Hoe flexibeler en krachtiger je bent, hoe makkelijker je beweegt, hoe meer energie je hebt.

07:41 - 04:36
luistertijd 07:41 - leestijd 04:36

Pijnklachten komen veel voor en we zoeken voortdurend naar manieren om het te verminderen. Een van de methoden waar nu steeds meer aandacht voor komt is het gebruik van trillingen. Ze worden gegenereerd door speciale apparaten of massagetherapie.

In dit artikel gaan we er dieper op in. Ook kijken we hoe je met behulp van trillingen je spierkracht en spierflexibiliteit kan verhogen. De Vibra-B methode werkt met luchttrillingen die op speciale frequenties afgesteld kunnen worden. Het neurologisch systeem, van ontspanning tot hormoonregulatie en spierconditie kan hiermee op positieve wijze beïnvloed worden. Je algehele gevoel van welzijn en vrijheid wordt vergroot.

Hoe werken trillingen op pijnvermindering?

Er bestaat zoiets als de poorttheorie. Dit werd in 1965 ontdekt. Prikkels die binnenkomen via de zenuwen, het ruggenmerg en tot slot het brein gaan langs een denkbeeldige poort. Het open gaan en open staan van die poort is te beïnvloeden. Als hij openstaat vanwege een pijnprikkel, kun je hem sluiten door een niet-pijnlijke prikkel af te geven aan het systeem. Je leidt de poort als het ware om de spreekwoordelijke tuin. De pijnprikkel wordt dan niet meer gevoeld door de hersens. Hierdoor kan het pijngevoel afnemen. Hoe mooi is dat.

Natuurlijke pijnstiller

Denk maar aan het stoten van een lichaamsdeel. Dat doet pijn. Als je er vervolgens overheen wrijft, neemt de pijnprikkel af. Er vindt afleiding plaats. Een trucje dat zich in de hersens afspeelt. Met de trillingen van Vibra-B kan dit ook bewerkstelligd worden, de hersens worden afgeleid van de pijn. Met Vibra-B gebeurt dat ook nog eens op duurzame wijze met een lang aanhoudend effect, als je het in kuurverband doet. Je creëert als het ware conditionering.

Pijnverlichting, maar ook stressvermindering

Naast het verminderen van pijn, kunnen trillingen ook bijdragen aan het verminderen van algemeen ongemak. Dit komt doordat de ontspannende en kalmerende effecten van trillingen het lichaam helpen te ontspannen en stress te verminderen. Stress is vaak een belangrijke factor bij het ervaren van pijn, dus het verminderen van stress kan indirect bijdragen aan pijnverlichting.

Gevoel van optimisme

Mooi is ook dat de trillingen die je ervaart tijdens een Vibra-B behandeling je gevoel van optimisme kunnen vergroten. Dit komt door het vrijkomen van endorfinen (de goed-gevoel hormonen die ook een pijnstillend effect hebben) en het verbeteren van de bloedcirculatie. Omdat je je lekkerder gaat voelen, verandert ook je perceptie van pijn. Je snapt het al: je kwaliteit van leven wordt aangenamer.

Mocht je vaak pijn, dan wel chronische pijn ervaren, overleg dan wel eerst met je zorgverlener als je overweegt een nieuwe behandelmethode uit te proberen. Stel de vraag of je een manuele massage mag ondergaan. Is het antwoord ‘ja’ dan mag je de Vibra-B behandeling ook doen.

Hoe zit het met spierkracht verbetering?

Zoals we al eens verteld hebben, is de Vibra-B techniek aanvankelijk ontwikkeld voor revalidatie, zowel motorisch als neurologisch. Om mensen weer sterk en mobiel te maken, hun spieren weer in beweging te krijgen. Alles wordt immers via de hersens aangestuurd: ook de spieren.

De trillingen stimuleren de spieren op een natuurlijke manier, wat kan leiden tot een verhoogde spiermassa en verbeterde spierkracht. Dit kan vooral gunstig zijn als je je fysieke prestaties wilt verbeteren. Maar denk ook aan bodycontouring, omdat er een combinatie van huidverstrakking en spierversterking plaatsvindt.

