Huilen in gezelschap doet het effect van de mentale detox versterken

03:57 - 02:22
luistertijd 03:57 - leestijd 02:22

In Japan ga je naar de huilbar voor een mentale detox. Werkt dat? Tips van een geluksprofessor.

Huilen gaat al eeuwen gepaard met onbehagen en schaamte. Iemand die in het openbaar huilt, wordt gezien als zwak of minderwaardig. Maar deze houding lijkt te veranderen. Mensen over de hele wereld erkennen dat een huilbui kan opluchten, of het nu een vreugdevolle huilbui op een bruiloft is, een snik op een begrafenis of een schreeuw om opgehoopte angst mee los te laten. Eerder bespraken we ook op BeautyJournaal de gezondheidsvoordelen van lachen.

Tranen oproepen in een huilbar

In Japan bestaan sinds kort de zogeheten ‘huilbars’ en steeds meer Japanners zijn fan. Mensen van alle leeftijden en achtergronden betalen geld om in een kamer – met anderen- naar een zielige film te kijken of een triest boek te lezen om zo de tranen op te roepen.

Het heet de cry boom, volgens professor Ad Vingerhoets van de Nederlandse Universiteit van Tilburg en schrijver van het boek Why Only Humans Weep: Unravelling the Mysteries of Tears. (Bestel het boek hier direct online.)

“In plaats van naar een karaoke bar te gaan om te ontspannen, gaan de Japanse zakenmensen verdrietige films kijken in een huilbar”, zegt Ad Vingerhoets. Ad doet al 20 jaar onderzoek naar huilen en emoties. “Na zo’n huilsessie voelen ze zich verfrist en emotioneel gereinigd. Sommigen kiezen ervoor om zo’n tranentrekker met anderen te kijken, zodat ze hun emoties kunnen delen”, vervolgt hij.

De voordelen van een huilbui

Echter, de meeste mensen huilen in de intimiteit van hun eigen huis. Toch kan huilen in het bijzijn van anderen voordelen hebben. “Als ze begrip krijgen van anderen die aanwezig zijn, is het heel waarschijnlijk dat ze zich beter gaan voelen”, zegt Ad.

Het is bekend dat vrouwen sneller huilen dan mannen. Ad Vingerhoets zegt dat hier veel mogelijke redenen voor zijn, waaronder het feit dat het mannelijke geslachtshormoon testosteron een huilbui kan remmen. Zowel mannen als vrouwen huilen meestal om verlies van een geliefde of huisdier of om een relatiebreuk.

Een oproep om hulp

Sommige mensen vinden het moeilijk om te huilen of hebben het vermogen om te huilen verloren (meestal door een zware depressie of ze zijn getraumatiseerd). Maar als je vaak huilt, kan dit een belangrijke oproep zijn om hulp. “Als iemand vaak huilt, kan dit een teken zijn van een depressie”, zegt professor Helen Christensen, van de Universiteit van NSW. “Als je veel huilt, deze huilbui is gekoppeld aan moedeloosheid en het gebeurt op frequente basis, kan dit een indicator zijn dat je misschien wel depressief hebt”, vervolgt ze. Ook je haren zijn een goede graadmeter voor stress en depressie.

Terwijl bijna iedereen de capaciteit heeft om te huilen, proberen velen van ons deze emotie te controleren onder bepaalde omstandigheden. Toch kan een goede huilbui zo nu en dan heel goed voor je zijn. Terwijl veel mensen hun best doen om dit te vermijden, is het goed om jezelf toe te staan te huilen als je deze drang voelt”, zegt Helen Christensen.

“Toen we aan deze studie begonnen (onderzoeken hoe mensen omgaan met stressvolle situaties) vroeg ik veel mensen zoals taxichauffeurs de vraag: ‘Huil je?’ Vaak kreeg ik als antwoordt dat het hebben van een goede huilbui, vooral privé, bijna als een fysieke bevrijding voelt”, vertelt Helen.

Er wordt in de media overigens al sinds 2009 gewag gemaakt van deze bars. Er zijn ook speciale workshops die ‘ ruikatsu’ worden genoemd. Naar rui, dat ’tranen’ betekent, en katsu dat ‘activiteiten’ betekent.

Wat vind jij van huilbars? Zou jij er naartoe gaan?

Bron: Daily Life

Lees ook