De vraag naar steeds grotere cupmaten is inmiddels tot stilstand gekomen. Een cup C is nu prima.

02:35 - 01:33
luistertijd 02:35 - leestijd 01:33

In Nederland is de borstvergroting na de ooglidcorrectie de meest uitgevoerde plastisch chirurgische ingreep bij vrouwen. Landelijk worden er tussen de 6 en achtduizend per jaar uitgevoerd. Het Esthetisch Centrum Amsterdam, waar ondermeer plastisch chirurg Frank Niessen werkt, tevens lid van het BeautyJournaal expertteam, doet er ongeveer 140 per jaar. Naast vergrotingen met protheses vinden er steeds meer borstcorrecties met lipofilling plaats. Een vulling met het eigen vetweefsel.

De vraag naar steeds grotere cupmaten is inmiddels tot stilstand gekomen. De voorkeur gaat nu uit naar een cup B of C in plaats van een D of DD cup. Het schoonheidsideaal in de westerse landen verandert. De behoefte aan natuurlijker vormen neemt toe.

Kritischer afwegingen
Deze ommekeer is ook deels gevolg van het PIP-schandaal. Het implantaat dat van zeer ondeugdelijke kwaliteit bleek en vele duizenden vrouwen in de westerse wereld heeft gedupeerd. Het laat vrouwen weer nadenken over hun keuzes. De vragen worden kritischer, en terecht.

Betrouwbare implantaten
Esthetisch Centrum Amsterdam werkt met louter goedgekeurde, veilige implantaten van merken als Natrelle van Allergan en Silimed. Plastisch chirurg drs. Marlon Buncamper, werkzaam bij het Esthetisch Centrum Amsterdam, licht toe: “Ze bevatten een hoog cohesieve gel, wat inhoudt dat de gel niet vloeibaar is, waardoor de kans op lekkages en verplaatsing van de gel aanzienlijk afneemt. Natrelle geeft een levenslange garantie op scheurvorming en lekkages. Silimed heeft ook een polyurethaan oppervlak, waardoor er een ander kapsel gevormd wordt, dat op termijn minder samentrekt.”

Bij protheses kan keuze gemaakt worden uit een druppelvorm en een ronde vorm. Marlon Buncamper: “De druppelvormige geeft de meest natuurlijke borstvorm bij de rijpere vrouw. Voor een ronde prothese wordt gekozen als de vrouw een mooie borstvorm van zichzelf heeft en als ze een duidelijk gedefinieerd decolleté wenst, dus ook met meer opvulling aan de bovenzijde van de borst.”

Versteviging met borstlift
Een borstvergroting kan ook in combinatie met een borstlift uitgevoerd worden. Hierbij wordt overtollige huid weggehaald, zodat de tepel weer op de oorspronkelijke hoogte komt te staan. Marlon Buncamper: “Voor deze ingreep wordt vaak gekozen als van nature grote borsten slapper zijn geworden na een zwangerschap of door gewichtsverlies. Met deze methode worden de borsten weer stevig terwijl de grootte gelijk blijft.”

Tip van BeautyJournaal! Bekijk ook dit online magazine over de mogelijkheden van borstvergroting, inclusief films en voor- en resultaten.  Klik op de foto of hier.

Lees ook