Ze zijn zeer milieuvervuilend en schaden onze gezondheid

03:33 - 02:08
luistertijd 03:33 - leestijd 02:08

In 2013 is er internationaal stevig campagne gevoerd door milieubewegingen om twee cosmetische stoffen uit de retail te laten verbannen, omdat ze het milieu, maar ook onze gezondheid schaden.

Triclosan

Het eerste product is antibacteriële zeep met triclosan. Volgens de FDA, de Amerikaanse Food and Drug Administration, is er helemaal geen bewijs dat antibacteriële zeep beter reinigt en beter infecties voorkomt dan reguliere zeep. Daarnaast hamert de FDA er bij fabrikanten van antibacteriële zeep op om hun producten veiliger te maken. De stof triclosan is de boodsdoener. Het wordt overigens ook in deo en tandpasta gebruikt.

Hormoonhuishouding

Amerikaanse deskundigen op het gebied van de volksgezondheid zijn daar blij mee. Zij vragen al jaren aan de FDA om het gebruik van antimicrobiële stoffen te reguleren. Ze waarschuwen er voor dat de stoffen de hormoonhuishouding van kinderen in de war kunnen brengen en er voor kunnen zorgen dat infecties ongevoelig worden voor medicijnen.

Plastic scrubbolletjes

Het tweede product is je exfoliant. Waar zijn die kleine bolletjes waarmee je je gezicht scrubt eigenlijk van gemaakt?  In de meeste gevallen van plastic. Ze zijn zo klein dat waterzuiveringsinstallaties ze niet uit het water kunnen alen waardoor ze terecht komen in rivieren, zeeën en oceanen. Plastic breekt heel traag af en tijdens het proces blijven tal van schadelijke chemicaliën, zoals de kankerverwekkende PCB’s er aan vast zitten.

Microplastics in meren en oceanen

In een recent onderzoek werden door wetenschappers een aantal monsters genomen in de Amerikaanse Great Lakes. De wetenschappers troffen 1,1 miljoen deeltjes microplastic aan in een deel van oppervlaktewater van de reusachtige meren. Ruim 60 procent van die deeltjes bestaat uit plastic korreltjes afkomstig uit scrubcrèmes.  In alle vijf meren weren de korrels aangetroffen, maar de concentratie is het hoogst in Lake Erie en Lake Ontario. Deze twee meren nemen water op uit andere meren, en die nemen weer water op uit de vele dorpen en steden aan de oevers.

Vissen eten die giftige plastic deeltjes en wij eten die vissen. Er is nog geen onderzoek gedaan naar de hoeveelheid plastic die in ons dieet en dus in ons lichaam terecht komt, maar dat we het binnen krijgen ligt voor de hand. Daarom is het belangrijk om er voor te zorgen dat er minder van die plastic korrels in het milieu terecht komen. En moeilijk is dat niet.

Alternatieven

Een aantal producenten van scrubcrèmes hebben alternatieven ontwikkelt. Zo gebruikt St. Ives, een vooral in Amerika verkrijgbaar merk van Unilever, gemalen walnootschalen. Een woordvoerder van cosmeticamerk Burt’s Bees zegt dat het bedrijf nooit plastic gebruikt. In hun scrubcrèmes maken ze gebruik van korrels die zijn gemaakt van jojoba, schalen van pecannoten,amandelmeel en haver. Ook in Nederland in door de stichting Noorzee actie gevoerd en met succes. Lees het artikel erover nog maar eens hier. En ook dit artikel met de campagne tegen scrubcremes.

Misschien wil je dit allemaal niet lezen. Misschien ben je heel trouw aan je vaste merk. Maar nu je weet dat sommige producten die vrijwel dagelijks gebruikt in je badkamer slecht zijn voor je gezondheid, kun je wellicht nadenken of je toch niet eens voor een alternatief product moet kiezen. Er is namelijk genoeg keuze!

 

Lees ook