Een overzicht van klachten en opsporingsmogelijkheden

02:40 - 01:36
luistertijd 02:40 - leestijd 01:36

haaruitvalOorzaken van haaruitval.

We krijgen de verhalen vaker binnen, van jonge vrouwen in de twintig (lees ook hier meer, red.) die met haaruitval te kampen hebben, met een vooralsnog onduidelijke oorzaak. Ze vragen zich dan af of ze vitaminesupplementen moeten gaan slikken, shampoo’s en kuren moeten gaan gebruiken tegen haaruitval en om haargroei te stimuleren.

We merken dat kappers dit ook vaak snel aanbevelen. Het kan een optie zijn, maar het is beter om eerst uit te laten zoeken wat de oorzaak is. Want alle pillen, poeders en serums zijn interessant, maar bijna altijd alleen geschikt voor tijdelijke haaruitval problemen. Als er een medische oorzaak aan ten grondslag ligt, red je het niet met deze middelen (alleen).

We hebben de dermatologe in ons expertteam, dr Aleida Dijkstra gevraagd hoe zij naar dit issue kijkt. Ze laat ons weten:

‘Haaruitval kan vele oorzaken hebben: diffuse haaruitval, waarbij het haar overal dunner wordt, wordt vaak veroorzaakt door hormonale factoren, door dieet en stress, en na ernstige infecties of langdurige ziekteperiodes. Ijzertekort (lees ook hier meer, red.) kan een rol spelen, aandoeningen aan de schildklier, en tekorten aan andere vitaminen (lees ook hier meer, red.), mineralen en aminozuren. Je kan het beste eerst een bloedonderzoek laten doen om te achterhalen waar het probleem ligt.

Haaruitval kan ook door allergie veroorzaakt worden, zoals voor de stof PPD (parafenyleendiamine), een kleurstof in haarverf (lees er hier meer over,red.), of voor cocamidepropylbetaine (lees er hier meer over, red.), een conserveermiddel dat redelijk veel gebruikt wordt in haarproducten, of door eczeem op de hoofdhuid. Je hebt dan last van jeuk en schilfering en er is ook sprake van diffuse haaruitval.Met een allergietest (plakkers op de rug) kun je achterhalen wat er aan de hand is.aleida dijkstra

Ook kan er sprake zijn van alopecia androgenetica (manlijk patroon van haaruitval, lees ook hier meer, red.) en dit moet worden vastgesteld door de dermatoloog middels een dermatoscopie. Een soort vergrootglas waarmee de dikte van de haren kan worden bekeken, en ook afwijkingen op de hoofdhuid of van de haarschacht worden gesignaleerd.

Ook kan er sprake zijn van pleksgewijse haaruitval: alopecia areata. Dit een autoimmuunziekte die ondermeer behandeld kan worden met kenacort injecties (een soort prednison), en waarbij we tevens kijken naar andere autoimmuunziekten.

Het is sowieso raadzaam bij langdurige haaruitval de dermatoloog te bezoeken.’

 

Tip van BeautyJournaal: lees meer nieuws in onze rubriek ‘Fijn of uitgedund haar’

Lees ook