shop NuFACE FIX Line Smoothing Kit tegen donkere kringen, kraaienpootjes en liplijntjes Eindelijk is er een microstroom tool om liplijntjes aan te pakken, en donkere kringen, en kraaienpootjes. Bekijken Dit weekend was er in kranten aandacht voor de enorme hoeveelheid plastic waarmee onze planeet, en dan met name de Grote Oceaan opgescheept zit (oceaan tussen […]

02:52 - 01:43
luistertijd 02:52 - leestijd 01:43

Dit weekend was er in kranten aandacht voor de enorme hoeveelheid plastic waarmee onze planeet, en dan met name de Grote Oceaan opgescheept zit (oceaan tussen de VS, Canada en Japan). Met noemt het ook wel de plastic soep. Het is een drijvende massa van heel kleine deeltjes plastic zo groot als het oppervlak van Frankrijk, Portugal en Spanje bij elkaar.

Het milieu heeft er last van, zeker de vele vogelsoorten, vissen en de zoogdieren die in zee leven en het binnenkrijgen. Uit een onderzoek van British Columbia in Vancouver blijkt onder 67 dode stormvogels dat ze gemiddeld 0,38 gram plastic in hun maag hadden. Uit een eerder Nederlands onderzoek onder stormvogels op de Noordzee, sinds de jaren tachtig, zou 95% van de vogels plastic in hun maag hebben. Dieren versterven omdat het plastic hun magen vult waardoor ze denken geen honger te hebben. Ook bevat het plastic schadelijke chemicalien als pesticiden, brandvertragers en kleurstoffen.

Volgens wetenschappers komt niet alle plastic in zee terecht, ook het nodige verdwijnt in het riool: deeltjes uit synthetische kleding en uit cosmetica. Ook hiernaar werd onderzoek gedaan, gepubliceerd in het tijdschrift over waterbeheer H2O. Hierin staat onder aandere dat uit eerder onderzoek door een andere wetenschapper (Mark Browne) blijkt dat per wasbeurt 1900 microplasticdeeltjes loslaten per kledingstuk. En samen met de microdeeltjes uit tandpasta en douchegels komt het via het gezuiverde afvalwater in zee.

Volgens de onderzoekers is de situatie zo dat ook jij het uiteindelijk weer op je bord krijgt via de voedselketen. Hoe schadelijke dat is weet men nog niet, maar sommige soorten microplastics zouden wel bij zwangere vrouwen door de placenta heen kunnen dringen.

De onderzoekers pleiten voor wasmachines die de plastics uit het water kunnen filteren en ze zouden graag zien dat er voor cosmetica verpakkingen worden gebruikt die afbreekbaar zijn (bioplastics, bijv gemaakt van aardappelzetmeel).

Stichting de Noorzee heeft al enkele jaren een lijst beschikbaar op haar website van plastics in cosmetica die slecht zijn voor het milieu: polyethyleen, polypropyleen, polyethyleentereftalaat. De stichting voert vooral campagne tegen scrubcremes waarin kleine plastic bolletjes zitten die niet meer uit het milieu verdwijnen.

Hier tref je een lijst aan met producten die volgens de stichting niet goed zijn,want met plastic korrels. Deze lijst is volgens de stichting veilig, want met afbreekbare korrels, zoals bamboe, zout en notenkorrels, aldus de Stichting.

Leuk om te weten vinden wij ook dat er momenteel veel promotie gemaakt wordt voor serviesgoed dat uit bamboe is vervaardigd. O.a. te koop bij de Bijenkorf, in leuke pasteltinten.

Lees ook:

La Prairie steunt kleindochter Jacques Cousteau in haar actie voor een schone oceaan

Lees ook