UV-werend: kreeft, broccoli, granaatappel, koenjit, koffiebonen en blauwvaren…..

03:10 - 01:54
luistertijd 03:10 - leestijd 01:54

Het klinkt ons als muziek in de oren: broccoli eten om je huid te beschermen tegen de zon. Of een granaatappel mee je strandtas in in plaats van je vertrouwde zonnebrand met factor 50, want ja: een granaatappel bevat een beschermend stofje tegen UV-stralen. Of wat dacht je om tijdens de lunch bij dat ene strandtentje voor een gerecht met kreeft kiezen. Ook zonbeschermend. Of toch niet?!

In het NRC stuitten we op een bijzonder interessant artikel met als kop ‘Eetbare zonnebrand. Voedsel met een factor’. Het blijkt namelijk dat broccoli, granaatappel, koenjit (ook wel ‘kurkuma’ of geelwortel genoemd), blauwvaren, koffie en kreeft enkele beschermende stoffen bevatten die een gunstig effect hebben op de gevaren van de zon.

Zo zit er in broccoli het stofje kaempferol welke UV-straling absorbeert en ontstekingen en huidkanker remt (tip: lees in dit artikel alles over het broccoli-effect). Dat laatste doet granaatappel, bomvol antioxidanten, ook. Koenjit bevat de stof ‘curcumine’ wat ook ontstekingsremmend werkt en huidkanker tegengaat, net als kreeft waar weer ‘astaxanthine’ in zit. Koffie blijkt weer tumorvorming te remmen en blauwvaren bevat een cocktail van beschermende stoffen. Is het dan tijd om de fles met zonnebrand weg te gooien?

Wist je dat niet alleen bovenstaande ingrediënten bomvol antioxidanten zitten en bescherming bieden tegen UV-stralen. Ook vitamine E en C, betacaroteen, rozemarijn, groene thee, druivenzaad en hyaluronzuur zijn natuurlijke ‘huidbeschermers’ die ervoor zorgen dat vrije radicalen na UV-schade worden geneutraliseerd. In dit artikel wat eerder op BeautyJournaal te lezen is, kun je er meer over lezen.

Op een zogenaamd zonnebranddieet dan maar gaan? Want één en één is twee, zouden we maar zo zeggen.. Maar helaas, de effectiviteit van een zonnebranddieet is nog niet wetenschappelijk bewezen. Dat werd ook maar weer duidelijk in het NRC artikel.

Dat deze producten beschermende stoffen bevatten, is zeker, maar er is nog niet aangetoond dat deze stoffen de huid daadwerkelijk beschermen tegen de zon. Dat lieten Wageningse studenten weten die onlangs onderzoek deden naar eetbare zonnebrand.

Ook interessant om te lezen is dit artikel waarin wordt bewezen dat antioxidanten in zonnebrandproducten écht nodig is.

Je kunt je dan ook de vraag stellen: bereiken deze stoffen de huid in voldoende mate om het te beschermen tegen UV-licht en huidkanker. En ook hier geldt dan weer: teveel van alles kan nooit goed zijn. Je eet immers niet de hele dag granaatappel. Je kunt het natuurlijk ook overdrijven.

De voorlopige conclusie van de studenten: blijven smeren is voorlopig sterk aan te raden. Maar ach, iets vaker kreeft op het menu, is natuurlijk ook geen overbodige luxe.

Trouwens, granaatappel is ook heel erg lekker om jezelf mee in te smeren want het verstevigt de rijpe huid. Dat deed onze Maxim onlangs.. En koffie werkt weer tegen cellulite, vertelde BeautyJournaal’s Hans ons onlangs.

Tja, als het niet werkt voor het één dan werkt het wel weer voor wat anders….

 

Lees ook