Met een tevredenheidspercentage van 93% mag miraDry uiterst succesvol genoemd worden

10:10 - 06:06
luistertijd 10:10 - leestijd 06:06

Voorgoed van je te natte oksels af? miraDry pakt hyperhidrosis blijvend aan, zo blijkt uit deze reportage die Monique maakte. Met een tevredenheidspercentage van 93% mag miraDry uiterst succesvol genoemd worden

dermatoloog Aleida Dijkstra behandelt Mark met miraDry

miraDry behandeling in de dermatologische praktijk Skinnocence in Blaricum

Onlangs heb ik een kijkje genomen bij een miraDry behandeling tegen overmatig zweten, bij dermatologe Aleida Dijkstra in haar praktijk Skinnocence in Blaricum. Deze nieuwe methode op basis van elektro magnetische golven (ook wel magnetron golven genoemd) laat zweetkliertjes als sneeuw voor de zon verdampen. Dit werkt zo goed dat je na een of twee behandelingen voor zeker 80% van je probleem af kan zijn, voorgoed.

Sociaal ongemak
Als je zelf een flinke transpireerder bent weet je hoe beklemd je je kan voelen in je eigen lichaam. Niet even lekker je armen omhoog doen, altijd bang zijn dat er natte plekken zichtbaar zijn. Nooit lichte kleuren dragen, maar altijd donkere. Bang zijn voor zweetgeur. Meerdere keren per dag zelfs je onderkleding verwisselen. Je zit gevangen in een sociale vicieuze cirkel. Zweten mag niet meer in deze moderne tijd, dat is iets voor bouwvakkers, of sporters of dansers. Dan is het sociaal nog geaccepteerd. Maar in de dienstverlening is het taboe.

de miraDry werkt met zg. magnetron golven

de miraDry werkt met zg. magnetron golven laat zweetkliertjes verschrompelen

4% lijdt aan hyperhidrosis
Wist je dat naar schatting zo’n 400 duizend mensen in ons land lijden aan overmatig zweten, ook hyperhydrosis genoemd? Zweetaanvallen hebben zonder noemenswaardige inspanning, en soms ook echt drijfnat worden.

‘En dan denk ik dat ik als dermatoloog nog maar het topje van de ijsberg zie,’ vertelt Aleida Dijkstra. ‘Mensen die echt op zoek gaan naar oplossingen. Zo ontzettend veel mensen weten gewoon niet dat je ervoor behandeld kan worden.’

Je denkt dat het normaal is
Op de behandelbank in haar bijzondere praktijkruimte die letterlijk om een oude Blaricumse boom is heen gebouwd, en onderdeel uitmaakt van het interieur, ligt de 38-jarige Mark uit Emmen.

Aleida is bezig om een soort plakplaatjes met een blauwdruk van behandellijnen in zijn oksels te leggen. Daar zal ze straks eerst met flinke verdovingen en later met het miraDry apparaat overheen gaan om alle zweetklieren uit te schakelen.

Mark vertelt dat hij het nu zo’n tien jaar heeft. ‘Ik nam er eigenlijk niet zoveel notie van. Ik dacht gewoon dat het bij mij hoorde. Totdat ik erover sprak met anderen. Ik begon me te realiseren dat het toch niet zo normaal was. Altijd maar smeren met speciale middeltjes, die natuurlijk ook niet hielpen, meerdere lagen onderkleding aan….Bij ons in het oosten krijg je gewoon weinig informatie over cosmetische behandelingen. Ik vind het echt iets Randstedelijks.’

het sjabloon passen

Een passend sjabloon zoeken voor de grootte van de oksel

Sjabloontjes en verdoving
Als de dermatologe de sjabloon eraf trekt blijft er een symmetrisch lijnenspel waarin stippen en kruisjes zichtbaar zijn. Ze haalt verdovingsmiddel tevoorschijn: een combinatie van lidocaine en adrenaline.

Tientallen prikjes zet ze per oksel, zo’n 15 ml per oksel. ‘Zonder verdoving is de behandeling pijnlijk,’ legt ze uit. De huid wordt door de golven toch verwarmd, ruim boven de 40C.’ Mark kijkt voor zich uit, terwijl ze prikt. Nee, lekker vindt hij het niet, maar ach het is te doen, zo laat hij blijken.

Hitte verschrompelt de kliertjes
Dan gaat de machine aan, en wordt de speciale kop van de miraDry in de linker oksel gezet. Terwijl er een monotoon geluid als van een synthesizer klinkt, zuigt de kop vacuüm, zendt hitte uit en geeft weer koelte af. Soms gaat het vacuüm zuigen van de huid niet helemaal egaal, in een bocht van de oksel, en hoor je een hoop gepruttel. Centimeter voor centimeter glijdt de kop over de huid.

afdruk maken in de oksel

De afdruk geeft de punten aan voor verdoving en voor de warmtegolven

Vocht-arm en geurloos!
Aleida legt uit dat we twee soorten zweetklieren hebben: eccriene en apocriene klieren. Eerstgenoemden zitten op vele plaatsen op het lichaam, en in de hoogste aantallen in de oksels, de handpalmen en en de voetzolen.

Zij produceren ook het vocht. Apocriene klieren vind je vooral in de oksels en in het anogenitale gebied, en deze klieren zijn vooral verantwoordelijk voor de geur.

