Toverwoorden: betaglucan en high tech stof die als een regenjasje dient

05:39 - 03:23
luistertijd 05:39 - leestijd 03:23

Ik heb het de afgelopen jaren regelmatig verteld: een gezonde huid heeft een gezonde huidbarriere. De barrière is een onzichtbaar laagje op je huid, bestaande uit vet, vocht, aminozuren, mineralen, vitaminen in een delicaat samengesteld milieu en het zorgt ervoor dat de omgeving die eronder ligt met cellen optimaal kan functioneren, en naar buiten toe is het een schild tegen vreemde indringers, die de huid ziek kunnen maken. Ben je meer thuis in technische taal, dan kun je die barrière ook beschouwen als de interface van je huid. Welke knop je ook indrukt, er zal een reactie volgen.

Je schild tegen indringers van buitenaf

De huidbarriere hoort een gesloten systeem te zijn. Vallen er spreekwoordelijke gaten in, dan kunnen vreemde stoffen die huid in en kan ziekte het gevolg zijn. Gelukkig gebeurt dat niet a la minuut, want wie eenmaal door de barrière heeft weten te komen, wacht nog wel wat poortwachters die jou de toegang zullen proberen te ontzeggen.

De focus: de celled van Langerhans

De cellen van Langerhans kun je als dat soort poortwachters beschouwen. Zoals het gebeurt met alle celfuncties, neemt de kracht van deze cellen ook af naarmate je ouder wordt, maar ook als ze veelvuldig in actie hebben moeten komen door aanvallen van stressoren (denk hierbij aan ziekte, aan uv straling, luchtvervuiling). Van alle cellen in de opperhuid is ongeveer 2,5% een Langerhans cel. De cellen vormen een uitgebreid en fijnmazig netwerk door de gehele opperhuid heen. Deze cellen maken onderdeel uit van een groter geheel van celbeschermers.

Prikkel tot beter functioneren

Shiseido’s nieuwste serum moet hierop een antwoord zijn. Er zitten stoffen die in gezamenlijk in staat zijn om boodschappen af te geven aan de Langerhans cellen waardoor ze weer beter gaan werken. Uit vitro tests zou blijken dat die werking van de cellen met maar liefst met 64% kon toenemen. Maar goed, dat is in een labomgeving, maar een mooie score is het wel.

Er is onder andere gebruik gemaakt van beta-glucan, een stof die aquainpool genoemd wordt, een stof uit de plant Ginkgo Biloba, een krachtig antioxidant en antibacteriële stoffen uit thijm en een plant die perilla wordt genoemd. De laatsten zijn toegevoegd om de huid er ook schoner uit te laten zien.

Betaglucan

Betaglucanen kunnen een laagje op de huid vormen wat waterverdamping tegengaat en daardoor de huidhydratatie bevordert. Daarnaast activeert het het immuunsysteem en stimuleert het de aanmaak van collageen, waardoor het de huid helpt om zich te herstellen. Je leest hier meer over deze stof. 

Aquainpool

Een aparte nieuwe stof, waarmee zowel materialen gecoat kunnen worden tegen het indringen van water als cosmetica een fijne feel gegeven kan worden. Het bestaat uit een olie en een moisturizer. Op de huid zorgt het er ook voor dat roodheid minder zichtbaar wordt.  Aldus de patentinformatie die we online erover vinden.

In de jaren 90 werd voor het eerst gewag gemaakt van de cellen van Langerhans in de huid en kwamen de eerste cosmeticamerken met targeted producten om deze cellen te ondersteunen. Ik weet nog dat Clarins er een van was. De afgelopen jaren is er weinig focus op geweest. Op zich is mij niet duidelijk of er nieuwe inzichten zijn t.a.v. deze cellen.

Wat belooft het?

Wat levert gebruik van dit serum je huid op volgens Shiseido? In ieder geval een heel zachte, soepele maar ook glanzende huid, en meer stevigheid, plus de fijne gedachte dat je werkt aan het intact houden van je huidbarriere.

Shiseido geeft aan dat er erg veel aandacht besteed is aan de textuur, een substantie die al onmiddellijk die glans en zachtheid geeft, en ook aan de geur, die groen-bloemig is, en bijdraagt aan een gevoel van well-being.

Het mooie van de technologie en focus op de Langerhans cellen is dat het een multitargeted benadering is. Er wordt niet gefocust op een rimpel of pigment, het eigen beschermingsmechanisme wordt ondersteund in de breedste zin van het woord.

Bekijk hier ook nog een grappige video, een lesje wetenschap over deze slimme cel:

http://youtu.be/WLXG6tK31_U

Het serum komt in een fraaie roodroze flacon en is ondermeer hier te koop. Geadviseerd wordt, indien je meerdere serums gebruikt, Ultimune als eerste aan te brengen. Het zou dan ook de werking van de stoffen die je daarna aanbrengt versterken.

Tips van Monique:

Lees ook