Lekker wassen aan de wasbak: niks mis mee

05:16 - 03:09
luistertijd 05:16 - leestijd 03:09

Ik moet eerlijk zeggen dat ik eerst een paar dagen mijzelf en m’n huishouden eens in de gaten heb gehouden voordat ik iets op papier wist te zetten. Hoe groen ben ik, zijn wij, eigenlijk? Dat bleek nog lastiger dan gedacht. Ik leef best bewust, maar het kan altijd beter. Maar wat betekent ‘beter’?

Mits betaalbaar

Is dat beter voor jou, de ander of het milieu?! Ik ben wel altijd sterk van mening dat je dicht bij jezelf moet blijven en dat je moet doen wat je denkt dat goed is. Al ben ik in de loop der tijd er ook achter gekomen dat je alleen maar dingen moet doen die je je kunt veroorloven.

Gescheiden afval blijft dilemma

Het scheiden van afval is een klein koud kunstje. Papier en plastic wordt gescheiden, al zal ik nooit bakjes waar kip of vis in heeft gezeten in de plastic zak bewaren. Er zit niet echt een regelmaat in wanneer we de zakken wegbrengen naar de grote verzamelpunten en het laatste wat ik wil is schimmels of ziektekiemen in huis. Men zegt wel dat je even het bakje kunt omspoelen alvorens in de zak te bewaren, maar dat kost weer water. Een dilemma wat niet opgelost kan worden, zo blijkt.

Tweedehands kleding

Papier in de kliko is wel zo makkelijk en wordt steevast gescheiden. Sommig verpakkingsmaterialen worden herbruikt, zoals kartonnen doosjes en bubbeltjesfolie. Kleding wordt ook altijd gescheiden, desnoods wordt er nog rondgevraagd of iemand iets kan gebruiken. Ik ben zelf opgevoed met tweedehands kleding en heb daar nooit problemen mee gehad. Zo krijgt m’n dochter nu ook tweedehands kleding en speelgoed.

Eten bewaren

Ik heb een hekel aan verspillen. Ik probeer vaak voor twee  dagen te koken en eventuele restjes aan maaltijden neem ik als lunch mee naar het werk of worden ingevroren voor als er één gerecht nodig is. De meeste producten en ook melk en zuivelproducten gebruik ik gerust een week na de houdbaarheidsdatum. Met eieren, vis en kipproducten ben ik wat voorzichtiger mee vanwege de bacteriën.

Sopje aan de wasbak

Ik heb nooit onnodig lichten aan in huis of laat lang het water lopen. Elke dag douchen is helemaal niet nodig, tenzij je overmatig transpireert of gewoon vies bent. Jezelf wassen aan de wasbak met een washandje en een sopje klinkt misschien ouderwets, maar is echt afdoende.

Trui en deken

De wasmachine en vaatwasser gaan alleen aan als het goed gevuld is. Wil ik een speciale pan of eens een mooi shirtje, dan wordt het op de hand gewassen. Ook vind ik het niet nodig om snel de verwarming aan te hebben. Met een lekkere trui aan of met een dekentje op de bank is het ook veel gezelliger.

Cosmetica ruilen

Crèmes, doucheproducten, parfums, make-up …ik maak eigenlijk altijd alles op. Vaak geef ik ongeopende producten weg, omdat ik het zelf niet ‘opgesmeerd’ krijg. Ik heb ook een account aangemaakt (maar eigenlijk nooit iets mee gedaan) op een Amerikaanse ruilsite. Ook leuk om op die manier aan hele andere merken en producten te komen.

Slim boodschappen doen

Boodschappen doe ik vaak in Duitsland net over de grens, omdat er daar meer keus is aan producten en het veel goedkoper is. Ik bespaar op babyvoeding per kwartaal al €90. Zou je denken dat ik dat aan benzine al opmaak, maar dat valt mee. Ik maak er een soort uitje van en heb bijna twee winkelwagens vol tegenover één volle wanneer ik hier boodschappen doe.

Sowieso gebruik ik bijna nooit de auto. Ik heb een goeie fiets met fietstassen en doe gerust daar boodschappen mee. Nu in m’n zwangerschapsverlof heb ik ook lekker veel gelopen met de wagen. Ik pak voor uitjes naar steden liever de trein dan de auto.

Ben ik groen en ecobewust?!

Geen idee eigenlijk. Ik probeer goed te doen, al gaat eco voor mij vaak gepaard met kosten en financiën. Als ik m’n afval niet scheid, heb ik een grotere kliko nodig, door het aparte scheiden helpen we toevallig het milieu. Door minder te douchen, sneller een trui aan te trekken en minder lichten aan te doen help ik zeker het milieu, ben ik dus eco bewust bezig, en het scheelt in de portomonnee.

Zou ik bio of eco boodschappen doen, heel brutaal: nee. We eten voornamelijk kip en de groenten die we eten zijn makkelijk bij de supermarkt verkrijgbaar. Zou m’n verzorging groener kunnen…dat kan altijd. Al probeer ik wel lekker producten van Lush te gebruiken bijv, ik woon ik een dorp waar niet alles te krijgen is. Als ik naar een grotere stad ga probeer ik wel het een en ander mee te nemen om even vooruit te kunnen. Het kan groener, zeker kan het groener, maar voor nu voelt dit goed 🙂

Lees ook