Deze stoffen moet je vermijden bij een gevoelige huid

02:23 - 01:25
luistertijd 02:23 - leestijd 01:25

Volgens de International Academy of Cosmetic Dermatology:

  • Nikkel sulfaat – maar wordt tegenwoordig totaal niet meer in cosmetica gebruikt. Let wel op met sieraden! Tip!
  • Neocymin sulfaat – komt wel voor in cremes als anti bioticum, maar wordt niet in cosmetica gebruikt.
  • Peru balsem – heel bekend, en denk vooral ook niet dat de natuurlijke variant niet irriterend is. Gewoon geen producten gebruiken waarin dit zit.
  • Parfumstoffen – zeer bekend. Lees ook dit artikel van ons er nog eens op na. En ook dit artikel waarin stoffen genoemd worden die wel toelaatbaar zijn.
  • Thiomerosal – een conserveerstof, maar don’t worry, hij is in cosmetica niet te vinden.
  • Quaternium 15 – een regelmatig gebruikte conserveerstof, ook in massmarket producten voor bad- en douche.  De conserveerstof kan na verloop van tijd in een product kleine hoeveelheden formaldehyde vrijgeven. Deze producten kun je beter laten staan als je een gevoelige huid hebt – en zeker in babyproducten.
  • Formaldehyde – zeer omstreden inmiddels, en zou niet meer gebruikt mogen worden (hoewel het nog in nagelverharders gevonden kan worden). Altijd opletten dus, zeker ook in andere werelddelen.
  • Oxybenzone – hoewel er nog geen officieel standpunt is over de veiligheidsrisico’s, neigen de meeste cosmeticaformuleerders er nu naar om deze stof te weren als uv-filter in zonnebrandproducten. Advies: moet jij ook doen, dus geen producten meer kopen met oxybenzone erin. Lees hier meer.
  • Methylisothiazolinon – een conserveerstof die sinds enkele jaren gebruikt wordt, maar meer huidirritaties oplevert dan de industrie verwacht had. Momenteel wordt de industrie geadviseerd te stoppen met het gebruik hiervan, onder druk van huidartsen internationaal. Staat het op je inci-lijst? Laat het product dan maar in het schap staan. Lees er hier ook over.

BeautyJournaal vult zelf nog de volgende stof aan, waarvan blijkt dat mensen er reactieve huidverschijnselen van krijgen. De stof staat niet op de internationale lijst, omdat het probleem daarvoor te klein is.

Wil je meer inhoudelijke kennis krijgen van cosmetische werkzame stoffen? Lees dan BeautyJournaals cosmetica woordenboek.

 

 

Lees ook