Geachte heer Ids Boersma, Ik ben 28 jaar en vanaf mijn 20ste  begonnen met de Diana-35 pil, vanwege acne. Voor mij was de Diana-pil echt een wondermiddel, mijn acne verdween, ik had ook verder geen bijwerkingen. Na ongeveer 2 jaar kreeg ik van de apotheek ineens geen Diane-35 meer maar yproteronacetaat/ethinylestradiol. Het zou precies hetzelfde zijn, […]

05:49 - 03:29
luistertijd 05:49 - leestijd 03:29

Geachte heer Ids Boersma,

Ik ben 28 jaar en vanaf mijn 20ste  begonnen met de Diana-35 pil, vanwege acne. Voor mij was de Diana-pil echt een wondermiddel, mijn acne verdween, ik had ook verder geen bijwerkingen. Na ongeveer 2 jaar kreeg ik van de apotheek ineens geen Diane-35 meer maar yproteronacetaat/ethinylestradiol. Het zou precies hetzelfde zijn, alleen goedkoper. Ik ben pas recent gestopt met deze pil, omdat ik zwanger wil worden. Opmerkelijk is dat ik na 2 maanden opeens last kreeg van overmatige haaruitval. Ik had al dun haar, maar nu werd het echt erg. Speurwerk op Internet wees mij in de richting van de ‘ naamloze’ –dianapil, als de mogelijke veroorzaker. Daar blijkt een hulpstof in te zitten die na het stoppen met gebruik haaruitval veroorzaakt.

De dokter heeft mijn bloed getest op ijzer en de alvleesklier maar daar kwam niets uit. De dermatoloog concludeerde vervolgens een ‘diffuse’ haaruitval (gelijkmatig zeer dun worden van het haar) maar (nog) geen kale plekken. Hij had nog nooit gehoord van haaruitval door stoppen met de pil, en heeft me (ondanks dat ik geen ijzertekort bleek te hebben) toch ijzertabletten voorgeschreven. Ook schreef hij me ketoconazol shampoo voor tegen de jeuk die ik in de beginmaanden ook veel had.

Op aanraden van een therapeut in een natuurwinkel, heb ik ook de volgende natuurlijke medicijnen gekregen:

Meneer Boersma, kunt u mij alstublieft helpen? Wat kan ik er aan doen om dit op te lossen,  want ik ben echt ten einde raad. Ik heb het gevoel dat niemand mij serieus neemt.

(naam bij de redactie bekend)

Dr Ids Boersma reageert:

Geachte mevrouw De Wit,

U vraagt of ik dit probleem herken. Ja, uw beschrijving past bij een alopecia androgenetica. Dit is een vorm van erfelijk bepaald haarverlies, waarbij het mannelijk hormoon dihydrotestosteron (DHT) op erfelijk aangelegde receptoren van de haarzakjes gaat zitten en waardoor haren dunner/korter worden en waarbij de haarzakjes versneld verloren gaan. Een van de eerste behandelingen van alopecia androgenetica bestond uit het voorschrijven van de Diane-pil (ethinylestradiol met cyproteronacetaat; uw apotheek heeft precies afgeleverd wat er ook in de Diane-pil zit, er is echt geen verschil).

Door competitief blokkeren van de androgeenreceptoren remt cyproteronacetaat de invloed van op de van androgenen afhankelijke organen en functies zoals huid. Daardoor zal de talgproductie afnemen (en krijgt u minder acne), zal de lichaamsbeharing enigszins afnemen en zal het haarverlies bij alopecia androgenetica afnemen. Als u stopt met deze pil zal de haaruitval na ongeveer drie maanden gaan toenemen. Omdat dit bij u het geval is beschouw ik dit als een sterke aanwijzig dat er bij u sprake is van alopecia androgenetica.

Ik wil nog eens benadrukken dat het niet mogelijk is dat uw haar dunner wordt zonder dat het uitvalt! Waarschijnlijk hebt u niet gemerkt dat u de haren hebt verloren. Een eigenschap van alopecia androgenetica is namelijk dat de haarcyclus steeds korter wordt, waardoor de haren steeds minder lang doorgroeien, ofwel voortdurend wisselen bij een kortere lengte. Tijdens de laatste vijf cycli (van doorbreken tot uitvallen) worden de haren amper langer dan enkele millimeters. Als haren met een dergelijke minieme lengte uitvallen vindt u ze niet terug in uw kam, het doucheputje of uw kussensloop.

Ik zou u graag adviseren om weer terug te gaan naar de Diane pil of de vervanger daarvan. In een periode van drie tot zes maanden keert het proces dan weer om en neemt de haaruitval af. Maar als u binnenkort zwanger wilt worden is dit natuurlijk geen optie. Het gebruik van finasteride is zeer effectief in het bestrijden van haarverlies door alopecia androgenetica, maar ook dit geneesmiddel mag u niet gebruiken als u zwanger bent, althans niet als u binnen een periode van twee jaar zwanger wilt worden.

Tijdens een zwangerschap neemt vrijwel altijd de haaruitval af en wordt de haardos beter. Drie maanden na de bevalling ontstaat vaak een enorme toename van de haaruitval, enerzijds omdat de alopecia androgenetica weer op gang komt, maar ook omdat veel haren door de stress rondom de bevalling worden afgestoten. Er zit namelijk een periode van drie maanden tussen het afstoten van een haar en het loslaten uit de huid.

Kruiden en voedingsstoffen tegen haarverlies

Ten slotte vraagt u nog naar de effectiviteit van twee natuurlijke producten ter bestrijding van haarverlies door alopecia androgenetica: Arkocaps Brandnetel en Cytozyme-PT. Alweer twee nieuwe sterren aan het firmament! Maandelijks komen er nieuwe voedingssupplementen op de markt die pretenderen haaruitval tegen te gaan of haargroei te bevorderen.

Ik krijg frequent vragen over dergelijke voedingssupplementen van haar patiënten. Altijd is de vraag of ze werken. Aanvankelijk onderzochten we de wetenschappelijke verantwoording achter de supplementen, die vrijwel altijd ontbrak. Het effect op haarverlies en/of haargroei is niet of niet aantoonbaar wetenschappelijk onderzocht.

Inmiddels hebben wij het omgekeerd. We zochten in de wetenschappelijke literatuur (www.pubmed.com) naar de natuurlijke stoffen waarvan wetenschappelijk bewijs voorhanden is dat overmatig haaruitval verminderen en/of haargroei bevorderen.

Gebruikt u dit als leidraad als u een voedingssupplement koopt. Zitten een of meerdere stoffen erin die wij ook op de website vermelden? Stoffen die in het voedingssupplement zitten maar niet terug te vinden zijn op de website zijn mogelijk effectief, maar hiervan ontbreekt het wetenschappelijk bewijs.

dr. Ids Boersma

Lees ook