Rauwe cacao is de beste bron voor magnesium die er is…

02:45 - 01:39
luistertijd 02:45 - leestijd 01:39

Je hebt vast wel eens gehoord, en onmiddellijk in je oren geknoopt, dat chocolade gezond is en je stemming kan verbeteren. En dat is ook écht zo! Het gaat hier dan – helaas – niet om de standaard chocoladereep, en ook niet als deze van pure chocolade is gemaakt, maar om de cacao wat in verschillende percentages in een chocolade reep zit.

Chocola wordt gemaakt van cacaoboter, cacaopoeder en suiker. Cacaoboter en cacaopoeder ontstaan uit het persen van geroosterde cacaobonen. Deze groeien aan cacaobomen in Zuid-Amerika en West-Afrika. Met cacaoboter is niks mis, met cacaopoeder al helemaal niet, de toegevoegde suikers en andere vetten en hulpstoffen zijn het probleem in de chocolade reep. Soms zit er maar 25-35% cacao in een standaard reep. In witte chocolade zit trouwens helemaal geen cacao.

Ok, cacao dus. Waarom is dit zo gezond en wat doet het allemaal?

Cacao bevat veel anti-oxidanten: stoffen die je beschermen tegen celschade in de vorm van flavonoïden. Deze flavonoïden houden je aderen soepel en helpen zo tegen een hoge bloeddruk. Verder verlagen ze het slechte LDL cholesterol. Anti-oxidanten in de vorm van cathechinen versterken je weerstand en zijn weer goed voor je hart.

De vetten in cacao bestaan deels uit oliezuur, hetzelfde gezonde vetzuur als in olijfolie, wat je goede HDL cholesterol kan verhogen. Er zitten stoffen in cacao zoals cafeïne, theobromine anandamine en fenylethylamine die je brein stimuleren en je een gevoel van welbehagen geven. Rauwe cacao is de beste bron voor magnesium die er is. Verder bevat het ijzer, chroom, mangaan, zink, koper, vitamine C, omega-6 vetzuren etc. De geur van chocolade geeft een ontspannen effect en werkt bewezen stressverlagend. Rauwe cacao werkt tevens eetlustremmend. Los poeder op in heet water of amandelmelk, zoeten met stevia voor je home-made chocolademelk, en je trek is weg!

Hoe eet je dat dan?

Ik waarschuw maar even: rauwe cacao smaakt bitter. Je moet er echt aan wennen. Je kunt het kopen in poedervorm, cacao nibs ( kleine stukjes cacaoboon) en hele cacaobonen. De nibs en poeder zijn het makkelijkst en het lekkerst en inmiddels overal verkrijgbaar. Marqt verkoopt (voordelig) cacaopoeder, bij De Tuinen kun je ook cacao nibs kopen en online is natuurlijk van alles te vinden. Zowel de nibs als de poeder kun je overal doorheen doen. Over je muesli/yoghurt ontbijt, door je smoothie, door je koffie of thee, door je zelfgemaakte taart en over een banaan gestrooid. Superlekker en supergezond!

Bestel hier jouw raw food producten

 

Lees ook