Betrouwbare graadmeter voor stresshormoon

01:51 - 01:06
luistertijd 01:51 - leestijd 01:06

Tijdens de kerstdagen van 2012 werd het bericht naar buiten gebracht dat onderzoekster Liesbeth van Rossum, internist en endocrinoloog bij het Erasmus MC in kaart heeft gebracht hoe de hoeveelheden van het stresshormoon cortisol in het haar zich verhouden tot de lichamelijke gezondheid. Het haar blijkt een belangrijke graadmeter te zijn omdat het hormoon zich erin ophoopt, en tot vele jaren geleden getraceerd kan worden.

Het is gebruikelijk om dit hormoon in het bloed of via speeksel te meten maar dat is veel minder nauwkeurig, het laat alleen een momentopname zien. De hoeveelheid van het hormoon fluctueert door de dag heen. Het piekt aan het begin van de dag en zakt aan het einde van de dag in. Als er veel stress is raakt dit proces verstoort en blijft er continu stresshormoon aangemaakt worden. Van Rossum deed onderzoek onder een groep mensen in ploegendienst. Het bleek dat zij in hun haar veel grotere hoeveelheden cortisol hebben dan mensen die alleen in dagdienst werken.

Hieruit worden nu twee zaken duidelijk: haar is een interessante graadmeter om te kijken hoe in dit geval de cortisolspiegel in het lichaam is  en dat werken in ploegendienst niet zo gezond is. Al eerder bleek dat deze mensen sneller last hebben van overgewicht en te hoge bloeddruk. Onder vrouwen die in nachtdiensten werken komt ook een iets hoger risico van borstkanker voor. Dit is niet zo zeer te wijten aan stresshormonen als wel aan een verminderde aanmaak van groeihormoon door verstoring van het slaapritme.

In 2011 werd al bekend gemaakt door Van Rossum dat de meting van cortisol in het haar het verloop van depressies inzichtelijk kan maken.

Lees ook

 

Lees ook