Alles wat je wilt weten over deze supergraansoort!

03:54 - 02:20
luistertijd 03:54 - leestijd 02:20

Quinoa ( spreek uit: Kie-no-wah) is  voor ons een relatief nieuw ‘graan’, maar wordt in Zuid Amerika, in het Andesgebied,  al sinds de Inca tijd verbouwd. Het is daar het belangrijkste voedselgewas, net als bij ons de aardappel.  Quinoa maak je klaar als rijst maar is eigenlijk geen graan, het zijn kleine ronde zaadjes van de quinoa plant. Je kunt het inmiddels ook in de supermarkt vinden, van het rijst-merk Lassie, maar natuurlijk al veel langer in de Natuurwinkel.  Er zijn ook allerlei varianten te koop in de vorm van vlokken, geroosterde quinoa etc. voor het ontbijt of door de soep. De Tuinen verkoopt ook allerlei quinoa variaties.

Wat maakt quinoa een superfood?

Quinoa is erg bijzonder wat zijn eiwitgehalte betreft. Ten eerste bevat  het maar liefst 15% eiwitten, wat voor een plantaardig gewas hoog is, maar vooral de samenstelling van die eiwitten zijn uitzonderlijk. Het bevat alle 12 essentiële aminozuren in een voor mensen vrijwel perfecte verhouding.  Eiwit wordt in je lichaam namelijk afgebroken tot deze aminozuren, dit zijn de bouwstoffen die gebruikt worden voor herstel en opbouw van alle lichaamscellen. Je huid, haar, nagels, maar ook organen, bindweefsel, spieren en bot bestaan (grotendeels) uit eiwitten. Een heel erg belangrijke voedingsstof dus! Een eiwit is alleen goed opneembaar als alle aminozuren er in voorkomen. Dat is bij andere plantaardige eiwitten ( behalve soja) niet het geval. Er zit een minieme hoeveelheid eiwit in tarwe en rijst bijvoorbeeld, maar door het ontbreken van enkele aminozuren in het eiwit heb je er als mens weinig aan. Je lichaam kan het niet als eiwit opnemen. Quinoa is volledig en dus ideaal voor vegetariërs en veganisten.

Wat zit er in quinoa?

Quinoa bestaat verder voor 60% uit glutenvrije (!)  koolhydraten die door de hoeveelheid vezel ( 3%) en onverzadigde vetten (6%) geen bloedsuikerpiek veroorzaakt, wat witte rijst en pasta bijvoorbeeld wel doet. Verder bevat het relatief veel foliumzuur, vitamine E en de mineralen ijzer, koper, potassium en magnesium. Mineralen zitten nog maar bar weinig in onze standaard fabrieksvoeding, dus quinoa kan goed als mineralen bron gebruikt worden.

2013 is door de Verenigde Naties uitgeroepen als het Quinoa jaar. Dit om de duurzame productie van het gewas te verhogen, boeren te ondersteunen en dit uiterst gezonde graan (nog)bekender te maken.  Voor zover dit laatste nodig is, want Quinoa is door zijn supergezonde voedingswaarde en ook gewoon door de lekkere noot achtig smaak in recordtijd heel erg populair geworden.

Wat kun je met quinoa allemaal doen?

Je maakt quinoa net zo klaar als rijst. Op de verpakking staat hoeveel water je nodig hebt en hoe lang je het kookt (15-20min).

Wat dacht je van een spinazie salade met van quinoa, met gerookte zalm en amandelen? Of maak quinoa burgers: meng gekookte quinoa met ei, broodkruim en geraspte kaas. Vorm er burgers van en bak in de pan ( met kokosolie) . Eet gekookte quinoa met geroosterde groenten en een gepocheerd ei erboven op. Of met gegrilde asperges, groene bonen en besprenkeld met feta en olijfolie. Je kunt rauwe quinoa fijnmalen in de foodprocessor en je hebt supergezond glutenvrij meel om mee te bakken. Vervang je muesli door quinoa vlokken, met gehakte walnoten, banaan en geraspte kokos. Voor de lunch eet je quinoa salade met venkel, rozijnen  en pijnboompitten. Quinoa mixt ook uitstekend met kidneybonen of linzen en tofu.  Eindeloos veel mogelijkheden. Bon appetit!

Bestel hier jouw raw food producten.

Lees ook:

 

Lees ook