De bolletjes blijken slecht voor het onderwaterleven!

02:15 - 01:21
luistertijd 02:15 - leestijd 01:21

Je huid scrubben om voor je vakantie zomerklaar te zijn of je tanden polijsten met die ene whitening tandpasta. Het zijn dagelijkse beautyrituelen waar je in eerste instantie niets achterzoekt. Denk maar eens twee keer na: waar zijn die bolletjes eigenlijk van gemaakt? In alle scrubproducten zitten zogenaamde ‘Micro Beads’, kleine plastic bolletjes die in je doucheputje verdwijnen richting riool en vervolgens een deel van de waterzuivering passeren om uiteindelijk in zee te belanden, de plek waar juist geen plastic thuis hoort!

Gelukkig strijden de Nederlandse Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee al jaren om de plastic bolletjes te bannen uit beautyproducten. Na HEMA, Trekpleister, De Tuinen, Remark en Kruidvat hebben nu ook Colgate-Palmolive, Unilever, L’Oréal en Beiersdorf beloofd de Micro Beads te bannen. Vooralsnog hebben Proctor & Gamble en Johnsson & Johnsson laten helaas nog op zich wachten…

Code rood & oranje

Denk niet dat de bolletjes per direct geband worden. Het proces om producten te verkopen zonder Micro Beads gaat echter maanden duren. Zo meldt Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation: “Hoewel het al ongelooflijk hoopgevend is, hebben L’Oréal en Beiersdorf nog geen einddatum genoemd. Dat is jammer, we hopen dat ze dit alsnog snel doen.” Jeroen Dagevos van Stichting De Noordzee voegt daaraan toe: “Daarom blijven hun producten voorlopig code rood houden in onze databank en APP: Warning, plastics inside, die gratis beschikbaar is voor Ipad & Iphone. Colgate-Palmolive kan meteen op oranje, zij hebben aangegeven dat de producten in Europa eind 2013 plasticvrij zullen zijn en in 2014 wereldwijd.” Zelfs de politiek bemoeit zich ermee: zo maakte staatssecretaris Mansveld bekend dat zij de Europese Unie zal vragen om een verbod op verzorgingsproducten die plastics bevatten. Wordt vervolgd dus.

De Tuinen gaat echter een stap verder en weigert vanaf 1 juni 2013 producten van toeleveranciers die nog wel werken met Micro Beads. Bekijk hier de RTL4 nieuwsuitzending over Micro Beads.

Lees ook:

Lees ook