Ook gezond voor het hart

01:18 - 00:47
luistertijd 01:18 - leestijd 00:47

Leuke start van de dag: lach!

Want zo lezen we in de krant, het is gezond voor je. Niet dat je er langer door leeft, maar het verlaagt wel de stresslevels, zet je angstgevoelens op een dwaalspoor en zorgt ervoor dat er endorfinen worden aangemaakt in de hersens – dit zorgt voor een fijn gevoel.

In detail kan ook nog gezegd worden dat de kans op een hartinfarct kan worden verkleind omdat de wanden van de vaten soepeler gehouden worden. Wie 15 minuten lacht kan 40 calorietjes verliezen. Het is nu wachten op het eerste lach dieet?

Lach niet teveel als je verkouden bent, hoewel…nu ja, je verspreidt meer ziektekiemen. En ben je gevoelig voor astma, heb je anderszins zwakke longen of rammelende kaken en een krakkemikkige ruggengraad? Opgepast…de zaken kunnen verergeren door een flinke lachbui.

Dat er je erin blijft, kan gebeuren, maar de doden die vallen door lachbuien zijn gelukkig zeldzaam.

E.e.a. was opgenomen in het wetenschappelijk vakblad BMJ van december 2013, in een literatuuronderzoek waarbij alle wetenschappelijke onderzoeken die ooit over lachen verschenen zijn, doorgespit zijn. Er zijn maar liefst 5 duizend onderzoeksartikelen aan gewijd. Lachen houdt de gemoederen bezig..

Lees ook