Lekker, verleidelijk, een beetje mysterieus, mannelijk en elegant.

03:22 - 02:01
luistertijd 03:22 - leestijd 02:01

Maxim test Fahrenheit Le Parfum van Christian DiorZo te zien blijft het huis van Dior de oude klassiekers in een nieuw jasje stoppen. Vorig jaar was Eau Sauvage gepromoveerd tot een parfum. Nu is Fahrenheit aan de beurt. Beide zijn iconische geuren.

Eerlijk gezegd vind ik deze zet van Dior een beetje verwarrend. Het verschil met het origineel is namelijk te groot. Het is eerder een flanker dan een andere concentratie van dezelfde geur.

De meeste fans van de oude vertrouwde Fahrenheit zijn toch enigszins teleurgesteld. Maar er zijn ook liefhebbers van deze geur, ze beweren juist dat het parfum de kwintessens van Fahrenheit is geworden waar niet alleen het origineel, maar ook Fahrenheit 32 en Fahrenheit Absolute in elkaar zijn verweven.

De kern van viooltjesblad: love it or hate it

De originele Fahrenheit uit 1998 is een typisch voorbeeld van een ‘love it or hate it’ parfum. De flinke dosis viooltjesblad maakt het vrij uniek, maar tegelijkertijd niet echt makkelijk voor iedereen. Zachte leernuancen en lichtscherpe accenten van hout vormen de achtergrond voor het viooltjesblad. Het is een duidelijk herkenbare geur met een eigen karakter. In de Le Parfum versie zijn de rollen omgedraaid; de hele geur is gepolijst, vrij gemaakt van de scherpe nuancen en verzegeld met een zoete kus van vanille. Maar genoeg vergelijkingen, want hoe is de geur zelf?

Een nieuwe hoofdstuk in de geschiedenis van Fahrenheit

De parfumversie is gemaakt door François Demachy, de in-huis parfumeur van Dior. Volgens de neus zelf was het niet de bedoeling om een karikatuur op de goede oude Fahrenheit te maken (wat een perfecte geur op zichzelf is), maar eerder een nieuwe hoofdstuk te beginnen in het verhaal van Fahrenheit, met zijn kernakkoord als een uitgangspunt.

Daarvoor koos hij voor de noten van mandarijn, viooltjes, leer en vanille ondersteund door de amberachtige accenten van harsen en de noten van hout.

De ideale schoonzoon

Op zichzelf is Fahrenheit Le Parfum wel een mooie geur. Het ruikt lekker, heeft duidelijk een eigen karakter, voldoende diepte en een paar leuke twists. En alles is goed in balans. Het zou de ideale schoonzoon kunnen zijn.

Ik ruik vooral het donker gepolijste houtakkoord gecombineerd met zoete vanille en een twist van viooltjes. Een beetje in de verte ruik ik nog een heerlijke noot van cognac ondersteund door harsen.

In de top verfrist met mandarijn en licht accent van zoethout. Het oosterse karakter van het parfum doet me denken aan zo’n typisch mannengezicht uit Zuid-Azië: een licht getinte huid, zwart golvend haar, geaccentueerde wenkbrauwen en transparante olijfgroene ogen met een olieachtige glans.

maximMaxim concludeert:

Fahrenheit Le Parfum opent zich heel mooi op mijn huid met een goede balans tussen de akkoorden van hout, vanille en viooltjes. Lekker, verleidelijk, een beetje mysterieus, mannelijk en elegant.

Met zijn oosterse karakter en een duidelijke sillage is het meer een avondgeur, maar met één spuitje op de huid onder de kleding zie ik het ook geen probleem voor op het kantoor. Het blijft bij mij de hele dag aanwezig. Al met al een goede aanwinst.

Shop dit mooie mannenparfum hier online met korting.

Lees ook