Zonsondergang in de woestijn: Oudh!

03:03 - 01:50
luistertijd 03:03 - leestijd 01:50

Maxim ruikt aan Versace pour Homme Oud Noir

Versace pour Homme Oud Noir

Het parfumland kent al vele agarwoodgeuren, maar het einde is nog lang niet in zicht. De verleidelijke mysteriën van Oudh blijven de inspiratiebron voor vele merken. Ook Versace heeft Oud Noir toegevoegd aan zijn collectie.

De verleiding van zonsondergang in de woestijn

Versace adresseert de nieuwe geur aan de liefhebbers van de oriëntaalse geuren: mannen met sterke persoonlijkheid. Het is de Versace man die naar de verre woestijnen reist om daar van de indrukwekkende zonsondergang te genieten. Versace beschrijft deze geur als ‘een sensueel en bedwelmend aroma: intens en kruidig met een diep laagje van leer’.

Verpakt als een zwart kristal

Qua uiterlijk lijkt Oud Noir op een luxe flanker van de Versace pour Homme. De geur is verpakt in een zwart doosje met goudkleurige accenten wat tegenwoordig een beetje als een cliché voor het luxe gevoel overkomt. Het met goudkleurige accenten versierd flesje met een mooie verloop van zwart naar transparant heeft iets weg van een geslepen rookkwarts. Het straalt de Versace signatuur uit en komt zeer luxe over.

Het herkenbare maar o zo ongrijpbare Oudh

De geur is samengesteld uit de volgende facetten:

De geur begint fris en energiek met een opwekkend bittertje. Het oosterse thema van het parfum wordt echter in het hart geïntroduceerd. Ik ruik exotische kardemomnoten met een unieke samenspel tussen de frisse citrusachtige noten en kruiden. Daarachter de zoete oosterse lekkernijen met een aspect van gesuikerd fruit. Wierook haal ik er niet echt uit. En saffraan sluit zich direct aan bij het leerakkoord.

De basis is donker, maar ingetogen. De noten van Oudh en leer zijn tam en aangepast aan de westerse smaak door het wegpoetsen van de dierlijke nuancen. Ik kan er wel een aantal Oudh aspecten herkennen, maar het blijft een beetje ongrijpbaar. Wat er precies onder Leerwood wordt bedoeld, is mij een beetje onduidelijk. Misschien het leerakkoord?

maxim-282x300Maxim concludeert

Oud Noir is een perfecte geur voor diegenen die zich wel laten inspireren door de exotische agarwood verhalen, maar de meeste Oudh geuren toch te moeilijk vinden. Het geeft een mooie Oudh belevenis zonder onwennige facetten daarvan. Het heeft net een extra dimensie binnen de populaire mainstreamgeuren.

De echte oudh-liefhebber vindt het denk ik te braaf, maar voor een beginner in dit toch krachtige geursegment, is het een mooie kennismaking.

En wie een stap verder wilt maken binnen de Oudh avonturen verwijs ik graag naar M7 Oud Absolue van Yves Saint Laurent. Dit is eigenlijk een van de eerste geuren met agarwood.

Of, en dat is voor de senior-parfumliefhebber: Oud van Mona di Orio, een prachtige geur die de vele agarwood facetten belicht en toch vriendelijk overkomt.

Lees ook