Waarom wordt parfum aan cosmetica toegevoegd? Om het product cosmetisch aantrekkelijker te maken ( het eerste wat mensen doen na het opbrengen van wat creme op de hand is de neus naar de hand bewegen), om de emulsiegeur te maskeren en om een bepaalde beleving aan het product mee te geven (fruit,groen, zee, etc.) Je […]

03:20 - 02:00
luistertijd 03:20 - leestijd 02:00

parfumallergieWaarom wordt parfum aan cosmetica toegevoegd?

Om het product cosmetisch aantrekkelijker te maken ( het eerste wat mensen doen na het opbrengen van wat creme op de hand is de neus naar de hand bewegen), om de emulsiegeur te maskeren en om een bepaalde beleving aan het product mee te geven (fruit,groen, zee, etc.)

Je hoort steeds meer mensen zeggen dat ze allergisch kunnen reageren op parfum in cosmetica; om welke stoffen gaat het dan?

Er zijn 26 stoffen die bekend staan als parfumallergenen. De wetgever vindt dat ze apart genoteerd moeten worden in de INCI zodat mensen met een allergie hier op kunnen letten. De meeste van deze stoffen zijn uit de natuur afkomstig. Denk aan lavendel ( linalool), geranium ( geraniol), kaneel (eugenol), ylang ylang en jasmijn ( benzyl alcohol) etc.

Dit is de lijst:

Benzyl Alcohol

Benzyl Salicylate

Cinnamyl Alcohol

Cinnamal

Citral

Coumarin

Eugenol

Geraniol

Isoeugenol

Anise Alcohol

Benzyl Benzoate

Benzyl Cinnamate

Citronellol

Farnesol

Limonene

Linalool

Oakmoss (Evernia Prunastri)

Treemoss (Evernia Furfuracea)

Amyl Cinnamal

Amylcinnamyl Alcohol

Hydroxycitronellal

Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde Butylphenyl Methylpropional Hexyl Cinnamal Methyl 2-Octynoate Alpha-Isomethyl Ionone

Hoe kun je als consument zeker weten dat je een parfumloos product hebt?

Als je de ingredientenlijst bekijkt mag het woord ‘parfum’ , ‘perfume’ , ‘fragrance’ of een van de 26 namen van de lijst er niet in voor komen. Als dit niet in de ingredientenlijst staat dan kun je er vanuit gaan dat er geen parfum is toegevoegd.

Zijn er ook stoffen die geen allergie geven – natuurlijke etherische olie is bijvoorbeeld ook niet heilig?

De fabrikant kan kiezen voor  niet-allergene parfums. Als we bij Pascaud moeten parfumeren dan kiezen we alleen daarvoor. De keuze is  wat beperkter en als je een ‘droomgeur’ in gedachten hebt kan het zijn dat deze niet te maken is zonder parfumallergenen. Het gaat er dus om wat voorrang krijgt. Bij ons is dat het niet-allergeen aspect boven de ideale geur.

Wat verstaat de industrie onder parfum-vrij?

Zonder toevoeging van parfum. Je kunt er wel een druppel pure sinaasappel en citroen ingooien, maar dan ben je weer verplicht om de allergenen te vermelden die daar in zitten. Natuurcosmetica maakt daar nogal eens gebruik van. Ze claimen ‘parfumvrij’ vrij te zijn, maar de producten zitten wel lekker vol met allergenen. Als de consument het woord ‘parfum’ niet ontdekt in de inci-lijst betekent het dus niet dat ze meteen veilig zijn als ze een parfumallergie hebben.

Bestaat cosmetica zonder geur wel? Er zijn immers ook stoffen die stinken en dus geneutraliseerd moeten worden?

Neutraliseren kun je ook doen door toevoeging van bepaalde anti- oxidanten. Maar het kost heel veel tijd om het te testen en te zien of een productgeur na een jaar nog overeind blijft. De ene emulsie is bijna reukloos terwijl een andere gewoonweg stinkt. In dat laatste geval moet je wel iets doen om het product toch aan de man te krijgen. Omdat het cosmetica blijft…..’

Lees ook:

Lees ook