Een tot 2 behandelingen
Uit studies met miraDry blijkt dat zweetklieren die verschrompeld zijn door de warmte, ook echt niet meer terugkomen. Niet dat alles in een keer weg is. ‘Bij mensen met een meer cosmetisch zweten kan 1 behandeling volstaan, bij ernstige transpireerders zijn twee behandelingen nodig. Na twee keer is er een afname van okselzweet van 82%, zo blijkt uit de studies. En dat is effect is dus blijvend, een leven lang.’

Tijdelijk verdoofd gevoel
De behandeling kent fantastische voordelen, hoe zit het met de risico’s? Er heeft inmiddels een achttien maanden lange studie gelopen en een vijfjarige studie is van start gegaan. miraDry heeft FDA goedkeuring gekregen. ‘Natuurlijk zijn er zaken waar je rekening mee moet houden. Zo kan de huid na behandeling nog enige tijd rood blijven, en warm, en gevoelig. Je kunt enkele weken een verdoofd gevoel houden in de oksel. Er treedt een blijvende vermindering van okselhaar op.

Niet geschikt voor de handpalmen
Zijn er ook klachten van ernstiger aard waargenomen? Aleida: ‘Tot de zeldzame bijwerkingen behoren hyperpigmentatie en soms huidirritatie of een infectie. Er wordt wel eens tijdelijke

Eerst verdovingsvloeistof aanbrengen

Eerst verdovingsvloeistof aanbrengen

zenuwschade gerapporteerd, maar dit is nooit van blijvende aard, omdat zenuwnetwerkjes weer aangroeien. Dit is overigens wel een reden waarom de behandeling niet in de handpalmen wordt uitgevoerd.’

Cicra 4 mm diep in de huid
De golven van de miradry komen tussen de 3 en 5 mm diep in de huid terecht, of beter gezegd: in de lederhuid. De zweetklieren liggen ook in de lederhuid. Omdat daar ook relatief veel vocht zit, kan de hitte dus gemakkelijk tot stand komen, en worden de kliertjes relatief eenvoudig uitgeschakeld. Volgens de arts zijn ook experimenten gedaan met laser, omdat dat ook hitte veroorzaakt, maar dat werkte niet zo goed. ‘In de loop der jaren zijn er talloze experimenten gedaan: ook met liposcutie, dus om ze weg te zuigen, en met currettage, het wegschrapen van de zweetklieren in de huid, wat pijnlijk en ook niet efficiënt is.’

Duurzaam alternatief voor botuline toxine
‘Eigenlijk was tot voor kort botuline toxine (beter bekend als Botox) het meest werkzaam. Maar het nadeel daarvan is dat je dat elke vier tot zes maanden moet herhalen. miradry een tot hooguit twee keer in je leven. Met miradry zul je nog wel wat zweetdruppeltjes ervaren, in tegenstelling tot Botox, dat echt alles kurkdroog maakt, maar dat is dan je normale zweetproductie, en niet meer die overdaad die je gewend was.’ Mark zou nooit tot botuline toxine-prikjes zijn overgegaan, vertelt hij. ‘Dat is me te tijdelijk, en bovendien vind ik Botox iets voor society-achtige mensen.’

Prikkels uit het zenuwstelsel
Als na bijna anderhalf uur beide oksels behandeld zijn, ligt Mark nog even rustig met icepacks onder zijn armen. Dit zal hij de komende dagen ook regelmatig moeten doen. Eventueel een pijnstiller erbij, mocht dat nodig zijn. Hij behoort tot de grote groep belastigden waarbij de overmatige zweetoorzaak niet bekend is. We denken vaak dat het hormonaal bepaald is, maar Aleida is van mening dat genen een grote rol spelen, en daarnaast is het een aandoening van het zenuwstelsel.

Dermatoloog Aleida Dijkstra geeft miraDry behandelingen

Dermatoloog Aleida Dijkstra geeft miraDry behandelingen

Wacht niet langer, zegt Mark twee weken na de behandeling
Meestal neemt het na het veertigste levensjaar weer af. Ons model van vandaag had in ieder geval geen zin om daar op te wachten. Te blij als hij was om te horen dat er nu een heel goede behandeling bestaat.

Na bijna twee weken laat hij ons per mail weten: ‘Wat een verschil zeg! Het zweten is na de eerste behandeling aan de linkerkant zo goed als verdwenen en aan de rechterkant is het met 80% verminderd. De transpiratiegeur is zelfs helemaal verdwenen. De blauwe plekken waren al na 6 dagen bijna verdwenen, de zwellingen hebben langer nodig gehad om weg te trekken maar kan er nu bijna niks meer van zien.’

‘Als ik dit toch eerder geweten had..’
‘Er zat nog wel behoorlijk veel warmte in mijn lichaam maar dat had de arts ook al verteld. Ik heb de eerste dag dus ook flink gekoeld met icepacks, na een dag was het over. Van een verdoofd gevoel in de armen het ik niets gemerkt. Na vier dagen ben ik weer gaan sporten. Ik heb ook niet gemerkt dat ik op andere plekken meer ben gaan zweten. Als ik dit toch eens eerder had geweten…..Met warm weer kan ik nu gewoon een overhemd aan, zonder extra onderlaag. Ik ben zeer tevreden.’

Een eerste behandeling kost bij Skinnocence 1500 euro, een tweede behandeling 1000 euro. Een miraDry behandeling wordt niet vergoed door verzekeraars, omdat hyperhidrosis niet als ziekte wordt aangemerkt.

Ga voor meer informatie over deze behandeling naar de website van Aleida Dijkstra. Lees ook hier meer informatie over miraDry.

Geschreven door Monique Lindeboom.

 

Lees ook