Boerenkool een superfood? Die groente die je eigenlijk alleen in de stamppot eet? Nou en of!

02:36 - 01:33
luistertijd 02:36 - leestijd 01:33

In New York en Los Angeles heerst nu een ware kale (= engels voor boerenkool) obsessie. Boerenkool is er de basis voor elke groene smoothie, het is dé snack tussendoor in de vorm van kale chips en elk raw food restaurant heeft het op allerlei manieren klaargemaakt op het menu staan. En waarom dan wel?

Er bestaat een index die voedingsmiddelen op een rijtje zet naar hoeveelheid voedingsstoffen per calorie. En boerenkool staat op nr. 1 (samen met waterkers).

Waarom is boerenkool zo gezond?

Als eerste heeft boerenkool een zeer hoog gehalte aan carotenoïden (een soort anti oxidant, 10.000iu per portie), waaronder luteïne en zeaxanthine, twee stoffen die een bewezen bescherming hebben tegen oogziekten zoals staar. Een portie boerenkool levert je ook een bijzonder hoge hoeveelheid vitamine K1, onmisbaar voor een goede bloedstolling. Per gram levert boerenkool meer calcium dan melk en het is nog beter opneembaar ook. En wat je nooit gedacht had: boerenkool bevat ook eiwit, bestaande uit alle 9 essentiële aminozuren én daarnaast nog het gezonde omega 3 vet ook (allebei 5% per portie).

Alles bij elkaar is boerenkool zeer hoog in anti-oxidanten (stoffen die celschade tegengaan), in stoffen die je beschermen tegen ontstekingsreacties (de voedingsbodem voor allerlei ziekten) en in glucosinolaten (stoffen die je preventief beschermen tegen veel vormen van kanker).

Wat kun je nog meer met boerenkool behalve verwerken in de stamppot? In smoothies en sapjes is het een ideaal ingrediënt. Het hoeft echt niet vers, blokjes (biologische) boerenkool uit de diepvries is net zo goed en dat maakt je smoothie meteen lekker koud.

Een aantal recepten met boerenkool

Creatief met boerenkool!

Bestel hier jouw raw food producten

 

Lees ook:

Lees ook