Volle, rijke bloemenparfums

03:45 - 02:15
luistertijd 03:45 - leestijd 02:15

Eddie_Roschi_Ylang49_Lys41_Box_WhiteBackground

Le Labo LYS 41

Het New Yorkse nichemerk LE LABO heeft sinds 2006 een twintigtal parfums uitgebracht. De hele collectie ademt op een hippe, coole manier een laboratorium sfeer uit. Het lettertype is zoals we dat kennen van een oude typemachine en de namen van de parfums bestaan altijd uit één ingrediënt met daaraan gekoppeld een nummer. De nieuwste creaties van LE LABO in 2013 zijn LYS 41 en YLANG 49.

LYS 41

Wow, overweldigend! Wat een kracht, ik word weggeblazen. LYS (lelie) 41 opent zoet, leliezoet en doet haar naam zeker eer aan. De geur bevat een enorm krachtig boeket van witte bloemen. Naast de lelie zijn ook jasmijn en zeker tuberoos absolu prominent aanwezig.

Daaronder zitten diverse houtsoorten, vanille uit Madagascar en musk. De vanille verschijnt na ca. 12 (!) uur op de huid of een nacht op het geurstrookje duidelijk ten tonele. Overigens, zonder te overdrijven: LYS 41 is na drie dagen op het geurstrookje nog volop aanwezig. Ongelofelijk wat een krachtig parfum. Je kunt gerust bedwelmend zeggen.

Na enkele uren, wanneer de geur wat bedaard is, doet LYS 41 me denken aan Classique van Jean Paul Gaultier. Die vind ik normaal best heftig, maar LYS 41 is vele malen sterker. Deze geur stel ik me eerder voor bij een vrouw dan bij een man. Qua kleur zie ik oud roze voor me.

LYS 41 is mooi gemaakt door parfumeur Daphne Bugey, ook bekend van Dsquared HeWood en SheWood, A Scent van Issey Myake, Kenzo Amour en enkele andere LE LABO creaties. 

502880106_product_1YLANG 49

Dit is nou een typisch geval van een rijke, kruidige, maar ook bloemige chypregeur. YLANG 49 is eveneens enorm krachtig en bevat, zoals de naam al doet vermoeden, een flinke dosis ylang ylang. Daarnaast is de patchouli minstens zo aanwezig.

Andere ingrediënten zijn het exotisch klinkende Pua Noa Noa, een gardeniasoort uit Tahiti, eikenmos, vetiver, sandelhout en benzoine. De vrouw die deze geur draagt, neem je serieus. Ze weet wat ze wil en ze weet wat ze draagt.

YLANG 49 doet me qua sfeer denken aan Knowing van Estée Lauder en Montana, maar het heeft ook de kruidige kant van geuren als Aromatics Elixer van Clinique en Aramis 900. Daarmee vind ik YLANG 49 ook prima voor heren. Ik vind het best een klassieke geur, het heeft niet iets hips over zich, het geheel ruikt wel als kwaliteit.

Na vele uren eindigt Ylang 49 helder en verstild, de geur blijft zogezegd overeind. YLANG 49 is gecreëerd door parfumeur Frank Voekl, verantwoordelijk voor diverse LE LABO geuren.

Roos_voor_kastRoos concludeert:

LYS 41 is een zeer (wit) bloemige, voluptueuze, tijdloze geur, die ik eerder zie bij een vrouw dan bij een man. YLANG 49 is een, eveneens tijdloze, rijke chypre geur die zowel geschikt kan zijn voor een vrouw als een man. Beide creaties zijn ongelofelijk krachtig, dat moet je als drager dus wel kunnen hanteren (en willen), en behouden urenlang een enorme body.

LE LABO parfums en daarmee ook LYS 41 en YLANG 49 zijn in Nederland verkrijgbaar bij Skins Cosmetics in 50 ml en 100 ml. Gezien de sterkte van de geuren is die prijs heel redelijk, want met één spray doe je werkelijk de hele dag.

Lees ook