Eet en smeer je gezond met chocolade!

04:16 - 02:34
luistertijd 04:16 - leestijd 02:34

Zie je op tegen het calorierijke paasontbijt aanstaande zondag? En dan hebben we het nog niet eens over al die chocolade-eitjes. Maar think again: chocolade gaat niet alleen op je heupen zitten, maar kan ook erg goed zijn voor je huid en zelfs –  in pure vorm dan – voor je gezondheid.

Cacao

BeautyJournaal’s Harriet schreef eerder een artikel over cacao als superfood. Het bruine goedje blijkt vol te zitten met anti-oxidanten, stoffen die je beschermen tegen celschade in de vorm van flavonoïden. Deze houden je aderen soepel en helpen zo tegen een hoge bloeddruk voorkomen. Verder verlagen ze ook het slechte LDL cholesterol. Anti-oxidanten in de vorm van cathechinen versterken je weerstand en zijn weer goed voor je hart. We love cacao!

Hiermee bedoelen we niet dat je nu zonder een schuldgevoel dagelijks naar een Kit Kat Chunky moet grijpen. Bovenstaande geldt aleen voor rauwe chocolade met een uiterst bittere smaak verkrijgbaar in poedervorm, cacao nibs ( kleine stukjes cacaoboon) en hele cacaobonen. Een tip: meng wat poeder of nibs door de muesli of je smoothie, dat maakt de smaak minder bitter. Heerlijk!

SHOP! hier heerlijke cacao nibs , en shop hier cacao bonen 

Cacaoboter

Niet alleen cacao, maar ook de cacaoboter is goed voor je, een vet dat wordt verkregen uit cacaobonen. Het bestaat uit triglyceriden, verbindingen van glycerine met drie vetzuren. De vetzuren waaruit deze triglyceriden bestaan zijn oliezuur, stearinezuur, laurinezuur, palmitinezuur en linolzuur. Palmitine-, laurine- en stearinezuren (de verzadigde vetzuren van dit rijtje) vormen ongeveer de helft van het vetzuurgehalte wat verklaart waarom cacaoboter vast is bij kamertemperatuur want hoe meer verzadigde zuren in een vet, hoe hoger het smeltpunt.

Het feit dat cacaoboter pas bij het lichaamstemperatuur smelt, maakt het een geliefd ingrediënt voor lippenbalsems en massageproducten (en daarna smeren we graag). Daarnaast kan het worden toegevoegd aan crèmes en lotions om ze dikker te maken. Cacaoboter is een emolient en vormt een beschermend laagje op de huid wat het verlies van water voorkomt en hydratatie van de huid bevordert. Het helpt de huid om zacht en soepel te blijven. Superzacht voor je huid dus.

SHOP! hier heerlijke romige cacaoboter

Chocolade gezonder dan fruitsapjes?

In een artikel van het Parool uit 2011 lazen we een verrassend bericht: chocolade zou gezonder zijn dan fruitsap. Cacaopoeder en pure chocolade bevatten zelfs na verhitting meer flavonoiden en antioxidanten dan fruitsap. Hierdoor zou chocola bescherming bieden tegen kanker en hartziekten. Maar of dit echt waar is? Het onderzoek werd gesponsord door chocoladefabrikant Hershey’s en dat maakt het onderzoek iets minder objectief..

SHOP! hier heerlijke raw chocola van Lovechocks! 

Chocolade als masker en als body butter

Na een enerverende dag vol met paasvisite verwennen we onszelf het liefst met het Charming Chocolate chocolademasker met vitamine E van Dr. van der Hoog. Ook erg fijn is de Chocomania lijn van The Body Shop bestaande uit o.a een douchecrème (zeeploos), bodyscrub, de welbekende bodybutter, bodylotion en chocolade lipbutter (smaakt ook naar chocolade). Let wel: het is allemaal om te smeren, niet om op te eten!

SHOP! Chocomania uitgebreide productlijn van The Body Shop hier online.

SHOP! Charming Chocolat masker van Dr. van der Hoog hier online.

Chocolade beschermt tegen de zon?!

In 2009 stuitten we op een interessant onderzoek van Cosmetics Design.com dat chocolade zou helpen tegen zonnebrand. Wat bleek? Na twaalf weken bleken de chocola-eters met hoge dosering al een dubbele bescherming tegen verbranding te hebben opgebouwd, ten opzichte van de controlegroep. Flavonoiden komen van nature in chocolade voor, maar gaan grotendeels verloren in het verhittingsproces. De geteste chocola was op een andere manier vervaardigd waardoor de oorspronkelijke 660 mg behouden bleef. Nu is dat allemaal leuk om te lezen, maar normale chocolade zit ook vol suikers en ongezonde verzadigde vetten. Dan smeren we toch liever met een normale zonnebrandcrème en eten we liever worteltjes om mooi bruin te worden.

Lees ook