Klein zaadje, groots effect!

03:02 - 01:49
luistertijd 03:02 - leestijd 01:49

Een van de meest populaire superfoods op dit moment zijn chia seeds. Dat komt deels door een breed pakket aan gezondheidsvoordelen en deels omdat je zoveel met dit zaadje kunt doen.

Vezelrijk

Qua voedingswaarde heeft het zaadje een aantal hele sterke punten. Ten eerste het gehalte aan vezels, zowel oplosbaar- als onoplosbaar.  Deze combinatie van vezels zorgt voor een vlotte en soepele verwerking van voedsel door het darmkanaal. De oplosbare vezel in chiazaad geeft een gelachtig effect als je er water bij doet. Eenmaal in je maag zorgt dit voor een langer vol gevoel en, als je chiazaad bij een koolhydraatrijke maaltijd toevoegt, voorkomt het een bloedsuikerpiek omdat de koolhydraten door de chia-gel langzamer worden opgenomen. Hiermee heb je langduriger profijt van de energie die vrijkomt uit je maaltijd. Ideaal voor (duur)sporters dus.

Rijk aan Omega 3 vetzuren

Als tweede bevat chiazaad relatief veel van de supergezonde omega 3 vetzuren– per gewicht meer dan zalm! Dat is vrij uniek voor plantaardig voedsel. Mocht je geen vis eten, dan is chiazaad dus een goed alternatief. Bovendien is chiazaad lang houdbaar, het oxideert nauwelijks onder invloed van licht en zuurstof, in tegenstelling tot bijvoorbeeld lijnzaad.

Chiazaad is daarnaast hoog in mineralen, met name calcium en fosfor, maar ook  potassium, zink en mangaan. Mineralen vind je tegenwoordig nauwelijks meer in ons dagelijks voedsel. Zaden en noten zijn wat dat betreft onmisbaar.

Tot slot is chiazaad relatief hoog in eiwit/proteïne  – net als het eerder besproken quinoa is dit eiwit volledig – het bevat alle twaalf essentiële aminozuren en is daarmee goed opneembaar. Je kunt chiazaad dus als aanvullende eiwitbron gebruiken. Het zaadje bevat in verhouding 53% gezonde vetten, 36% koolhydraten/vezels en 11% eiwit.

Een en al gezondheid dus, maar wat doe je er mee?

De mogelijkheden zijn eindeloos. Chiazaad heeft zelf nauwelijks smaak, maar absorbeert de smaak van het vocht waarmee je het combineert. Voeg het toe aan je pannekoekenbeslag, koekjes- of brooddeeg, muesli of smoothie voor iets meer bite/crunch en vezels of sprenkel het over je salade of gebakken zalm. Instant meer body en voedingswaarde. Maak je soep dikker met chiazaad of maak je pindakaas nog gezonder door er chia doorheen te mengen.

Verder is chiazaad ideaal om een gezonde pudding mee te maken. Meng bijvoorbeeld chiazaad met cacaopoeder, amandel- of kokosmelk, zoeten met honing of stevia, 30 min in de koelkast en klaar. Hier zijn eindeloos veel variaties mee te bedenken: denk aan blaadjes munt, banaan of bessen, geraspte kokos en kaneel…. Enfin, leef je uit!

Chiazaad is te koop bij de natuurwinkel en online, meestal in verpakking van 500g.

Bestel hier jouw raw food producten

 

Lees ook:

Lees ook