Suikers uit voeding maken huidweefsels hard waardoor ze sneller verouderen

06:00 - 03:36
luistertijd 06:00 - leestijd 03:36

Naarmate ze verouderen, raken veel eiwitrijke weefsels van het lichaam een aantal eigenschappen kwijt die we kenmerkend vinden voor de jeugd: veerkracht, soepelheid en stevigheid. De industrie heeft een nieuwe boosdoener gevonden die ertoe bijdraagt dat de huid verrimpelt en verslapt. Het gaat om suikermoleculen die zich hechten aan de elastische weefsels zoals collageen en elastine. Hierdoor worden die vezels hard en stug en vallen de plooien in de huid.

Inzicht door diabetes onderzoek

Deze inzichten zijn de afgelopen jaren duidelijk geworden uit grootschalige medische onderzoeken naar het ontstaan en verloop van diabetes. Diabetici hebben een kenmerkend slechte huid: heel erg droog en er kunnen makkelijk wondjes in ontstaan die nauwelijks dichtgaan. De reparatiemechanismen zijn zo verslechterd dat de huid nog maar moeilijk collageen aanmaakt, wat ook zo belangrijk is bij wondgenezing.

Vooral collageen gevoelig

Diabetici hebben een verstoorde suiker (of glucose) huishouding. Maar hoe zit dat bij de ”gezonde”mens? Ook bij deze mens blijken suikers een belangrijke rol te spelen bij huidveroudering. Naarmate de huid ouder wordt, hechten de suikers (die je normaal binnenkrijgt uit voeding) zich steeds sneller aan bepaalde eiwitten. Dit verschijnsel wordt dus glycatie genoemd. Vooral collageenvezels zijn er zeer gevoelig voor. De huid bestaat voor zo”n 70% uit collageenvezels. Nu bezit de huid van nature wel beschermende enzymen om die verharding tegen te gaan, maar (je raadt het al) naarmate je ouder wordt neemt de werking van die enzymen ook af.

Niet stimuleren maar beschermen

Richtten de meeste antirimpelcrèmes zich tot nu toe op het stimuleren van de eiwitjes waaruit collageen ontstaat (de fibroblasten), de nieuwe tendens gaat niet meer over stimuleren maar over beschermen tegen. De nieuwe crèmes bevatten werkzame stofjes die deze belangrijke fibroblasten (waaruit collageen dus ontstaat) moeten beschermen tegen de verharding.

Dit zijn de crèmes!

Chanel Ultra Correction Line Repair

Deze serie bestaande uit vijf producten richt zich volledig op het beschermen van die beschermende enzymen. Ze hebben hiervoor een stof gevonden uit een type Ceder boom dat dit mogelijk moet maken.  Uit die stof zijn twee moleculen gehaald en biotechnologisch opgewerkt die het enzym zodanig moeten kunnen prikkelen dat de al veroorzaakte glycatieprocessen worden afgeremd, zelfs ongedaan worden gemaakt. Met als resultaat dat de collageenvezels weer soepeler moeten worden. Bovendien belooft de stof de aanmaak van fibroblasten ook weer te stimuleren, wat moet resulteren in een iets vollere huid. De producten kosten tussen de 60,- (oogcrème) en 100,- (serum).

Shop deze producten hier online.

 

Dermalogica AGE Smart

De AGE Smart lijn richt zich op drie specifieke processen die ten grondslag liggen aan huidveroudering. Ten eerste tegen vrije radicalen met anti-oxidanten, en ten tweede tegen de afbraak van de elastische weefsels (collageen en elastine). Bij dit afbraakproces richt de lijn zich op twee niveaus. Onder invloed van zonlicht worden er enzymen actief die de elastische weefsels aantasten (matrix metallo proteinasen) en die probeert ze af te remmen met o.a. anti-oxidanten. En dat glycatieproces wordt aangepakt met een speciale peptide die net weer even anders werkt dan bij Chanel. Bij Chanel probeert men het proces om te keren door de suikerplak af te breken en fibroblastaanmaak te stimuleren. Dermalogica probeert het proces bij voorbaat tegen te gaan door de suikermoleculen proberen te vangen voordat ze hun schade kunnen aanrichten. De AGE Smart lijn bestaat uit tien producten waarvan er vijf het afgelopen half jaar zijn bij gekomen. Heel uniek qua formulering is het Map-15 Regenerator poeder dat bij aanraking met de huid in een emulsie verandert. Het bevat een hoge concentratie vitamine C in stabiele vorm, hyaluronzuur en peptiden. Het kan heel lokaal op lijntjes worden aangebracht. Voor dagelijks gebruik is er de Dynamic Skin Recovery cream spf 30. De prijzen variëren van 44,- (cleanser) tot 98,- (MAP-poeder).

 

Clinique Youth Surge spf 15 Age Decelerating Moisturizer

Deze nieuwe totale antirimpelcrème van Clinique richt zich op meerdere interessante processen, waarvan een dus die glycatie is. Het bevat net zoals Dermalogica een soort lokstof om die suikers weg te vangen voordat ze zich kunnen hechten aan de vezels. Daarnaast bevat het talloze beschermende anti-oxidanten om de algehele conditie van de elastische weefsels te proberen te beschermen en de stimuleren, vochtbinders, een cel-levensduur verlengende stof (daarover een volgende keer meer) en krachtige vochtbinders en uv-filters. Youth Surge probeert op alle fronten de veroudering van de huid tegen te gaan. Zoals Johann Wiechers in onze film ook al zegt, is dat de meest zinvolle manier van beschermen. Een totale breed spectrum focus dus.

Shop deze producten hier online.

 

Dr. Brandt Anti-Sugar serum

Tracht net zoals de andere crèmes te voorkomen dat suikermoleculen zich gaan hechten en probeert de vezels te versterken zodat ze minder vatbaar worden voor de aanhechting van die moleculen. Dr.Brandt gebruikt hier eveneens bepaalde anti-oxidanten voor, naast peptiden en aminozuren. Verder is Brandt de enige die er ook voor waarschuwt om spaarzaam met suiker te zijn. Hij legt een directe link tussen snellere huidveroudering en het verorberen van grote hoeveelheden suikerhoudende voeding – vooral ook in light producten. In zijn boek Ten Minutes/Ten years lees je er alles over. Zijn serum kost 90,- en wordt bij Skins en Douglas verkocht.

 

 

 

 

Lees ook:

Kunnen sirtuines de huidcellen langer in goede conditie houden

Hoe maak je wafels en golven in je haar zonder apparaten te gebruiken?

Waarom glucosamine zo belangrijk is voor je huid legt dr Murad uit

Lees ook