Hebben allochtone vrouwen vaker last van ernstige haaruitdunning als ze een hoofddoekje dragen? Eten ze anders, hebben ze voedingstekorten? Haar-arts Amani Aloraiby legt de feiten bloot.

04:46 - 02:51
luistertijd 04:46 - leestijd 02:51

kaalheid mediterrane vrouwenHebben allochtone vrouwen vaker last van ernstige haaruitdunning als ze een hoofddoekje dragen? Eten ze anders, hebben ze voedingstekorten? Haar-arts Amani Aloraiby legt de feiten bloot. ‘Er zijn genetische factoren waar je rekening mee moet houden’.

‘Denk vooral niet dat het dragen van een hoofddoekje hieraan debet is, integendeel’, begint ze ons gesprek lachend. ‘Het kan juist beschermen tegen de negatieve effecten van de zon. Het is namelijk bekend dat onder invloed van UV-straling de levensduur van haarzakjes afneemt. Normaal gesproken valt een haar om drie tot vier jaar uit, je hebt voldoende haarkiemen in een haarzakje voor een mensenleven. Bovendien kan het nog eens versterkt worden door verbranding van de hoofdhuid, waardoor een verminderde bloedtoevoer naar de haarwortels ontstaat. Dus: zet juist iets op, een pet, een hoed, een leuke sjaal of doek!’

Ook gezond eten speelt een belangrijke rol, zeg je….

‘We zien in mediterrane landen, waar ook ik mijn geboortegrond heb, dat vrouwen vaak op jonge leeftijd al meerdere zwangerschappen achter elkaar hebben. Het lichaam krijgt nauwelijks tijd om te herstellen, het is een uitputtingsslag op voedingsniveau, maar ook psychisch vanwege de drukte en stress dat zo’n gezin met zich meebrengt, en waar vaders weinig aan deelnemen om de vrouwen wat te ontzien. Ze krijgen tekorten aan allerlei belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Daarnaast is het vaak de gewoonte om vlees erg lang door te bakken, waardoor ijzer grotendeels verdwijnt. Je kunt het beter rosé gebakken eten. En wat dacht je van teveel eten? Het is een  diepgeworteld idee dat een mollige of zelfs dikke vrouw een gezonde vrouw is, maar het tegendeel is natuurlijk vaak waar. Het is ongezond, ook voor je haar.’

En hoe zit het met ijzer?

Trichologe Amani Aloraiby

Trichologe Amani Aloraiby

‘IJzertekort check ik altijd, om meerdere redenen. Anticonceptie is bij allochtone vrouwen minder ingeburgerd, waardoor hun menstruaties vaak heftiger zijn dan bij vrouwen die wel de pil slikken. Als je veel en lang bloedt dan verlies je veel ijzer. Een tweede reden waarom ik het check is omdat een bepaalde bloedziekte, hemofilie, veel voorkomt in mediterrane landen, waardoor ijzer snel afgebroken wordt. Ook dan moet je aanvullen. In het eerste geval adviseer ik vrouwen gewoon de pil te gaan slikken; ze zijn dan korter en minder hevig ongesteld, het ijzerniveau blijft beter op peil en als ze een pil slikken die ook nog gunstig is voor de haarkwaliteit zoals Yaz, Yasmin of Diane, heb je dubbel profijt. Maar het is ingewikkeld om deze boodschap over te brengen, de ouders moeten het vaak eerst goedkeuren. En die moeders zijn toch van een andere generatie, kijken heel anders naar ziekte. Ziekte of tekorten komen altijd door externe factoren – chloor in het drinkwater is zo’n fabel bij haarproblemen, ze zoeken het zelden in zichzelf, in hun eigen lichaam. Je hebt dus meer overtuigingskracht nodig. Dat geldt ook voor adviezen over gezond eten en ontspanning.’

TIP

Drink niet direct na het eten een sterke (zwarte) kop thee. De stoffen in de thee belemmeren de opname van ijzer uit de voeding. Liever twee tot drie uur later.

Zijn er genetische factoren aanwezig?

‘Ja, in het geval van de bloedziekte, maar ook wanneer er binnen de familie wordt getrouwd. Genetische zwakheden zoals die ook een rol spelen bij kaalheid, worden dan versterkt. Ik kan niet zeggen dat het toeneemt omdat er geen registratiesysteem is, maar ik zie het wel op mijn spreekuur. Het trieste is dat je er zo weinig tegen kunt doen. Medicijnen tegen erfelijke kaalheid kun je niet geven aan vrouwen die zwanger zijn en deze medicijnen werken ook niet een leven lang. Finasteride is gemiddeld tot ongeveer 4 jaar effectief, daarna kun je nog dutasteride gebruiken, maar daarvan weten we nog niet hoe lang het effect daarvan aanblijft. Het wordt nu sinds 2004 verstrekt. Shampoos en lotions met Minoxidil hebben relatief gering effect.’

Neemt het probleem toe bij allochtone vrouwen?

‘Nee, niet dat we weten, maar ze komen wel eerder bij ons voor advies. Zeker als hun bruiloft voor de deur staat en ze een prachtige haardos willen hebben. Helaas ben je dan meestal al te laat voor een adequate behandeling. Hoe eerder je komt, hoe meer we voor deze vrouwen kunnen betekenen.’

NOTE: GENOEMDE MEDICIJNEN ZIJN SINDS 2012 VERBODEN IN ONS LAND. LEES MEER.

Lees ook