Welke fillers gaan samen en welke niet?

01:58 - 01:11
luistertijd 01:58 - leestijd 01:11

injectablesOnlangs vroeg een lezeres ons of het niet slecht is om meerdere soorten injectables in je gezicht te hebben. Er zijn immers tegenwoordig veel merken, maar die merken gebruiken wel dezelfde soorten substanties. Daarnaast vroeg ze zich ook af of je na een injectable altijd een terugkom-afspraak moet laten inplannen. Onze cosmetisch arts Annebeth Kroeskop geeft advies.

Annebeth legt uit:

“Er zijn twee dingen die je moet onderscheiden. Er kan sprake zijn van ‘combinatie-injectables’, hierbij wordt dan meestal bedoeld een combinatie van botox en fillers. Botox ‘verlamt’ spiertjes en fillers vullen huidplooien vanbinnen uit op.

Maar het kan ook voor komen dat er verschillende injectables worden gebruikt. Hyaluronzuur is nu het meest gebruikt omdat het oplosbaar en heel veilig bewezen is. Er zijn nu veel merken op de markt: Restylane, Emervel, Juvederm, Stylage, Glytone, Esthelis en Theosyal. Deze hyaluronzuren kunnen tegelijk of achter elkaar gebruikt worden, het zijn dezelfde middelen, maar van andere bedrijven. Ook kunnen verschillende soorten fillers gebruikt worden met hyaluronfillers, zoals calciumhydroxyapathiet (Radiesse), poly-melkzuur (Sculptra), PRP (platelet rich plasma) of zelfs met lipofilling (eigen vet).

Het is niet verstandig om over permanente fillers (siliconenolie, PMS, Bio-alcamid, aquamid) andere fillers te injecteren. Vertel dus altijd aan uw arts of u ooit een van deze permanente middelen heeft laten gebruiken in uw gezicht. Er kan soms een uitzondering gemaakt worden in overleg met de arts.

Het is inderdaad gebruikelijk om na 2 weken een controle afspraak te plannen. Zo kan er overlegd worden of de resultaten naar wens zijn en of de behandeling naar verwachting is verlopen. Er kan eventueel een touch-up gedaan worden.”

Lees hieronder meer Q & A’s met Annebeth Kroeskop.

Lees ook