Wat een mooie transparante parfums!

05:34 - 03:20
luistertijd 05:34 - leestijd 03:20

Fueguia parfums

Maxim ontdekt de geuren van Patagonië

Bij het oprichten van het nieuwe parfummerk Fueguia 1883 lieten de Argentijnse ondernemers Amalia Amoedo en Julian Badel (teven de neus achter de geuren) zich inspireren door de rijke geschiedenis en de bijzondere natuur van het Zuid-Amerikaanse gebied Patagonië.

Bijzondere ontmoeting

Het begint met het verhaal van de ontmoeting tussen Charles Darwin, Robert Ritz Roy en Fueguia Basket in 1883. Aan boord van het schip Beagle voeren ze naar Patagonië. Fueguia was drie jaar eerder als meisje meegenomen van Terra del Fuego naar Groot-Brittannië bij wijze van experiment. Het was op deze reis, waar Darwin aan zijn werk ‘Origin of species’ begon.

Duurzame geuren

Voor zijn parfums maakt Julian Badel veel gebruik van de rijke fauna uit de Zuid-Amerikaanse natuur. Zijn geurenbibliotheek telt zo’n 600 parfumingrediënten verkregen uit inheemse planten. Met het oog op duurzaamheid probeert hij met zijn parfumproductie het milieu zo min mogelijk te belasten. Zo wordt het plantenmateriaal zo veel mogelijk door de inheemse bewolking geoogst en verwerkt. De flacons worden gemaakt van de gerecycled glas en de doosjes – gemaakt van hout van gevallen bomen – worden geproduceerd door een lokale timmermansschool. Dit klinkt allemaal erg interessant, exotisch en zeker verantwoord en juist dat maakt me nieuwsgierig naar deze geuren.

Maxim ontdekt de geuren van Patagonië Om zijn geuren te beschrijven, stapt Julian Badel van de bekende geurpiramide af. Voor elke geur noemt hij slechts drie belangrijke ingrediënten en plaatst ze in een soort ‘planetair model’, waarin twee satellieten rond de kern ‘draaien’. Het past goed bij deze vrij eenvoudige, maar toch exotische parfums, die in een duidelijke taal de mooie verhalen over de pracht van de Zuid-Amerikaanse natuur vertellen. Een paar van deze verhalen wil ik ook met jullie delen.

Bibliotheca de Babel

Dit parfum is geïnspireerd op de geur van houten boekenplanken, leer van de kaften, inkt en papier. Het brengt de geur van oude boeken opnieuw tot leven. Het is opgebouwd uit de kern van cederhout ondersteund door Cabrueva (inheemse houtsoort) en kaneel.

De warme en rustgevende geur van cederhout doet me denken aan een mooi, groot houten huis ergens in de natuur. Een oase van rust en bezinning waar de droge noten van ceder een zachte zoete knuffel van sandelhout krijgen. Ik ruik een lichte rook van open haard, koffie, kaneelkoekjes en karamel wat mij in de warme gezellige sfeer brengt. Op mijn huid droogt deze geur met een zoet balsemachtig karamelakkoord. Ik vind het een prachtige geur vol ontspanning en gezelligheid.

Beagle

Met eikenhout in zijn kern representeert Beagle de geest van de pure mannelijkheid, ondersteunt door noten van de Chinese groene thee, gunpowder en rum. Ook in Beagle staan de houtakkoorden centraal. Alleen van ontspanning is er hier geen sprake. Eerder van een spannend avontuur. Welkom aan boord!

De scherpe licht aquatische noot in de top voelt als een spat koud zeewater. En de licht stoffige geur van gunpowder blijft als een rookwolkje in de lucht hangen. Ondanks zijn stoere karakter is deze geur vrij zacht en ingetogen. Het is eerder een persoonlijk avontuur dat alleen bekend wordt gemaakt voor diegenen die binnen je comfort zone mogen komen.

Maxim ontdekt de geuren van Patagonië

Xocoatl

Deze geur is een ode aan de oeroude Chocolatl drink van de Azteken, waar de kern van vanille is versierd met de noten van cacao en rum. Deze drank is verleidelijk en gevaarlijk tegelijk. Ondanks de zoete vanilleakkoord proef ik de scherpte van bittere chocolade. En de brand in mijn kee,l veroorzaakt door de hitte van rum, wordt heerlijk verzacht door de romige noten van cacao. Op mijn huid blijft deze geur golfsgewijs varen tussen de zoete verleidingen en de zoete gevaren.

Juan Manuel

Dit is een controversieel parfum waar twee soorten roos zijn geplaatst tegenover de noot van de roze peper. Het is een mooie rozengeur die de tegenstellingen van deze bloem probeert te herenigen. De frisheid van tedere bloemknop tegenover de warmte van vol geopende bloem. De romantiek van de lichtroze rozenblaadjes tegenover de passie van een prachtig boeket rode rozen. Een ‘bitchy’ noot van peper tegenover zoete verleiding van de framboosachtige fruitigheid.

Tot slot…..

Door de eenvoudige samenstelling waarbij slechts drie noten centraal staan, zijn de parfums van Fueguia vrij toegankelijk. Toch zijn ze ook uniek: door het gebruik van de exotische bestandsdelen, en de ongebruikelijke benadering van de bekende ingrediënten.

De uitgebreide geurenbibliotheek van Fueguia bestaat uit meer dan 50 parfums. Echt iedereen zou haar of zijn lievelingsgeur kunnen vinden. Ik heb er nu maar vier beschreven, mijn favorieten.

Liefhebbers van frisse citrusgeuren zullen vast leuk vinden om Azar te proberen: met een citrusakkoord dat verfraaid met groene nuancen van citrusblaadjes en verlengd wordt door de bloemensluier van neroli.

Of als je van schoon en transparant houdt, kan je Huemul proberen: een mix van witte muskusnoten met een bloemige touch of jasmijn.

In mijn enthousiasme kan ik nog verder gaan met het beschrijven van deze parfums, maar ik wil jullie ook niet het plezier ontnemen om een eigen geurreis naar de verre Pataqgonië te kunnen maken. En ik hoor graag wat jullie dan tegen komen.

Lees ook