Dus: ben je een atleet of super sportief, wil je beter revalideren, of wil je gewoon weer lekker in je favoriete jurk passen? Vibra-B kent meerdere programma’s met elk hun eigen doelstellingen. Zo veelzijdig is de techniek.

Kinetisch bewustzijn, wat is dat?

Het spierconditionerend programma van Vibra-B helpt ook bij het vergroten van het kinesthetisch bewustzijn. Dat is een mooi begrip dat inhoudt dat je je meer bewust wordt van je eigen lichaam en haar bewegingen. Hoe groter dat bewustzijn, hoe beter je lichaamshouding is en hoe minder kans je op blessures hebt.

Vibra-B kan door verbetering van de bloedtoevoer ook helpen bij het verminderen van spierpijn. Een enorme opluchting als je regelmatig last hebt van pijnlijke spieren na sport of gewoon – omdat je in de overgang bent bijvoorbeeld en je hormoonhuishouding verandert.

Groter bewegingsbereik, hoe heerlijk is dat

Nadat je het bovenstaande hebt gelezen, over spierkracht en spierbewustzijn, snap je ook dat je bewegingsbereik groter zal worden. Hoe beter de conditie van je spieren (maar ook van de bindweefsels erom heen, de fascia) is, hoe flexibeler je ook zal worden. Kracht en flexibiliteit is het mooiste wat er is om te ervaren: je lichaam is sterk en vitaal.

Als je graag beweegt, en je spieren in goede conditie wilt houden, is Vibra-B een super mooie ondersteuning in de gezondheid van de spier- en bindweefsels. Hoe flexibeler en krachtiger je bent, hoe makkelijker je beweegt, hoe meer energie je hebt. Dat geeft plezier en een enorm gevoel van vrijheid.

Ben je gefascineerd geraakt? Zoek als consument naar een behandeladres in jouw buurt. Ben je ondernemer? Het is je onmiddellijk wel duidelijk wat het voor jou als consument kan doen, maar het is natuurlijk ook super interessant voor ondernemers. What’s in it for you?

Waarom zou je in je instituut willen werken met de VIBRA-B?

Lees ook hier meer over VIBRA-B op de website van Partner in Aesthetics

Ben je als ondernemer geinteresseerd in de VIBRA-B? Neem dan vrijblijvend contact op met Richard Conrads via telefoonnummer +31 6 39 64 93 30 en/of via e-mail info@partnerinaesthetics.nl

Lees ook:

Referenties;

1. Casale R, Hansson P. The analgesic effect of localized vibration: a systematic review. Part 1: the neurophysiological basis. Eur J Phys Rehabil Med. 2022 Apr;58(2):306-315. doi: 10.23736/S1973-9087.22.07415-9. Epub 2022 Feb 1.

2. Ito E, Shima R, Yoshioka T. A novel role of oxytocin: Oxytocin-induced well-being in humans. Biophys Physicobiol. 2019 Aug 24;16:132-139. doi: 10.2142/biophysico.16.0_132. PMID: 31608203; PMCID: PMC6784812.

3. Cay M, Ucar C, Senol D, Cevirgen F, Ozbag D, Altay Z, et al. Effect of increase in cortisol level due to stress in healthy young individuals on dynamic and static balance scores. North Clin Istanb 2018;5(4):295–301.

4. Kantor J, Vilímek Z, Vítězník M, Smrčka P, Campbell EA, Bucharová M, Grohmannová J, Špinarová G, Janíčková K, Du J, Li J, Janátová M, Regec V, Krahulcová K, Kantorová L. Effect of low frequency sound vibration on acute stress response in university students-Pilot randomized controlled trial. Front Psychol. 2022 Oct 13;13:980756. doi: 10.3389/fpsyg.2022.980756. PMID: 36312194; PMCID: PMC9606670.

Lees ook