele reacties daarop – nog in mijn achterhoofd, kon ik de verleiding niet weerstaan en ben ik naar binnen gestapt. Of eigenlijk: naar binnen getrokken, want ook in San Juan stonden de cosmeticaproppers al op straat potentiële klanten te ronselen. Eenmaal binnen stond ik in een schitterend ingerichte zaak, waar ik meteen in een stoel werd geplant om onder handen te worden genomen door een ‘Forever Flawless Skin Consultant’.

Déjà vu

Wat volgde, was vrijwel identiek aan de ervaringen van Monique bij Forever Flawless in Amsterdam. De Skin Consultant stak van wal met een stukje theorie over collageen en dat je je na je dertigste levensjaar toch echt zorgen moet maken over het feit dat de collageenproductie met rasse schreden achteruit gaat (oei, ik behoorde dus tot de doelgroep…). Het was een beetje een wazig verhaal met veel vaktermen over ‘diamond infused skincare’. Ruimte voor vragen was er niet (want ja, je zou eens een moeilijke vraag kunnen stellen…). Net als Monique kreeg ik de miraculeuze peeling gel op mijn pols gesmeerd en ook bij mij geschiedde een wonder, want de dode huidcellen vielen zo van mijn pols af. Het leek wel alsof ik een déjà vu had.

Een aanbieding you can’t refuse

Na de productpresentatie begon het grote onderhandelen. Uiteraard had Forever Flawless – heel toevallig – die dag een speciale aanbieding, een ‘offer that you can’t refuse’. Maar omdat ik een serum van 200 euro (eerst 800 euro, dus eigenlijk een koopje) toch wat aan de prijzige kant vond, verliet ik zonder iets te kopen de winkel. En dan zijn de proppers opeens een stukje minder vriendelijk.

Diamanten in verzorgingsproducten: feit of fabel?

Dat ik niet enthousiast ben geraakt over het merk Forever Flawless moge duidelijk zijn. Wel was ik nieuwsgierig geworden naar de werking van diamantpoeder in verzorgingsproducten. Was dit nu een feit of een fabel?

Mila Kunis tijdens de Golden Globes 2011

We kennen allemaal de verhalen van celebs die een fortuin betalen voor een behandeling met diamanten. Zo besteedde Mila Kunis in 2011 ruim 7000 dollar aan een peeling op basis van diamanten en robijnen om stralend voor de dag te komen bij de Golden Globe Awards. Maar ook in het ‘normale’ segment zijn skincare producten met diamanten meer en meer in opkomst. Dit wordt deels veroorzaakt doordat fabrikanten continu op zoek zijn naar nieuwe en hoogwaardige(r) ingrediënten en deels doordat de consument gelooft dat duur ook goed is. Is dat wel terecht?

Diamanten hebben een exfoliërende werking. Zo gebruikt Dr. Amy Wechsler, dermatoloog in New York, een microdermabrasie apparaat met diamantjes, het zogenaamde DiamondTome systeem. Ook wordt diamantpoeder in de Verenigde Staten door cosmetische tandartsen (jaja, die bestaan ook…) zoals Dr. Emanual LayLiev gebruikt om tanden te exfoliëren, voordat ze gebleekt worden. Het diamantpoeder verwijdert aanslag op de tanden en opent de poriën van het tandglazuur, zodat de blekende stoffen dieper kunnen doordringen. Don’t try this at home!

Dr. Amy Wechsler en Dr. Emanual LayLiev

Een kritische kanttekening is hier op zijn plaats. Ondanks dat diamantpoeder exfolieert en kan worden toegepast in scrubs, is niet aangetoond dat diamantpoeder beter exfolieert dan andere ingrediënten. Abrikozenpitten – om maar eens iets te noemen – zorgen voor een vergelijkbaar resultaat. Ook zijn er geluiden dat diamantpoeder veel te heftig is, de huid teveel schuurt.

Blingbling en ‘optical diffusing’

Diamanten kunnen ook worden gebruikt voor ‘optical diffusing’. Dit is de toepassing van lichtreflecterende deeltjes in crèmes. Deze deeltjes blijven op de huid liggen en weerkaatsen het licht, waardoor fijne lijntjes en rimpeltjes minder zichtbaar zijn. Merken als La Prairie, Nubo en Neoderma gebruiken diamant ook in hun huidverzorgingsproducten hiervoor. L’Oreal verwerkte het al eens in make-up.

Gevoelsmatig zou je zeggen dat diamantpoeder uitstekend in staat is licht te weerkaatsen en zo te zorgen voor optical diffusing. De uitdrukking ‘blingbling’ is er immers niet voor niets…  Onderzoek heeft echter aangetoond dat een verzorgingsproduct voor tenminste 5% uit diamantpoeder moet bestaan, wil er enig reflecterend effect optreden. Het is mij vooralsnog onduidelijk of het in deze hoeveelheden gebruikt wordt.

Zo door het afvoerputje…

En zelfs als er in de toekomst verzorgingsproducten met een hoge concentratie diamantpoeder op de markt worden gebracht, dan kleeft hier het grote nadeel aan dat je ’s avonds het diamantpoeder tijdens het reinigen zo door het afvoerputje spoelt. Diamantpoeder is namelijk inactief en wordt niet door de huid opgenomen.

“Diamonds are a girl’s best friend,” zeggen ze vaak. Voor wat betreft skincare ben ik daar niet van overtuigd.

Lees ook