Wat is het? Kaneel is sinds de 16de eeuw een geliefde specerij.

01:47 - 01:04
luistertijd 01:47 - leestijd 01:04

Wat is het?
Kaneel is sinds de 16de eeuw een geliefde specerij. Het ingrediënt is wereldwijd bekend in warme wijn en in gebak. De Egyptenaren gebruikten kaneel al in hun heilige parfums. Zoete kaneel was het parfum van verleiding. Een combinatie van kaneel en mirre werd door verliefde vrouwen over hun bed gesprenkeld. Daarnaast was kaneel in de oudheid een mooi geschenk voor koningen en gasten.

De kaneelboom groeit in tropische gebieden, voornamelijk in India en Sri Lanka. De boom uit Sri Lanka wordt veelal voor de parfumerie gebruikt. Het is een altijd groene boom waarvan de schors elke twee jaar geoogst wordt. De schors wordt in kleine stukjes uitgeschraapt en 24 uur te drogen gelegd. De geur wordt door stoom destillatie uit de (kaneel)stokjes gehaald. Deze parfumolie wordt het meest gebruikt voor parfums en eten.

Eigenlijk kan je alles van de kaneelboom gebruiken voor de geur. De olie van de bladeren worden na het drogen door stoomdestillatie verkregen. Deze olie is goedkoper dan de olie uit de schors. Het wordt wel in de parfumerie gebruikt maar je vindt het meer terug in zeep en eten. De pitten van de vruchten bevatten kaneelwax die gebruikt wordt in geurkaarsen.

Hoe ruikt het?
Kaneelstokjes ruiken warm, vol, licht fruitig, peperachtig en vanille-achtig. De kaneelbladeren ruiken kruidig, houtachtig en een beetje metalig.

Waar wordt het voor en in gebruikt?

Kaneel wordt als smaakmaker gebruikt in eten en snoep  en van oudsher gebruikt in heilige parfums.
Interessante voorbeelden in parfums:

Ga hier naar het parfumwoordenboek.

Lees ook