shop NARS Climax Extreme Mascara Harriet is fan! ‘Een diepzwarte kleur, en met 1 streek heb je al waanzinnig volume. Deze mascara scheelt je tijd!’ Bekijken Volgens Paolo Giacomoni, Executive Director of Research & Development bij Clinique wordt de weerbaarheid tegen stress de nieuwe focus. ‘Net zoals bescherming tegen uv-straling het speerpunt van de jaren’90 was. UV […]

09:53 - 05:56
luistertijd 09:53 - leestijd 05:56

Volgens Paolo Giacomoni, Executive Director of Research & Development bij Clinique wordt de weerbaarheid tegen stress de nieuwe focus.

‘Net zoals bescherming tegen uv-straling het speerpunt van de jaren’90 was. UV en stress zijn de grootste veroorzakers van zichtbare huidveroudering.’ Beautyblog had een zeer uitgebreid en verhelderend gesprek met hem over dit fenomeen, en natuurlijk, de nieuwe creme Superdefense spf 25 Age Defense Moisturizer.

We weten inmiddels dat uv-straling verantwoordelijk is voor 4 van de 5 rimpels in je gezicht. Uv-straling veroorzaakt in wat in jargon ontstekingsreacties worden genoemd. Hierdoor slaat het immuunsysteem op hol, het moet op hoge toeren draaien, en bij het elimineren van de kapotte cellen als gevolg van de irritatie (ontstekingsreactie) wordt er nog meer in de huid ‘verwoest’, zoals de elastische weefsels. Met als gevolg: het verouderingsproces van de huid raakt in een versnelling. Nu blijkt dat stress eenzelfde reactie in de huid teweeg brengt. Stress van binnenuit, aangezwengeld door een keten van reacties in de hersens en met als belangrijkste aanvoerder het stresshormoon noradrenaline. De nieuwe creme van Clinique is erop gericht om de huid iets minder gevoelig te maken voor die stressreacties. Want hoe gevoeliger de huid wordt, hoe meer ‘gaten’ er in de huidbarriere vallen. En dit heeft als kettingreactie tot gevolg dat ook lichaamsvreemde stoffen van buitenaf (ook uit cosmetica dus) de huid nog meer zullen irriteren.

Het interview met Paolo Giacomoni:

Ik geloof sterk in het versterken van de huidbarrière. Soms vraag ik me wel eens af waarom bedrijven er niet meer nadruk op leggen.

Het gaat niet zo snel. Je kunt als wetenschapper wel iets ontdekken, maar dan heb je niet direct een oplossing ervoor. Alweer een aantal jaren geleden werd ontdekt dat de huid is opgebouwd als een muur, met stenen en cement, met cellen en tussencelstof.. De barrière heeft als heel belangrijke functie de vochthuishouding te controleren, en moet daartoe enzymen hun werk laten doen. De barrière is de grens tussen de buitenwereld en het lichaam van binnen. En reguleert het vocht en de vetten. We hebben geleerd dat het oppervlak soepel en flexibel moet zijn, dat stoffen niet zomaar kunnen penetreren.

Irritatie werkt veroudering in de hand 

De barrière is de poortwachter, selecteert als het ware welke stoffen oké zijn voor de huid en welke niet. Als dit goed werkt, heb je ook een gezonde huidbarrière. Als hij niet goed werkt, krijg je huidirritaties en ontstekingsreacties. We weten inmiddels ook dat huidveroudering een belangrijk gevolg is van ontstekingsreacties. Dat hoeven geen grote ontstekingen te zijn, ook kleintjes dragen bij. In principe houdt elke irritatie ook een ontstekingsreactie in, waarbij  allerlei mechanismen in actie moeten komen om de irritaties ongedaan te maken.

Dolletjes hoor, die macrofagen…

Een cel die geïrriteerd raakt door vreemde stoffen, uv-straling, beschadiging door vallen, stresshormonen, etc., zendt signalen uit dat hij in nood is. Die signalen komen in het bloed terecht waar onder andere macrofagen vrijelijk in rondzwemmen: een soort hulptroepen die in actie komen om het gevaar op te ruimen, in dit geval de cel. Voordat die macrofagen ter plekke zijn moeten ze eerste de jungle door, de verschillende huidlagen; ze moeten door het elastische weefsel heen om bij de cel te komen. Het gaat er niet zachtzinnig aan toe, ook gezonde cellen worden erbij betrokken die dan op hun beurt weer noodsignalen gaan uitzenden en zo krijg je een algehele ontstekingsreactiesituatie, die leidt tot een versnelde veroudering van de huid.

Stress van binnenuit 

Een dergelijke reactie kan ook van binnenuit ontstaan: door stress. De hersens maken dan neuropeptiden vrij waarop de macrofagen ook reageren, en ze stromen dan eveneens vrijelijk uit en hakken op weg naar het ongeluk in het wilde weg rond. Daarbij beschadigen ze dan ook weer gezonde cellen. Vandaar dat stress ook zeker de huidconditie beïnvloedt.

Dit is wat we nu allemaal van huidveroudering begrijpen. We wisten het al, maar het is nu ook mogelijk om met bepaalde ingrediënten het immuunsysteem van de huid te versterken. We hebben een ingrediënt dat in staat is om de reactie van noradrenaline, een van de neuropeptides, te onderdrukken. Noradrenaline is een heel behulpzame stof wanneer je je in een angstsituatie bevindt, moet vluchten of vechten. Maar niet bij veroudering als gevolg van stress.

Hoe werkt de crème dan?

Als er veel adrenaline wordt vrijgemaakt, verstoort dat de gezonde communicatie tussen de cellen en in de cellen zelf. Wij kennen bepaalde medicijnen die de effecten van noradrenaline kunnen onderdrukken, maar die kunnen we niet gebruiken. We kunnen het wel nabootsen met natuurlijke ingrediënten. We hebben tests gedaan met huidcellen in het lab met noradrenaline en dat bepaalde medicijn en een vergelijkbare test met huidcellen, noradrenaline en extracten van een plantaardige stof. We hebben gekeken welke van de extracten en in welke concentratie dezelfde respons geeft als die medicinale stof. We kopiëren dus wat het medicijn doet. We hebben een rode alg gevonden, gecultiveerd in het lab, die een polymeer bevat dat de stressrespons kan onderdrukken.

Waarom de huidbarrière als focus en niet stimulering van collageen of stamcellen om veroudering aan te pakken?

Stamcellen? Dat hele verhaal is wetenschappelijk nog lang niet uitgekristalliseerd. Er zijn alleen maar experimenten gaande. Denk aan de barrière als de som van alle activiteiten die de binnenkant van de buitenkant scheiden, maar nog steeds de communicatie met de buitenwereld op gang houdt. Het is niet de Chinese Muur! Beschouw het als een interface, zoals bij computersoftware. Het moet functioneel zijn. Als het een muur is waarmee geen contact te krijgen is, besta je niet lang.

Dus Clinique gaat binnenkort ook een programma uitbrengen voor gezond, stressloos leven? Het beschermen van de huid tegen stress is maar zo’n klein onderdeel van een veel groter geheel dat stress is. Er heeft zoveel mee te maken. Voeding, leefstijl, et cetera, wat helpt een crème dan?

Tsja, een ieder moet doen waar hij goed in is, wij zijn goed in crème maken. Vergeet niet dat jezelf verzorgen ook even een moment is om weg te zijn van de stress. Het geeft je ook zelfvertrouwen. Als wetenschapper in de cosmetische chemie kan ik je niet gaan vertellen dat je aardbeien en vis moet eten.

Eerlijk gezegd hoop ik dat steeds meer merken over gaan op dit aandachtspunt. Stressreducering is voor mij nu van hetzelfde belang als uv-bescherming in de jaren’90 was. Het gaat om het begrijpen van de grootste en meest ingrijpende mechanismen van huidveroudering. Dat is uv-straling, en dat is stress.

Welke rol speelt de pH-waarde van de huid eigenlijk in dit beschermingsverhaal? Ik hoor namelijk mondjesmaat chemici toch vaker zeggen dat de pH van de huid beter intact gehouden moet worden en dat cosmetica het meer dan ons lief is aantast….

Kijk, wij verkopen niet voor niets al vele jaren ons drie-stappen-plan, dat de pH waarde van de huid net iets zuurder maakt. Dat vindt de huid heel prettig. Natuurlijk gaat het binnen een paar uur weer terug naar de normale waarde van 5,5.

Eens in de zoveel tijd proberen we met een echt zinnige bijdrage te komen om de huid zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Wij geloven dat we met deze superdefense spf 25 age defense moisturizer weer zo’n grote stap hebben gemaakt.

Waarom we niet op het pad van de collageenstimulatie zitten? De tijd die de huid nodig heeft om de helft van het collageen te kunnen vervangen bestrijkt tussen de 15 en 30 jaar. Je hebt vijf typen collageen, het meest oppervlakkig gelegen collageen is enigszins te stimuleren maar dat zet geen zoden aan de dijk, je zou echt bij het dieper gelegen collageen moeten zijn en daar kom je niet bij met creme. Daarom denken wij: je kunt beter zorgen dat de barrière gezond is, omdat stress net zoals uv straling de allergrootste veroorzaker van huidveroudering is. Het werkt gewoon. 

Als ik je de turnaround cream geef, zie je het effect de volgende ochtend, als ik je de repairwear cream geef zie je effect in twee weken, als ik je de CX cream (tegenwoordig Redness Solution) geef, zie je effect van verminderde roodheid binnen een maand. Als ik een je collageenstimulerende crème geef, vraag je me na acht maanden waarom je nog niets ziet. Dat gaat zo ontzettend langzaam, is nauwelijks te zien met het blote oog.

Superdefense is geen wondercrème, het zorgt er gewoon voor dat de huid kan functioneren zoals hij hoort te functioneren, we versterken hem daarin. Clinique’s credo: to help the skin to help itself.’

————————————————————-

Clinique’s nieuwste creme is sinds 15 oktober 2008 te koop, vanaf 30,60 euro voor 30 ml. De creme is er voor drie huidtypen: heel droog tot droog, droog tot gecombineerd en gecombineerd tot vet.

Lees ook:

 

Lees ook